Τρία μουσεία για την πιο αγαπημένη τροφή του ανθρώπου.
Γαστρονομικά μουσεία στον κόσμο υπάρχουν πολλά, όπου παρουσιάζεται στην ουσία η ιστορία του αγαπημένου τοπικού προϊόντος της κάθε χώρας.
Έτσι στο Βέλγιο θα βρείτε το μουσείο τηγανητής πατάτας, στη Γερμανία μουσείο για λουκάνικα, στη Σκωτία μουσείο ουίσκι, και στην Πολωνία μουσείο κρουασάν.
Εμείς, στη χώρα μας τιμώντας, το πιο απλό κι αγαπημένο φαγητό του ανθρώπου για πάνω από 10.000 χρόνια, ιδρύσαμε μουσεία άρτου, και μάλιστα όχι μόνο ένα αλλά τρία.
Μουσείο Λούλη
Το μουσείο Λούλη στεγάζεται σε νέες εγκαταστάσεις της βιομηχανικής μονάδας των ΜΥΛΩΝ ΛΟΥΛΗ στο Κερατσίνι. Έχει ως βασικό του άξονα το τρίπτυχο «σιτάρι-αλεύρι-ψωμίί» και δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη από την οικογένεια Λούλη το 2013 με στόχο να διατηρηθούν οι μνήμες ζωντανές. Η συλλογή εκθεμάτων ξεκίνησε από τον Νικόλαο Λούλη στις αρχές της δεκαετίας του '50. Αργότερα, ο γιος του Κωνσταντίνος και ο εγγονός του Νικόλαος συνέχισαν να συγκεντρώνουν αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα, όπως παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, χειρόμυλους, παλαιά μηχανήματα των μύλων της οικογένειας, φόρμες ζύμης κ.α.
Σήμερα, τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν μια περίοδο 27 αιώνων. Το παλαιότερο χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα και το νεώτερο έρχεται από τον 20ο μ.Χ. αώνα. Μεταξύ των εκθεμάτων σημαντική είναι η συλλογή γραμματοσήμων, μεταλλικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από 53 χώρες, καθώς επίσης κι αυτή με τις καρτ ποστάλ και τις μετοχές μύλων και αρτεργοστασίων.
Πολύ σημαντική θεωρείται και η συλλογή των 500 σφραγίδων πρόσφορου (από τον 4ο μ.Χ. αιώνα έως τον 20ο αιώνα) από 14 διαφορετικές χώρες με παράδοση στην Ορθόδοξη πίστη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο. Επίσης, λειτουργεί παραδοσιακό αρτοποιείο, όπου οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη ζύμη.
Πάνω από αυτό, σε 7 ορόφους λειτουργεί ο νεώτερος σύγχρονος μύλος της χώρας, οπότε το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται σε αυτό τον σπάνιο χώρο, που αξίζει να επισκεφθείτε. Αυτή τη στιγμή το μουσείο είναι κλειστό, γιατί γίνεται ανακαίνιση κατά την οποία θα προστεθεί κι ένα ακόμη τμήμα. Η νέα πτέρυγα θα αφορά στο περιβάλλον, στη διαχείριση της τροφής και γενικότερα θα ασχολείται με διατροφικά ζητήματα.
Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, οπότε το μουσείο θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του μετά το Πάσχα.
Σπετσών 1 187 55 Κερατσίνι
210-4090164/112
Είσοδος ελεύθερη