fbpx Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Τρία ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ τιμούν τον πλανήτη | BOVARY
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ "Είμαι η Γκρέτα".
Φωτογραφία: filmfestival
SHARE
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Τρία ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ τιμούν τον πλανήτη


Οι  προβολές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα κορυφωθεί το καλοκαίρι (24 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 2021) στους φυσικούς του χώρους, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά και online. Μέχρι το καλοκαίρι, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιεί προβολές online, κρατώντας ζωντανό το δίαυλο επικοινωνίας του κοινού με το ντοκιμαντέρ. Επίσης, οι προβολές εντάσσονται στην νεανική ζώνη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Kids Love Cinema.

 Τα ντοκιμαντέρ  θα προβληθούν στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ (online.filmfestival.gr) από την Πέμπτη, 22 έως την Κυριακή, 25 Απριλίου 2021

Παιδί της φύσης / Child of Nature

(άνω των 10 ετών) - Ελληνική πρεμιέρα, ΗΠΑ - Βραζιλία, 2020, σκηνοθεσία Μάρκους Νεγράου, έγχρωμο, 85΄

Ο κόσμος μπορεί να γίνει ένα αφιλόξενο μέρος - και ειδικότερα για τα παιδιά, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου, της φτώχειας, της πείνας και της κακοποίησης. Ωστόσο, τα παιδιά έχουν μεγάλη αντοχή και πολλά από αυτά μετατρέπουν τις επώδυνες εμπειρίες τους σε έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα. Μέσα από την αφήγηση ενός νεαρού δημοσιογράφου από την Ινδία, η ταινία ακολουθεί τη διαδρομή παιδιών από την Κένυα, τις Φιλιππίνες, τη Συρία και τον Καναδά, τα οποία, παρά τις αντιξοότητες, φέρνουν την αλλαγή στη ζωή τους και στις κοινότητές τους. Ένα επικό ταξίδι θάρρους, ελπίδας και γενναιοδωρίας, που θα συνεπάρει το μυαλό και θα αγγίξει την καρδιά.

Κλιματική έξοδος / Climate Exodus

(άνω των 14 ετών) - Ελληνική πρεμιέρα, Ισπανία, 2020, σκηνοθεσία Νταβίντ Μπαούτε, έγχρωμο, 63΄

< width="560" height="315" src="hiframettps://www.youtube.com/embed/eowcz1PZSgE" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>Η τραγωδία τριών γυναικών που έχασαν τα πάντα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και τώρα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Η μια τους παλεύει καθημερινά να βρει τα τελευταία αποθέματα νερού για να επιβιώσει στην Τουρκάνα της Κένυας, όπου έχει σταματήσει να βρέχει. Η δεύτερη έχασε μια ολόκληρη σοδειά στην Γκοραμάρα της Ινδίας, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Τυφώνες και θεομηνίες μαστίζουν τον Aγιο Μαρτίνο της Καραϊβικής, όπου μια τρίτη γυναίκα έχει μείνει άστεγη, ενώ οι γείτονές της έχουν χάσει τη ζωή τους. Μια συγκλονιστική σύνθεση για την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στη φύση και στον πολιτισμό.

Είμαι η Γκρέτα / I Am Greta

(άνω των 10 ετών) - Ελληνική πρεμιέρα, Σουηδία, 2020, σκηνοθεσία, Νέιθαν Γκρόσμαν, έγχρωμο, 98΄

iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ihIYIexU_YE" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Η ιστορία της Γκρέτα Τούνμπερκ, της πιο διάσημης ακτιβίστριας για την κλιματική αλλαγή, μέσα από ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ που αξιοποιεί οπτικό υλικό που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας. Ένα δείγμα σύγχρονου σινεμά βεριτέ, που αποτυπώνει τόσο τις συναντήσεις της Τούνμπεργκ με αρχηγούς κυβερνήσεων και τις δημόσιες εμφανίσεις σε μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις, όσο και στιγμές από την προσωπική ζωή μιας ξεχωριστής έφηβης: ενός κοριτσιού που γράφει πύρινους λόγους στο παιδικό της δωμάτιο, καθώς παλεύει να ισορροπήσει το άγχος των ταξιδιών με το σύνδρομο Ασπεργκερ, τη ραγδαία αναγνωρισιμότητα με την κριτική των μίντια, την προσωπική με τη δημόσια ζωή.

 Πληροφορίες

Τιμή εισιτηρίου: 3€

Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα από τις 20/4/2021 στις 10.00 μέχρι τις 25/4/2021 στις 20.00.

Μπορείτε να δείτε τις ταινίες από τις 22/4/2021 στις 10.00 μέχρι τις 25/4/2021 στις 23.59.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο online.filmfestival.gr

SHARE