Η ασιατική κουζίνα, τουλάχιστον η πιο εξευρωπαϊσμένη εκδοχή της, είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στη χώρα μας, αλλά την έχουμε γνωρίσει κυρίως μέσα από κινέζικα, ταϊλανδέζικα και ιαπωνικά εστιατόρια.
Όμως, ακόμα μια χώρα από τη μακρινή Ασία διαθέτει μια εξαιρετική γαστρονομική παράδοση, που έφτασε η ώρα να ανακαλύψουμε.
Ο λόγος για το Βιετνάμ που η κουζίνα του θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές κι εύγευστες του κόσμου.
Επηρεασμένη από τις συνταγές των γύρω χώρων, αλλά και τους Γάλλους της Ινδοκίνας, η βιετναμέζικη σχολή θα λέγαμε ότι είναι πιο δροσερή από αυτή της Ταϊλάνδης, χρησιμοποιεί αρκετά τη ζάχαρη, το κάρυ και διάφορα μπαχαρικά, ενώ, δεν λείπουν και οι πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις. Φυσικά, το ρύζι αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό, και το πιο διαδεδομένο είναι το jasmine - μάλιστα η παράδοση λέει ότι πρέπει να φας μέχρι και τον τελευταίο κόκκο που έχεις στο πιάτο σου για να έχεις καλή τύχη.
Και ποιος είχε την ιδέα να φέρει το Βιετνάμ στο κέντρο της πόλης;
Ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, φυσικά, ιδιόκτητης του διάσημου "Buba" στην Κηφισιά. Αυτός, άλλωστε, ήταν από τους πρώτους που μας μύησαν και στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, όταν πρωτοάνοιξε το «Guru» στην Πλατεία θεάτρου, που πλέον δεν υπάρχει, αλλά αποτελεί ορόσημο της νυχτερινής Αθήνας. Ο Κωνσταντίνος, λοιπόν, γνώρισε ένα μοναδικό δίδυμο, τον σεφ Vu Dinh Hung και τον Luc Lejeune, μια μέρα που επισκέφτηκαν το εστιατόριό του. Οι δυο τους ήδη έχουν τέσσερα μαγαζιά στο Βιετνάμ και πριν εγκατασταθούν στην πόλη μας, -όπου πλέον έχουν επιλέξει ως βάση τους-, έκαναν και μια στάση στην Κωνσταντινούπολη με ένα pop up resto. Οι τρεις, λοιπόν, βρήκαν αυτή τη μικρή γωνιά Σκουλενίου και Πραξιτέλους για να στεγάσουν το νέο τους επιχειρηματικό βήμα.