Στην Cocona στο Κολωνάκι θα φας μικρασιάτικους γκιοζλεμέδες και θα πληρώσεις τρεις κι εξήντα | 0 bovary.gr
Στην Cocona στο Κολωνάκι θα φας μικρασιάτικους γκιοζλεμέδες και θα πληρώσεις τρεις κι εξήντα | 0 bovary.gr
07|08|2018 11:00
SHARE
COCONA

Στην Cocona στο Κολωνάκι θα φας μικρασιάτικους γκιοζλεμέδες και θα πληρώσεις τρεις κι εξήντα


Πίτες υπάρχουν, όμως, πόσο συχνά έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε έναν μικρασιάτικο παραδοσιακό γκιoζλεμέ;  

Η Cocona της Ιωάννας Αμουτζάκη στη Μηλιώνη, τον πολυσύχναστο δρομάκι του Κολωνακίου, είναι το πρώτο μαγαζί που φτιάχνει πίτες στο σάτσι (ηλεκτρική επιφάνεια για ψήσιμο, πολύ δημοφιλή στην Τουρκία). 

«Στον χώρο εστίασης είμαι πολλά χρόνια. Είμαι Μικρασιάτισσα από την πλευρά της μαμάς μου. Η γιαγιά μου ήταν από την Σμύρνη, εγώ γεννήθηκα στην Ξάνθη όπου ο γκιοζλεμές είναι πολύ αγαπημένο φαγητό. Η κοκόνα είναι ουσιαστικά η μαμά μου, η Λαμπρινή-  της έχω αφιερώσει το μαγαζί, γιατί πάντα είχε γκιοζλεμέ στο τραπέζι. «Κοκόνα», όμως, σημαίνει αριστοκράτισσα, έτσι μας φώναζε η γιαγιά μου όταν ήμασταν μικρές, γι’ αυτό διάλεξα και το Κολωνάκι. Ήθελα να κάνω ένα street food που να θυμίζει σπιτικό, κι όπως οι Μικρασιάτισσες νοικοκυρές φημίζονται για την φιλοξενία τους, έτσι και η δική μας Cocona φροντίζει με αγάπη τους καλεσμένους της», μας λέει η Ιωάννα.

Η διαφορά του γκιοζλεμέ από μια κλασική πίτα είναι ότι το φύλλο του είναι στεγνό, έχει ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδου -η γεύση του μοιάζει, θα λέγαμε, με μπριός- οπότε είναι κατάλληλο και για δίαιτα.

Ο γκιοζλεμές παρασκευάζεται με ένα λεπτό ζυμάρι, που το ψήνουν πάνω σε ένα καμπυλωτό στρογγυλό μέταλλο, με φωτιά από κάτω, το λεγόμενο σάτσι, που η Ιωάννα  έφερε από την Κωνσταντινούπολη.

Έπειτα το ανοίγουν με βέργα στα γρήγορα, το γεμίζουν συνήθως με τυρί ή σκέτο σπανάκι και στην παραδοσιακή του μορφή με λίγο κιμά. Στη συνέχεια, τον ψήνουν πάνω στο σάτσι.  

Η Ιωάννα με τα κορίτσια της ανοίγουν καθημερινά φύλλο κι ο γκιοζλεμές σας παρασκευάζεται μπροστά σας -χρειάζεται περίπου επτά λεπτά. 

Επίσης, αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε και φύλλο σκέτο και να τον φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, έστω και χωρίς σάτσι, αν και ο γκιοζλεμές είναι καλύτερος φρέσκος.

Η Ιωάννα θεώρει ότι ο γκιοζλεμές είναι το street food της νέας εποχής, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική λιχουδιά, πολύ υγιεινή. Αν και καταρχάς θεωρούνταν το φαγητό των φτωχών, πλέον γεμίζεται με διαφόρων ειδών τυριά, αλλαντικά, ή λαχανικά, ενώ υπάρχει και σε γλυκιές παραλλαγές. 

Όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η Cocona είναι φρέσκιες και διαλεγμένες με προσοχή. Τον παστουρμά, για παράδειγμα, τον προμηθεύεται από το Μιράν, ενώ συνεργάζεται με επιλεγμένους προμηθευτές, γιατί θέλει όλα τα προϊόντα τας της να είναι πρώτης ποιότητας.

Στον κατάλογο  θα βρείτε γκιοζλεμέδες με κοτόπουλο αλά κρεμ, δεντρολίβανο και φρέσκα μανιτάρια, μια πιο κλασική εκδοχή με ζαμπόν και τυρί, το πικάντικο πολίτικο λαχματζούν πολίτικο με έξτρα μυρωδικά που ενισχύουν τη γεύση -(σερβίρεται με γιαούρτι, οπότε δεν καίει πολύ), ενώ το best seller του μαγαζιού είναι ο γκιοζλεμές με παστουρμά, κασέρι και φρέσκια σάλτσα ντομάτας, που σερβίρεται με ένα αυγό στο τεφάλ  -βουτάς δηλαδή στον κρόκο τον γκιοζελμέ και είναι σκέτη απόλαυση.

Για τους χορτοφάγους ή όσους προτιμούν να αποφύγουν το κρέας, ιδανική επιλογή είναι ο γκιοζλεμές με μανιτάρια και κόκκινες πιπεριές, ή με το μείγμα τεσσάρων τυριών (γκούντα, κασέρι, μοτσαρέλα, ένταμ), ενώ πολύ καλή είναι και η παραλλαγή με σπανάκι, αρωματικά βότανα (καυκαλήθρες, μυρώνια) και τυριά. 

Φυσικά, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κι έξτρα υλικά, αν κι η Ιωάννα δεν το προτείνει, γιατί θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο φύλλο και στη γέμιση. Σε γλυκό, θα βρείτε γκιοζελμέ με κρέμα μπουγάτσα και βανίλια Μαγαδασκάρης, που είναι σαν να τρως παγωτό- πολλοί μάλιστα της ζητούν και σκέτη την κρέμα με μαρμελάδα χειροποίητη -αλλά και σοκολάτα νουτέλα με κόκκινο πιπέρι.

Πέρα, όμως, από τους γκιοζλεμέδες, η Ιωάννα καθημερινά ψήνει και χειροποίητες πίτες ταψιού, με επτά-οκτώ φύλλα, που μπορείτε να τις αγοράσετε ή ανά τεμάχιο ή  σε ολόκληρο ταψί.

Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε μανιταρόπιτες με πιπεριές Φλωρίνης, κοτόπιτες, κιμαδόπιτες, σπανοκοτυρόπιτες, χορτόπιτες, τυρόπιτες με ανθότυρο, φέτα και κασέρι, μια μπουγάτσα και μια παραδοσιακή μηλόπιτα. Επίσης, υπάρχει και μια έκπληξη καθημερινά στο μαγαζί για την οποία θα πρέπει να ρωτήσετε την  Ιωάννα.

Οι τιμές για τον γκιοζλεμέ ξεκινούν από 3.60 ευρώ -το σύνθημα άλλωστε είναι ότι εδώ «τρως με τρεις κι εξήντα και πραγματικά οι  μερίδες είναι τόσο χορταστικές, που μοιάζουν με κανονικό γεύμα».  

Οι πίτες ξεκινούν από 2.60 ευρώ το κομμάτι, ενώ τα ταψιά κοστίζουν γύρω στα 15 ευρώ.  

Μπορείτε, λοιπόν, αν έχετε ένα γεύμα και θέλετε να προσφέρετε στους καλεσμένους ένα σπιτικό ορεκτικό, να παραγγείλετε το ταψί σας με τη γεύση που προτιμάτε από το πρωί και η Ιωάννα θα σας το ετοιμάσει μέσα στη μέρα (όλες τις πίτες τις κόβει σε τετράγωνα όποτε βγαίνουν γύρω στα 14 κομμάτια).

Αργότερα από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η υπηρεσία delivery, ενώ στο μενού θα προστεθούν σαλάτες και προϊόντα ζύμης, που έχει δοκιμάσει η Ιωάννα και στο παρελθόν. 

Τώρα μάλιστα θα ανέβει με την ευκαιρία των διακοπών στην Βόρεια Ελλάδα από όπου εμπνέεται συνεχώς νέες γεύσεις κι όπως μας αποκάλυψε θα φέρει παραδοσιακά μακεδονίτικα αλλαντικά, που θα μας εντυπωσιάσουν.

Μηλιώνη 10, Κολωνάκι, 2103646563.

TAGS