Το Λαΐνι: Ενα παραδοσιακό καφενείο φέρνει την κρητική κουζίνα στον Κεραμεικό  | 0 bovary.gr
Το Λαΐνι: Ενα παραδοσιακό καφενείο φέρνει την κρητική κουζίνα στον Κεραμεικό | 0 bovary.gr
03|08|2018 14:30
SHARE
ΤΟ ΛΑΪΝΙ

Το Λαΐνι: Ενα παραδοσιακό καφενείο φέρνει την κρητική κουζίνα στον Κεραμεικό


Είναι γνωστό ότι η κρητική κουζίνα είναι ασυναγώνιστη. Αν είστε από τους τυχερούς που φέτος το καλοκαίρι θα τραβήξουν νότια, τότε θα την απολαύσετε. 

Αλλά κι εμείς που θα μείνουμε εδώ στην Αθήνα, δεν ζηλεύουμε καθόλου, γιατί μπορούμε να τη γευτούμε στο Λαΐνι στον Κεραμεικό.

Αυτό το παραδοσιακό καφενείο, όπου η ρακή ρέει άφθονη και οι μερακλίδικοι μεζέδες αναστατώνουν όλο το τετράγωνο, το άνοιξαν δυο παιδικοί φίλοι, η Γιούλα Σβυρινάκη και ο Μιχάλης Ψωμαδάκης που κατάγονται από το Τυμπάκι Ηρακλείου. Η Γιούλα έχει σπουδάσει στην Αθήνα, έφυγε για ένα διάστημα για την πατρίδα, αλλά ξαναγύρισε, αυτή τη φορά με τον Μιχάλη, με σκοπό να δημιουργήσουν έναν χώρο που να θυμίζει Κρήτη.

«Έχουμε ασχοληθεί με τον χώρο της εστίασης κι επειδή στην Κρήτη πηγαίναμε στο καφενείο μας αρέσει η νοοτροπία του. Μένουμε στον Κεραμεικό πέντε χρόνια τώρα, οπότε επιλέξαμε την περιοχή, με σκοπό να φέρουμε κρητικό αέρα στη γειτονιά». Στην κρητική διάλεκτο, «Λαΐνι», ονομάζεται ένα μικρό κεραμικό αγγείο στο οποίο μεταφέρει κάποιος νερό, κρασί ή ακόμα και τσικουδιά. Πράγματι εδώ το καλό κρασί και η άφταστη ρακή δεν έχουν τελειωμό.

 Όπως είναι αναμενόμενο, όλες τους τις πρώτες ύλες, από τα λαχανικά και τα χόρτα μέχρι το κρέας και τα λουκάνικα, τις παίρνουν από την Κρήτη. Ακόμα και τα αναψυκτικά που θα πιείτε είναι από το Νησί.

Κάποια προϊόντα τους τα στέλνουν οι γονείς κι οι συγγενείς τους, άλλα τα προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς από όλο το νησί. 

Κάθε μέρα σχεδόν τα παιδιά είναι στο πρακτορείο για την παραλαβή, αλλά δεν βάζουν νερό στο κρασί τους, γιατί θεωρούν ότι μόνο με αυτά τα προϊόντα μπορούν να πετύχουν τη γεύση που θέλουν. Και μάλλον έχουν δίκιο, γιατί ακόμα και μια απλή ντοματοσαλάτα να πάρετε, ή βλίτα βραστά με λεμόνι, θα καταλάβετε τη διαφορά.

Καταρχάς ως γνήσιοι Κρητικοί , η Γιούλα και ο Μιχάλης φημίζονται για τη φιλοξενία τους, οπότε θα σας καλωσορίσουν στο μαγαζί, όπου κυριαρχεί η ανοιχτή κουζίνα, με ένα σφηνάκι ρακή από τα Χανιά, ενώ στο τέλος με τον λογαριασμό, σας περιμένει και ρακόμελο με πορτοκάλι.

Αν πάλι είστε πρωινοί τύποι, εδώ μπορείτε να απολαύσετε και παραδοσιακό καφέ Δανδάλη από το Ηράκλειο- εκεί γίνεται η κοπή του- μαζί με μια σφακιανή πίτα με μέλι ή αυγά στάκα για πρωινό, αν και, όπως μας λέει η Γιούλα, της έχουν ζητήσει ρακή και δέκα η ώρα το πρωί.

Ο κατάλογος φυσικά είναι αμιγώς κρητικός, ενώ ο μαύρος πίνακας του μαγαζιού λειτουργεί ως λεξικό: δηλαδή μεταφράζει κρητικές λέξεις σε….«πρωτευουσιάνικα», για να μυηθείτε στην κουλτούρα.

Η γιαγιά Μάρω, η γιαγιά της Γιούλας δηλαδή, από τα Χελιανά του ορεινού Μυλοπόταμου του νομού Ρεθυμνου, ετοιμάζει πραγματικά σπιτικά ντολμαδάκια αμπελόφυλλα και λαχανοντολμάδες, που αποτελούν και σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, ενώ η μητέρα  του Μιχάλη φτιάχνει ασυναγώνιστους κολοκυθοανθούς.

Δοκιμάστε, επίσης, αγκινάρες τουρσί, αυθεντικό ντάκο με ξινομυζήθρα ή φέτα, φάβα και μαυρομάτικα, φακοσαλάτα και τσιροσαλάτα, γαύρο μαρινάτο, γραβιέρα, γραβιέρα παλαιωμένη και ξηρό ανθότυρο, σκουμπρί και καπνιστό φιλέτο ρέγγας, καπνιστή μπριζόλα και απάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, ένα πολύ ζουμερό λουκάνικο ξιδάτο, σύγκλινο ομελέτα, τηγανιά κοτόπουλο και μαραθόπιτα.

Τώρα από κυρίως θα βρείτε πολλά παραδοσιακά μαγειρευτά, όπως χειροποίητα σιουφικτά, κουνέλι τσιγαριαστό ή με χυλοπίτες, αρνί με σταμναγκάθι, χοχλιούς μπουρμπουριστούς ή στιφάδο, ενώ καθημερινά υπάρχουν και πιάτα ημέρας καθαρά ελληνικά, όπως τα φτιάχνει η μαμά μας. 

Όλα φυσικά συνοδεύονται με ρακή ή κρασί, που έρχεται από παραγωγούς των Χανίων.

Για επιδόρπιο σας περιμένει χειροποίητο γλυκό του κουταλιού, σταφύλι ή κυδώνι που το φτιάχνουν οι οικογένειές των παιδιών, ενώ οι τιμές των πιάτων ξεκινούν από 2 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε αρκετές γεύσεις χωρίς να ξοδέψετε μια περιούσια, αλλά και να πιείτε άφοβα, αφού εδώ το καραφάκι ρακή ξεκινάει από 2,50 ευρώ κι από 2 ευρώ το κρασί.

Κάποιες μέρες της εβδομάδας, κυρίως Κυριακές, υπάρχει και ζωντανή μουσική, με λύρα και λαούτο.

Οι μουσικοί κουρδίζουν από νωρίς, όποτε το γλέντι ανάβει προς το μεσημεράκι, όμως τώρα το καλοκαίρι τα παιδιά το αποφεύγουν για να μην ενοχλούν τη γειτονιά, μιας και λόγω ζέστης μένουν ανοιχτές οι πόρτες, αλλά από Οκτώβριο θα αρχίσουν και πάλι τα όργανα.

Οπότε ετοιμαστείτε για πεντοζάλη!

Αρτεμισίου 40, Αθήνα, 21 1402 1485