shutterstock
shutterstock
ΣΑΟΥΝΑ

Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, φτιάχνει φυσική κατάσταση και τη διάθεσή σου -Ακόμη το σκέφτεσαι για σάουνα;


Η σάουνα που έχει γίνει γνωστή από τη Φινλανδία, είναι γνωστή και ως θερμόλουτρο και πρόκειται για τη μέθοδο εκείνη, κατά την οποία το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, μέσα σε ένα θάλαμο ειδικής, ξύλινης κατασκευής, για ορισμένο χρονικό διάστημα, που δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Σκοπός της μεθόδου είναι να αποτοξινώσει τον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω του ιδρώτα που προκαλεί.

Αν στο μυαλό σας φαντάζει ως πολυτέλεια για ελάχιστους πελάτες των κέντρων περιποίησης τύπου σπα, αυτή η υπηρεσία είναι πολύ προσιτή, καταφέρνοντας έτσι να κερδίσει ολοένα και περισσότερους φαν.

Η σάουνα αποτελεί ιδανική λύση για εσάς που έχετε κουραστεί από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, έχετε πιεστεί από το άγχος και παραμελήσει την εμφάνιση σας και τη φυσική σας κατάσταση.

Τα οφέλη της στην υγεία είναι άλλωστε πολλά περισσότερα και εδώ μπορείτε να διαβάσετε τι θα σας προσφέρει, αν την εντάξετε στο πρόγραμμα σας.

Κάνει καλό στην καρδιά

Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αυτή η υπηρεσία ευεξίας κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας και η ενδυνάμωση της καρδιάς. Ως εκ τούτου, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Βελτιώνει τη μνήμη

Το χρονικό διάστημα που περνάτε μέσα στον ξύλινο θάλαμο για να κάνετε σάουνα σας επιτρέπει να έρχεστε σε στενότερη επαφή με τις σκέψεις σας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι απλά χαλαρώνετε, αφού υποστηρίζεται ότι άνθρωποι που επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο τέσσερις φορές την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Το γεγονός αυτό της καλύτερης μνήμης συνδέεται σύμφωνα με τους ειδικούς με την καλή λειτουργία της καρδιάς που προωθεί η σάουνα.

Καταπολεμά χρόνιους πόνους

Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που παρουσιάζουν πόνους στο σώμα και παρακολουθούν μια συνεδρία στη σάουνα, απαλλάσσονται από αυτούς και ανακουφίζονται, ενώ παράλληλα μειώνεται και το αίσθημα δυσφορίας και ο θυμός για τους πόνους αυτούς.

Ανανεώνει την διάθεση και την ψυχολογία

Τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι πολύ κοινά ανάμεσα στους ανθρώπους και η επιστήμη αναφέρει τη σάουνα στον κατάλογο με τους παράγοντες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη θλίψη, την απελπισία και άλλα αρνητικά συναισθήματα. 

Χαρίζει χρόνια ζωής

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine άνθρωποι που έκαναν σάουνα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 22% και αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία, όπου η μέθοδος είναι πιο διαδεδομένη.