Στη «Νonna» στου Ψυρρή τρως όπως στο σπίτι της γιαγιάς σου | 0 bovary.gr
Στη «Νonna» στου Ψυρρή τρως όπως στο σπίτι της γιαγιάς σου | 0 bovary.gr
04|09|2018 16:30
SHARE
ΝΟΝΝΑ

Στη «Νonna» στου Ψυρρή τρως όπως στο σπίτι της γιαγιάς σου


Ένα μαγαζί που μοιάζει με αυλή αν κι εσωτερικό, που μυρίζει σπιτικό φαγητό κι αποπνέει αγάπη δεν μπορεί παρά να μην γίνει στέκι.

Αυτό πίστευε πάντα η Λιάνκα Κάρμη κι έτσι άνοιξε την «Νonna» στου Ψυρρή.

Η ίδια είναι από τη Ζάκυνθο και «nonna» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει γιαγιά. Κι όπως η δική μας γιαγιά μας μαγειρεύει νόστιμα, με αγάπη και χωρίς βιασύνη, έτσι ακριβώς κάνει και η Λιάνκα.

Κι επειδή στο σπίτι της γιαγιάς είναι όλοι καλοδεχούμενοι, εδώ οι κουρασμένοι μπορούν να φάνε να καρδαμώσουν, τα ζευγαράκια να δειπνήσουν ρομαντικά, ο μόνος του να μην τραβάει τα βλέμματα, ο φοιτητής να μην ξοδέψει μια περιουσία, οι μεγάλες παρέες να χωρέσουν σε μοναστηριακό τραπέζι, οι παραδοσιακοί να βρουν ελληνικά μαγειρευτά και μεζέδες και οι χορτοφάγοι να μην χρειαστεί να εξηγούν πως η χορτοφαγία δεν είναι μόνο μπαμπού και ρίζες και έτσι όλοι μαζί να μπορούν να περάσουν καλά και  να χορτάσουν, πίνοντας βιολογικό κρασί, πιστοποιημένο και βραβευμένο στο Βερολίνο!

«Πριν πολλά χρόνια που ζούσα στο Βερολίνο και δούλευα ως σεφ, είχα αρχίσει να σκέφτομαι να ανοίξω έναν δικό μου χώρο. Αποφάσισα  λοιπόν να βρω ένα μαγαζί στο εμπορικό τρίγωνο. Τότε, το 2014, η περιοχή του Ψυρρή δεν ήταν τόσο ακριβή, όπως τώρα, οπότε ήταν μια ιδανική επιλογή», μου λέει η Λιάνκα.

Στην τζαμαρία στην είσοδο θα δείτε ότι γράφει «emotional cooking», μια φράση που συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του μαγαζιού.

«Όταν έψαχνα το logo του μαγαζιού που τελικά έκανα μαζί με μια φίλη μου γραφίστρια, συζητούσαμε γι 'αυτό με κάτι φίλους μου σε μια παραλία στη Ζάκυνθο. Αυτοί επειδή με ήξεραν καλά, κι εμένα και το πώς μαγειρεύω μου έδωσαν την ιδέα. Πιστεύω ότι η διάθεσή μας πρέπει να είναι καλή, όταν μπαίνουμε στην κουζίνα.  Άλλωστε οι καλοί σεφ την κάνουν αυτή τη δουλειά επειδή την αγαπούν κι όχι για τα χρήματα. Επίσης η θρεπτική αξία του φαγητού μας φτιάχνει την ψυχολογία, οπότε το συναίσθημα υπάρχει όχι μόνο στο μαγείρεμα αλλά και στην ανταλλαγή που γίνεται μεταξύ του μάγειρα κι αυτού που θα φάει », συνεχίζει.

Ο χώρος παλιότερα ήταν αποθήκη, η ίδια τον έφτιαξε από την αρχή.  

Όλα τα τραπέζια είναι διαφορετικά: φερ φορζέ, όπως στις ελληνικές ταινίες, ένα δανέζικο, μια φορμάϊκα, ένα από το ΙΚΕΑ, ένα είναι αντίκα, όλα έχουν το δικό τους  χρώμα και το καθένα μπορεί να μας ξυπνήσει μια διαφορετική ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια. 

Τα καγκελάκια τώρα που υπάρχουν γύρω γύρω και τα φυτά, δίνουν την αίσθηση μιας μικρής αυλής, ενώ οι πολύχρωμοι τοίχοι δημιουργούν πολύ φιλική ατμόσφαιρα. Η κουζίνα της «Nonna» είναι fusion, δηλαδή έχει όλα τα υλικά μεσογειακής  διατροφής που έχουμε  συνηθίσει. Αλλά σε περίεργους συνδυασμούς, ενώ δεν λείπουν οι  ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, όπως παστίτσιο ή μουσακά,  αλλά και τα χορτοφαγικά πιάτα. 

Καθημερινά, επίσης, θα βρείτε τρία- τέσσερα πιάτα ημέρας, ενώ τα Σαββατοκύριακα  οι επιλογές διπλασιάζονται.  Αν  πάλι ακολουθείτε ειδικό οργανόγραμμα διατροφής και θέλετε κάτι συγκεκριμένο, μπορείτε να το παραγγείλετε και να σας το φτιάξουν εκείνη την ημέρα. 

Όλα τα υλικά αγοράζονται  καθημερινά από την Βαρβάκειο κι όχι  σε μεγάλες ποσότητες, οπότε όλα είναι φρέσκα.

Φυσικά  το μενού ακολουθεί την εποχικότητα, οπότε εδώ το χειμώνα μην ζητήσετε χωριάτικη σαλάτα.

Επίσης, η Λιάνκα είναι της λογικής του save food, οπότε μετά τις δέκα αν πάρετε φαγητό πακέτο, το πληρώνετε στη μισή τιμή, κι αν περισσέψει κάτι, πράγμα που δεν συμβαίνει  συχνά, τα παιδιά του μαγαζιού τα παίρνουν  για το σπίτι, ή το δίνουν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Τώρα, ένα από τα αγαπημένα πιάτα είναι το κριθαρότο με μανιτάρια πορτομπέλο, αγριομανιτάρια Πίνδου  (πορτσίνι), και λιαστή ντομάτα και κολοκυθάκι, ιδανικό για τους χορτοφάγους, μια συνταγή που έχει εμπνευστεί η Λιάνκα.

 Πολύ καλο είναι το κοτόπουλο μπιργιάνι, μια ινδική συνταγή με φιλέτο και carry paste της σεφ, με ρύζι μπασμάτι, αλλά και το αργοψημένο χοιρινό στο φούρνο για επτά  ώρες με φασκόμηλο και πατάτες.  

Για τους vegetarian,  υπάρχει  ένα burger παντζάρι  από  ρεβίθια με χειροποίητο ψωμάκι και  πέστο βασιλικού, που σερβίρεται με σπανάκι και ψητά λαχανικά, ενώ εξαιρετική είναι και η περσική σαλάτα με ρύζι, πλιγούρι , ρεβίθια ξηρούς καρπούς και λαχανικά. Μεγάλο ατού,  οι  αληθινές τηγανητές πατάτες που μαγειρεύονται  επιτόπου, όπως ακριβώς τις έκανε η γιαγιά μας κάθε Κυριακή. Τις μεσημεριανές ώρες υπάρχουν και πιο γρήγορα γεύματα, όπως μικρές σαλάτες, σπιτικά φαγητά που θέλουν ένα απλό ζέσταμα, αλλά και μικρά σάντουιτς για να εξυπηρετήσουν όλους όσους  κινούνται στην περιοχή.

Συνοδεύστε το  φαγητό σας με ένα κρασί βιολογικό και vegan, που έρχεται από την Εύβοια από τα κτήματα Τζιβάνη, τσικουδιά από την Κρήτη, μπύρες σε πολύ καλές τιμές που συνδυάζονται με το φαγητό, σπιτική λεμονάδα με τζίντζερ και κουρκουμά, ή ένα χειροποίητο ρόφημα με αλόη και εκχύλισμα μαστίχας, που κάνει πολύ καλό στον οργανισμό

 Για επιδόρπιο, δοκιμάστε cheesecake με χειροποίητη μαρμελάδα από κάστανο και ρούμι, πάβλοβα με φρέσκες φράουλες, όταν είναι η εποχή, κορμό με μερέντα και  σπιτικό φυστικοβούτυρο, όχι του εμπορίου, και σοκολατόπιτα  με αλμυρή καραμέλα , αλλά και vegan τάρτες, ή μους αβοκάντο σοκολάτα. 

 Φέτος, επίσης, κάθε Δευτέρα, μερικές φορές και Τρίτη,  θα ξεκινήσουν θεματικές βραδιές με διαφορετικό επισκέπτη σεφ, οπότε κάθε εβδομάδα θα έρχεται ένας διαφορετικός μάγειρας, που μπορεί ακόμα να μην είναι επαγγελματίας, ο οποίος θα μαγειρεύει πιάτα από την κουζίνα του τόπου του.

 Τιμή: 15 ευρώ ανά άτομο.

Τις Τρίτες και τις Πέμπτες υπάρχει και μενού  (σούπα, σαλάτα, ένα κυρίως και  ένα αναψυκτικό ή ένα ποτήρι κρασί) στα δέκα ευρώ.

Κακουργοδικείου 6, Ψυρρή, 213 0320321