Ergon House: Το πρώτο foodie ξενοδοχείο στον κόσμο είναι γεγονός και βρίσκεται στη Μητροπόλεως  | 0 bovary.gr
Ergon House: Το πρώτο foodie ξενοδοχείο στον κόσμο είναι γεγονός και βρίσκεται στη Μητροπόλεως | 0 bovary.gr
19|03|2019 12:45
SHARE
ERGON HOUSE

Ergon House: Το πρώτο foodie ξενοδοχείο στον κόσμο είναι γεγονός και βρίσκεται στη Μητροπόλεως


Τα δραστήρια αδέρφια Δούζη της Ergon που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, αφού επέκτειναν τις δραστηριότητές τους σε αρκετές μητροπόλεις του εξωτερικού, αποφάσισαν να κατέβουν και στην Αθήνα για να δημιουργήσουν το πρωτοποριακό Ergon House.  

Η καινοτομία του έγκειται στο ότι πρόκειται για το πρώτο foodie ξενοδοχείο στον κόσμο, που απευθύνεται σε όσους αγαπούν την ελληνική κουζίνα και φιλοξενία, ενώ στους χώρους του λειτουργεί μια υπέροχη αγορά βασισμένη σχεδόν αποκλειστικά στα προϊόντα της ελληνικής γης.

Εκεί που κάποτε βρισκόταν το Ινστιτούτο Θερβάντες, επέλεξαν ο Γιώργος και Θωμάς Δούζης ως νέοι Δον Κιχώτες, να στεγάσουν ένα όνειρο ζωής, που όπως μαθαίνουμε, θα έχει και συνέχεια, αφού υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αγορά, όπου από πάνω διαθέτει και τριάντα εννιά δωμάτια.

Βασικός στόχος είναι οι πελάτες να μπορούν εδώ να κάνουν ό,τι και στο σπίτι τους, και, μάλιστα, έχοντας περισσότερες επιλογές.

Γι’ αυτό στο ξενοδοχείο -που το έχει επιμεληθεί ο Κωστής Καρατζάς- λειτουργούν κοινόχρηστες κουζίνες, όπου οι ένοικοι μπορούν να μαγειρεύουν με πρώτες ύλες που προμηθεύονται από την αγορά.

Τους κοινόχρηστους χώρους, όμως, μπορεί να τους μισθώσει και κάποιος που δεν επιθυμεί να μείνει στο δωμάτιο, αλλά θα ήθελε να ετοιμάσει ένα μεγάλο γεύμα για τους φίλους του και δεν έχει τον απαιτούμενο χώρο και τα υλικά στο σπίτι του.

Τα δωμάτια, τώρα, είναι διακοσμημένα με αντικείμενα που θα έβρισκε κάνεις στα παλιά αθηναϊκά αρχοντικά, αλλά και με πίνακες μεγάλων προσωπικοτήτων που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο.

Τώρα, όσο αφορά στο Roof garden, υπάρχουν τρελά σχέδια, ακόμα και για τη δημιουργία ενός camping!

Ο χώρος, φυσικά, δεν απευθύνεται μόνο σε τουρίστες, αλλά και στους Αθηναίους, που μπορούν εδώ να κάνουν τα ψώνια τους, ή να τον επιλέξουν για την έξοδό τους.

Μπαίνοντας στην αγορά, που σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια από τους Urban Soul Project, το μάτι τραβάει η μεγάλη ελιά, σύμβολο της Αθήνας από την αρχαιότητα, ενώ γύρω υπάρχουν τραπέζια για να ξεκουραστείτε. Η  βασική φιλοσοφία του Ergon House στηρίζεται στη σύζευξη παράδοσης και  νεωτεριστικών στοιχείων, πράγμα που θα καταλάβετε αν κοιτάξετε την θαυμάσια τοιχογραφία του graffiti artist INO που απεικονίζει τη θεά Άρτεμη

Στο ίδιο πνεύμα, στο εστιατόριο οι Beetroot designers από τη Θεσσαλονίκη έχουν φτιάξει ένα εκπληκτικό έργο εμπνευσμένο από το δημοτικό τραγούδι «Tου νεκρού αδερφού», ενώ οι στολές του προσωπικού  έχουν σχεδιαστεί κατά παραγγελία από τους «Zeus and Dione».

Στα 3.600 τ.μ της αγοράς, που λειτουργεί από το πρωί έως τις 12 το βράδυ, θα βρείτε καταρχάς ένα εντυπωσιακό μανάβικο.

Άλλωστε ο παππούς των ιδιοκτητών είχε μποστάνια, οπότε το οπωροπωλείο  είναι αφιερωμένο με έναν τρόπο σε εκείνον. Την επιμέλεια των προϊόντων -ανάμεσα στα οποία θα βρείτε και σπάνια είδη, όπως μαύρη τομάτα, τομπιναμπούρ, ρομάνο μπρόκολο κ.ά.), -την έχει ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος, που πριν από χρόνια έστησε το concept «Ραδίκι».

Ρίξτε, επίσης, μια ματιά στο πράσινο τοίχο, με όλων των λογιών τα μυρωδικά, τα οποία, επίσης, είναι προς πώληση.

Στα αριστερά, θα βρείτε το ψαράδικο που κάνει και ειδικές παρασκευές (φιλέτα και σουβλάκια), ενώ λίγο πιο κάτω, το κρεοπωλείο προσφέρει κρέατα κυρίως ντόπια (νωπά και ωρίμανσης), ενώ υπάρχει και prime cuts που έρχονται από τα μέρη μας, αλλά και εισαγωγής.

Φυσικά δεν λείπει το τμήμα τυριών και αλλαντικών, ενώ στα τριγύρω ράφια θα ανακαλύψετε προϊόντα ντελικατέσεν, αλλά και τα απολύτως χρηστικά, όπως γάλατα ή  χυμούς ντομάτας.

Το βασικό είναι ότι όλα τα είδη προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς και πολλά από αυτά φέρουν τo trademark της Ergon, ενώ, υπάρχει συνεργασία και με το brand «Η Γιαγιά» (τα παραδοσιακά προϊόντα των Αδελφών Πέτρου).

Τέλος, από την κάβα μπορείτε να επιλέξετε εξαιρετικές ετικέτες από ελληνικούς αμπελώνες. Το καλύτερο σημείο, όμως, είναι το εστιατόριο. Εδώ, θα απολαύσετε εκλεκτά εδέσματα σε πολύ καλές τιμές, που σερβίρονται  σε χειροποίητα κεραμικά μιας Θεσσαλονικιάς καλλιτέχνιδος.

Στον κατάλογο θα βρείτε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά των παιδιών, αλλά και κάποια ψαγμένα πιάτα εμπνευσμένα από την comfort μεσογειακή κουζίνα, ενώ μπορείτε να διαλέξετε επιλεγμένα κρεατικά ή ψάρια από την αγορά και να σας τα φτιάξουν, όπως επιθυμείτε. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μια στάση από τα ψώνια σας και να απολαύσετε έναν καφέ στο microroastery που συνεργάζεται σταθερά με την Taf. 

Δύο ξεχωριστά blends του εκλεκτού καφέ -ειδική παραγγελία για το ERGON- προτίθενται να σας συναρπάσουν, καθώς βγαίνουν από τη  θρυλική μηχανή Lamarzocco και έχουν τη σφραγίδα του ειδικού στον καφέ Γιάννη Τουλούμη. Αν, πάλι, προτιμάτε να πιείτε εδώ το ποτό σας, στην μπάρα θα βρείτε τα παιδιά από το  πολυβραβευμένο μπαρ The Clumsies, που τα έχει εκπαιδεύσει ο γνωστός Βασίλης Κυρίτσης, ο οποίος έχει σχεδιάσει και τη λίστα με τα κοκτέιλς. Σίγουρα, πάντως, το Ergon House, όπως κι αν επιλέξετε να το επισκεφτείτε, είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

Μητροπόλεως 23 Αθήνα, 2100109090