«Στέλλα κοιμήσου»
«Στέλλα κοιμήσου»
ΘΕΑΤΡΟ

5+1 παραστάσεις που πρέπει να δεις πριν τελειώσουν


Προλαβαίνετε; Ναι, αρκεί να βιαστείτε. Είναι οι πέντε και μία παραστάσεις που ξεχωρίζουν και τελειώνουν τις πρώτες εβδομάδες του 2018:

Οι τέσσερις πήραν τη σκυτάλη από πέρυσι και συνεχίζουν λόγω επιτυχίας ενώ οι άλλες δύο είναι φετινές παραγωγές.  Αξίζουν, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους…

 

«Οπερέττα» του Γκομπρόβιτς
Ως 7 Ιανουαρίου 2018
Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη

Ο Νίκος Καραθάνος ξαναβρίσκει με την «Οπερέττα» του πολωνού Βίτολντ Γκομπρόβιτς τον σκηνικό του ρυθμό. Σε μια παράσταση που η φαντασία και το εξωπραγματικό στοιχείο μπλέκονται με τη μόδα, τα ρούχα και την απόλυτη γύμνια. Το δίδυμο Χάρη Φραγκούλη – Μιχάλη Σαράντη αποδεικνύεται εξαιρετικό ενώ οι νέες αφίξεις -Χάρις Αλεξίου και Αρης Σερβετάλης, ανανεώνουν εκπλήσσοντας το αποτέλεσμα. 

Τι είναι όμως η «Οπερέττα»; Με τον συγκεκριμένο τίτλο ο συγγραφέας υιοθετεί την ελαφράδα του είδους θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει τη γελοιότητα της μόδας μπροστά στη διαχρονική απλότητα.

«Οπερέττα»
«Οπερέττα»

Παίζουν: Χάρις Αλεξίου, Νίκος Καραθάνος, Αμάλια Μπένετ, Κώστας Μπερικόπουλος, Εύη Σαουλίδου
Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάρης Φραγκούλης κ.ά. 

 

«Ηταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλλερ
Ως τις 14 Ιανουαρίου 2018 
Θέατρο Εμπορικόν

«Ηταν όλοι τους παιδιά μου»
«Ηταν όλοι τους παιδιά μου»

Ενα από τα κορυφαία έργα του αμερικανού δραματουργού ευτύχησε σε μια ενδιαφέρουσα και ισορροπηένη παράσταση, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος. Ο Μίλερ διαχειρίζεται μια σύγχρονη τραγωδία με πρωταγωνιστές δύο οικογένειες στη μεταπολεμική Αμερική: Η μία «καταστράφηκε» και η άλλη «πλούτισε». Μια σειρά από μυστικά και ψέμματα ή καλύτερα από ζωτικά ψεύδη καθόρισε τις εξελίξεις. 

Ο Δημήτρης Καταλειφός ξεχωρίζει με την ερμηνεία του, έχοντας στο πλάι του την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και τον εξαιρετικό Κώστα Βασαρδάνη, στον ρόλο του καταλύτη. 

Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Βουρδαμής, Δανάη Επιθυμιάδη, Κώστας Βασαρδάνης, Δημήτρης Καραμπέτσης κ.ά. 
 

«Το Μαυροπούλι» του Ντέιβιντ Χάρουερ
Ως τις 14 Ιανουαρίου στο θέατρο Αλμα

«Το Μαυροπούλι»
«Το Μαυροπούλι»

Είναι ένα δύσκολο έργο το «Μαυροπούλι» γιατί πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα: Κάπου ανάμεσα στην παιδοφιλία και την σεξουαλική παρενόχληση ο συγγραφέας μιλάει για έρωτα, επιθυμία, όρια -κι αν (δεν) υπάρχουν. 

Ενας ώριμος άνδρας -τώρα εξήντα, τότε σαράντα, ερωτεύτηκε ένα κορίτσι -τώρα τριάντα πέντε, τότε δέκα πέντε… Η σχέση τους τον οδήγησε στη φυλακή. Τον συναντούμε αφού αποφυλακίστηκε, στην προσπάθειά του να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής του. Εκείνη όμως θέλει να καταλάβει και πάει να τον συναντήσει.

Ο Γιώργος Κιμούλης ερμηνεύει το σκοτεινό βάθος του ήρωά του -δίπλα του η Ανθή Σαββάκη, στην πρώτη ουσιαστικά επαγγελματική της εμφάνιση. Παίζουν ακόμα: Νίκος Λαγός, Γεωργία Πασιπουλαρίδη, Ζωή Πετράκη. Οι στίχοι και η μουσική τραγουδιού της παράστασης είναι του Σταμάτη Κραουνάκη. 

 

«Μόλλυ Σουήνη» του Μπράιαν Φρίελ
Ως τις 14 Ιανουαρίου 2018
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα

Για το έργο του, ο βορειοϊρλανδός συγγραφέας Μπράιαν Φρίελ εμπνεύστηκε από ένα πραγματικό γεγονός. Η Μόλλυ, είναι τυφλή από τους πρώτους μήνες της ζωής της, πείθεται από τον άντρα της να χειρουργηθεί για να βρει το φως της. Μετά την επιτυχημένη επέμβαση, συνειδητοποιεί ότι δεν ξέρει πως να ζήσει «βλέποντας», γιατί απ’ όταν θυμάται τον εαυτό της, όλα έχουν φτιαχτεί πάνω στην τυφλότητα.

Τρεις παράλληλοι μονόλογοι -η Μόλλυ, ο σύζυγός της και ο οφθαλμίατρος, χτίζουν σιγά-σιγά το δράμα ηρωίδας και μαζί το δράμα της ανθρώπινης ψυχής που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο φως ή το σκοτάδι. Η παράσταση της ομάδας ΠΥΡ σε σκηνοθεσία της Ιους Βουλγαράκη ξεχωρίζει για την ευαισθησία και τις ερμηνείες της -με την Δέσποινα Κούρτη να  δίνει πνοή στην διαχρονική Μόλλυ Σουήνη. 

Παίζουν: Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Γεωργιάδης. 

 

«Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομερά
Ως τις 21 Ιανουαρίου 2018
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο

«Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα»
«Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα»

Με τη σφραγίδα του Νίκου Μαστοράκη το έργου του γάλλου Ζοέλ Πομερά βρήκε στο Υπόγειο του Κουν κάτι σαν τον φυσικό του χώρο. Η ανανεωμένη ομάδα των ηθοποιών που συνεργάζεται συστηματικά με τον σκηνοθέτη (πέρυσι ήταν «Τα παδιά του ήλιου»), δίνει δύναμη και ορμή σ΄αυτό το σύγχρονο σπονδυλωτό θεατρικό.  

Ολα για την αγάπη: Οσο δύσκολο είναι να ενωθούν οι δύο Κορέες άλλο τόσο δύσκολο είναι να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο η αγάπη. Μια αγάπη μελαγχολική, τρυφερή, δραματική, απελπισμένη και, σπάνια, χαρούμενη. 

Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Κλέων Γρηγοριάδης, Ιωάννα Μαυρέα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου, Θάνος Τοκάκης.  

 

«Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδου
Ως τις 21 Ιανουαρίου 2018
Εθνικό Θέατρο -  Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»  

«Στέλλα κοιμήσου»
«Στέλλα κοιμήσου»

Αναμφισβήτητα, η παράσταση της χρονιάς: Η παράσταση που έγραψε και σκηνοθέτησε ο κινηματογραφιστής Γιάννης Οικονομίδης ανήκει στην σφαίραι του κλασικού… Αν και εξαιρετικά σύγχρονη, βίαιη, ρεαλιστική, ωμή, αυτή η Στέλλα, με αφορμή τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγόριου Ξενόπουλου, ξεχωρίζει για την αλήθεια της… 

Με αφορμή έναν απαγορευμένο έρωτα, το έργο καταγράφε και σχολιάζει, με τον τρόπο του, τον κόσμο γύρω μας -όπου το όνειρο έχει αντικατασταθεί από έναν χυδαίο εφιάλτη. Στο επίκεντρο η σχέση (;) πατέρα – κόρης. 

Εχοντας, ίσως, την ιδανική διανομή, ο Οικονομίδης με το πρώτο θεατρικό του, κάνει τη διαφορά. 
Παίζουν: Στάθης Σταμουλακάτος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Γιάννης Νιάρρος, Καλιρρόη Μυριαγκού, Αντώνης Ιορδάνου, Μάγια Κώνστα, Έλλη Τρίγγου, Γιάννης Μυλωνάς. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 15 ετών.