Στάδιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, 1927
Στάδιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, 1927/ Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

«Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα»: Η έκθεση που συνδυάζει την ελληνική ιστορία με τη μηχανική και την καλλιτεχνική έκφραση


Μέσα από τη σπουδαία Επετειακή Έκθεση της ΕΥΔΑΠ «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», διαφαίνεται η ιστορική σημασία του μνημειώδους έργου, που έδωσε επιτέλους λύση στο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετώπιζε η Αθήνα και το οποίο κορυφώθηκε την εποχή του Μεσοπολέμου.

Πρωτοποριακά και ρηξικέλευθα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το Φράγμα και τα σπουδαία συνοδευτικά του έργα, όπως η σήραγγα Μπογιατίου, που αποτελούν ορόσημο στην τεχνολογική εξέλιξη της χώρας μας. Αυτό ακριβώς συνειδητοποιεί και ο κάθε επισκέπτης, μέσα από την ενδιαφέρουσα ξενάγησή του στους χώρους της έκθεσης -η οποία έχει δωρεάν είσοδο για όλους.

«Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα» φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 και παρουσιάζει -για πρώτη φορά στο κοινό- ποικίλα πρωτότυπα Ιστορικά τεκμήρια που αποτελούν τμήμα του Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΔΑΠ.

Η Έκθεση βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες και περιλαμβάνει μία ασπρόμαυρη, βωβή κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, ένα 3D/VR video αναπαράστασης της κατασκευής του Φράγματος από την Antidot Design Studio, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες, έγγραφα τεκμήρια και εργαλεία από την κατασκευή των έργων αλλά και από την καθημερινή ζωή των εργατών, που διέμεναν στον Οικισμό που είχε στηθεί πλησίον του Φράγματος του Μαραθώνα.

Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου
Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου/ Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Στόχος της Έκθεσης ήταν να δημιουργηθεί μια αφήγηση που θα απευθύνεται σε όλους - ακόμα και στους επισκέπτες που δεν έχουν πρότερη γνώση του θέματος ή δεν είναι απαραίτητα μηχανικοί. «Έτσι, κεντρίζεται το ενδιαφέρον πολλών και διαφορετικών ομάδων κοινού και δημιουργείται ένα σύγχρονο εικαστικό περιβάλλον» όπως μας αναφέρει η επιμελήτρια της Έκθεσης, Ερατώ Κουτσουδάκη.

Η ίδια προσθέτει «Στην περίπτωση του Φράγματος, εντυπωσιάστηκα από την αρχιτεκτονική τοπίου, όταν πήγα να το επισκεφτώ με την ομάδα της ΕΥΔΑΠ. Ειδικότερα, ξεχώρισα το Ναό στη βάση του και το απομεινάρι από το τεράστιο καλούπι της Σήραγγας Μπογιατίου, η οποία ήταν εξαιρετικά σημαντική για την ύδρευση της πόλης από τα νερά της λίμνης, έξω από το μικρό Μουσείο στο Μαραθώνα. Γι’ αυτό θα παρότρυνα οποιονδήποτε, ειδικά τους κατοίκους της Αττικής, να επισκεφθεί την έκθεση, διότι σίγουρα έχει κάτι καινούργιο και σημαντικό να μάθει για το πώς φτάσαμε με άνεση να ανοίγουμε τη βρύση μας και να θεωρούμε δεδομένο ότι θα τρέχει νερό. Επίσης γιατί λίγοι γνωρίζουν για το τεχνικό αυτό θαύμα της εποχής του Μεσοπολέμου (σε πανευρωπαϊκό επίπεδο), το οποίο άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι Έλληνες αντιμετώπιζαν τα τεχνικά έργα από εκεί και ύστερα. Η μεγάλη αυτή πρόκληση, στην οποία αναφέρεται και ο τίτλος της έκθεσης, κερδήθηκε -και μάλιστα σε μια Ελλάδα όπου η ζωή ήταν σημαντικά πιο δύσκολη από ό,τι σήμερα. Ελπίζω όλα αυτά οι επισκέπτες να τα ανακαλύψουν με τρόπο ευχάριστο και φρέσκο».

Τοποθέτηση υδρομετρητών, περίπου 1927-1928
Τοποθέτηση υδρομετρητών, περίπου 1927-1928, Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Μάλιστα, ενδιαφέρον στην Επετειακή Έκθεση θα βρουν και οι μικροί φίλοι, αφού προσφέρει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια, από την Ομάδα KID A Workshop. «Τα πολύ μικρά παιδιά σίγουρα θα απολαύσουν ιδιαίτερα το παιχνίδι της εναλλαγής περιβαλλόντων. Για τα λίγο μεγαλύτερα υπάρχει ένας διαδραστικός mini εκπαιδευτικός σταθμός στο φουαγιέ της έκθεσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σημαντικό όλοι να μάθουν πώς λειτουργεί κάτι που απολαμβάνουμε καθημερινά, πόσος κόπος και πόσοι άνθρωποι δουλεύουν σκληρά για τη εύρυθμη λειτουργία του. Τα πράγματα δε γίνονται μαγικά από μόνα τους! Είμαι σίγουρη ότι μετά την επίσκεψη στην έκθεση αρκετοί θα παρακινηθούν και να επισκεφτούν και το ίδιο το Φράγμα του Μαραθώνα. Μάλιστα, αντί εισιτηρίου, στην είσοδο διανέμονται σελιδοδείκτες-οδηγοί της έκθεσης» τονίζει συγκεκριμένα η μουσειολόγος, ενώ μας λέει πως «θα κρατήσω αυτό το έργο στη μνήμη μου, ως μια από τις πλέον ευτυχείς συνεργασίες και χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω στην ομάδα του Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΔΑΠ την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη της».

Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του νέου δικτύου ύδρευσης των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, 03 Ιουνίου 1931.
Η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων διαφημίζεται μέσω της τοποθέτησης πιδάκων νερού στην τελετή των εγκαινίων/ Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Info:

Η έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα» φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).

Η ΕΥΔΑΠ, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού για την Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», ανακοινώνει την παράτασή της έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.

Δείτε περισσότερα για την Έκθεση στα social media της ΕΥΔΑΠ: FacebookInstagram και Twitter.

www.eydap.gr





SHARE