Shutterstock
Shutterstock
SPIDER VEINS

Oι ευρυαγγείες χρόνια δεν κοιτούν -Μάθε πώς θα τις αντιμετωπίσεις


Η εποχή που οι περισσότερες αρχίζουμε να φοράμε φούστες και θηλυκά φορέματα έχει ξεκινήσει.

Λίγο πριν βγούμε στην παραλία και γίνει η «μεγάλη αποκάλυψη» μάς καταβάλλει το άγχος και «τα βάζουμε» με την εμφάνιση μας. Και αν κι εσύ εκτός από κατάλευκα ποδαράκια συνειδητοποίησες πως έχεις και ευρυαγγείες μην το παίρνεις κατάκαρδα, συμβαίνει σε πολλές και υπάρχουν λύσεις. Η αλήθεια είναι πως δυστυχώς οι ευρυαγγείες δεν εμφανίζονται μόνο σε μεγάλες ηλικίες αλλά και σε νεαρότερες. Οι μπλε ή κόκκινες φλεβίτσες δεν είναι προνόμιο των συνταξιούχων.

Χειρουργοί αγγείων και δερματολόγοι εξηγούν πως η πεποίθηση ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε μεγαλύτερες γυναίκες είναι ένας μύθος και όλες αποκτούν ευρυαγγείες κάποια στιγμή στην ζωή τους.

Είναι αρκετά συνηθισμένο να το βλέπεις σε γυναίκες 30, 20 ετών, ακόμη και σε έφηβες.

Η επιστημονική ονομασία είναι elangiectasias και είναι σαν ξαδερφάκι των κιρσών.

Ενώ οι κιρσοί κάτω από το δέρμα μπορούν να είναι αρκετά οδυνηροί, οι ευρυαγγείες είναι το αποτέλεσμα των διογκωμένων φλεβίων ή πολύ μικρών φλεβών στο δέρμα και συνήθως είναι ανώδυνες.

Η γήρανση είναι μόνο μία από τη σειρά παραγόντων που επηρεάζουν την δημιουργία τους μπορούν επίσης να δημιουργηθούν λόγω εγκυμοσύνης, γενετικής, βλάβης από τον ήλιο, παχυσαρκίας, κιρσών και τοπικής ή στοματικής χρήσης στεροειδών.

Οι γυναίκες που ασκούν έντονη προπόνηση ή στέκονται όρθιες για μεγάλες χρονικές περιόδους είναι επίσης σε αυξημένο κίνδυνο.

Ευτυχώς δεν υπάρχουν γενικά κίνδυνοι για την υγεία που να συνδέονται με τις ευρυαγγείες στα πόδια και το πρόσωπο.

Δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσετε τις καλοήθεις ευρυαγγείες παρά μόνο αν νιώθετε ότι σας καταστρέφουν την εμφάνιση. Δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από μόνες τους και πιθανότατα μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Αν πάλι θέλετε να τις αντιμετωπίσετε πάση θυσία υπάρχουν τρόποι.

1 Μακιγιάζ ή self tan

Aν έχετε λεπτό ή πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα οι φλέβες είναι πιο εμφανείς φλέβες πιο εμφανείς.

Η κάλυψή τους είναι η πιο εύκολη και πιο οικονομική λύση. Οι εδικοί προειδοποιούν πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των γραμμών, ενισχύει την δημιουργία τους.

2. Θεραπεία με λέιζερ

Σε αυτή τη διαδικασία, μια ακτίνα λέιζερ που έχει το ίδιο μήκος κύματος με τα κύτταρα του αίματός σας στοχεύει στο δέρμα σας. Το λέιζερ καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία, κάνοντας τα να πήξουν, να στεγνώσουν και τελικά να αναρροφηθούν στον ιστό σας. Αυτή είναι η πιο συντηρητική και λιγότερο επεμβατική θεραπεία. Για πολύ μικρές ευρειαγγείες στο πρόσωπο, η καυτηρίαση είναι επίσης μια λύση.

3 Σκληροθεραπεία

Συνήθως είναι η δεύτερη επιλογή επειδή είναι πιο επεμβατική. Ο γιατρός εγχέει ένα υγρό (συνήθως υπερτονικό αλατούχο) στις φλέβες για αυτή τη θεραπεία. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με τη θεραπεία με λέιζερ, αλλά αν οι φλέβες σας είναι μεγαλύτερες ή έχετε φλεβίτιδα η σκληροθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας είναι πιστοποιημένος στην πλαστική χειρουργική και έχει εμπειρία στην συγκεκριμένη μέθοδο. Και οι δύο τεχνικές έχουν σύντομο χρόνο αποκατάστασης. Οι περισσότεροι ασθενείς μάλιστα επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους την επόμενη κιόλας μέρα.

Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος τους, την έκταση της περιοχής που καλύπτουν και τον αριθμό των θεραπειών που απαιτούνται.

Θυμηθείτε επίσης ότι καμία θεραπεία δεν είναι τελείως μόνιμη. Αυτά που μπορείτε να κάνετε μόνες σας είναι να φοράτε αντηλιακό και να αποφεύγετε όσο γίνεται την ορθοστασία .

Ότι κι αν αποφασίσετε να έχετε στο μυαλό σας πως οι ευρυαγγείες δεν είναι ντροπή και έχουμε οι περισσότερες. Αγκάλιασε το σώμα σου με τις ατέλειες του και νιώσε όμορφα.

Shutterstock
Shutterstock