shutterstock
shutterstock
ΠΑΜΕ ΕΚΔΡΟΜΗ!

Χριστούγεννα στις ομορφότερες χειμερινές γωνιές της Ελλάδας -9 προτάσεις


Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς απέχουν λίγες μόλις ημέρες και άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο θα έχετε αρχίσει να σκέφτεστε πως θα εκμεταλλευτείτε το χρόνο που σας δίνουν οι διακοπές, για να περάσετε όμορφες στιγμές χαράς και αγάπης.

Τη λύση στο θέμα των αποδράσεων δίνουν τα πανέμορφα ελληνικά χωριά, ακόμα και εκείνα που δεν είναι και τόσο γνωστά, τα οποία σας προσφέρουν το ιδανικό γιορτινό περιβάλλον, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε τεράστια ποσά, τόσο για να καλύψετε την απόσταση, όσο και για τη διαμονή.

Κάνοντας την αρχή από μερικούς που είναι πιο απομακρυσμένοι από την πολύβουη πρωτεύουσα κι έπειτα καταλήγοντας σε εκείνους που βρίσκονται μια ανάσα μακριά της, εμείς επιλέξαμε τα μαγευτικά τοπία που θα κάνουν το παραμύθι των εορτών για εσάς αξέχαστο!

Αγιος Αθανάσιος

Αν είστε βορειοελλαδίτες τότε σίγουρα γνωρίζετε τον πολύ δημοφιλή αυτό προορισμό και ορεινό οικισμό, που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του όρους Βόρας ή Καϊμακτσαλάν και πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη και αποκαλείται από πολλούς «Αράχωβα της Μακεδονίας». Πέτρινοι ξενώνες και ξενοδοχεία δεσπόζουν στο προάστιο αυτό και είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες την εορταστική περίοδο, μέσα σε ένα χιονισμένο τοπίο και σε μια ατμόσφαιρα ρομαντική. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια μπαίνουν στους ρυθμούς του ρεβεγιόν, με τις σούπες και το γλυκό κρασί να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το παλιό όπως οι αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές και τα καλντερίμια συναντούν το καινούριο μέσα από τα spa και τις μοντέρνες πινελιές που έχουν προστεθεί, πάντοτε όμως με μέτρο, αφού ο Αγιος Αθανάσιος σας καλεί να κάνετε μια στροφή στην παράδοση. Για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές των εορτών με το σκι, τότε το όρος Καϊμακτσαλάν με την εξαιρετική του πίστα, αποτελεί πόλο έλξης.

Ελατοχώρι Πιερία

Πανέμορφη φύση, ποικιλία βλάστησης, μαγευτικά μονοπάτια, χιονοδρομικό μέσα στο δάσος, φιλόξενοι κάτοικοι και όμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί, άγριο τοπίο που συνεπαίρνει το νου και το βλέμμα. Στοιχεία που συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό ενός μικρού διαμαντιού, που βρίσκεται στη σκιά του Ολύμπου! Αν επιλέξετε αυτόν τον προορισμό για τις γιορτές των Χριστουγέννων είτε με φίλους είτε με την οικογένεια σας, το παλαιό Ελατοχώρι δημιουργεί ένα παραμυθένιο κλίμα, με γραφικό χαρακτήρα και αξίζει να το γνωρίσετε τόσο μέσα από έναν περίπατο, όσο και μέσα από τις γεύσεις του που σας περιμένουν: παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και καλό κρασί.

Ελάτη – Περτούλι

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας αυτές τις γιορτές σε κάποιο κοσμοπολίτικο μέρος, σε ένα σαλέ κάπου στις Ελβετικές Αλπεις, ωστόσο η Ελάτη Τρικάλων που βρίσκεται στην Ελλάδα φυσικά, είναι ο προορισμός εκείνος που θα κάνει πραγματικότητα το όνειρο σας. Χτισμένη στις πλαγιές του Κόζιακα είναι ένα τουριστικό και δημοφιλές μέρος που ολοένα και περισσότερος κόσμος επιλέγει για να περάσει ξέγνοιαστες διακοπές τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά. Το σκηνικό στο χειμερινό αυτό θέρετρο συνθέτουν τα πυκνά ελατοδάση, η ομίχλη, τα φοντί σοκολάτας, τα χιονισμένα τοπία, που δημιουργούν ένα βελούδινο πέπλο πάνω από το χωριό, οι ξυλόσομπες, τα λιβάδια, η άγρια φύση, η βρεγμένη γη, οι τριγωνικές σοφίτες και φυσικά το αρχοντικό Περτούλι που δεν γίνεται να μην επισκεφθείτε, αν είστε λάτρης των χειμερινών σπορ.

Πήλιο

Το Πήλιο μοιάζει να είναι φτιαγμένο από μια παλέτα χρωμάτων που έχει πέσει πάνω στο δάσος του και το χειμώνα ντύνεται στα λευκά! Απαράμιλλη ομορφιά, με κρυφά μονοπάτια και ιστορικά γεφύρια για πεζοπορία αλλά ρομαντικές αναζητήσεις, μυρωδιές της φύσης, όπως αυτή που αφήνει η βροχή επάνω στα φύλλα ή εκείνη του ξύλου που καίγεται στο τζάκι και των βοτάνων, που γίνονται τα πιο γευστικά ζεστά ροφήματα. Γραφικές πλατείες αξίζουν μια φωτογραφία και σας φέρνουν πιο κοντά με την παράδοση και τους ντόπιους. Στο Πήλιο αξίζει να ταξιδέψετε οικογενειακά, αλλά και με το άλλο σας μισό και αποτελεί έναν ειδυλλιακό προορισμό για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Επειδή στο Πήλιο αξίζει να ταξιδέψεις όχι μόνο οικογενειακά, αλλά και με το άλλο σου μισό και με γνώμονα πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι, σου προτείνω καλό, αυθεντικό πηλιορείτικο φαγητό, με συνταγές βασισμένες στα μυρωδικά του βουνού και ποιοτικό κρασί, στις ταβέρνες που αγκαλιάζουν τις μικρές πλατείες.

Μακρινίτσα, Τσαγκαράδα, Ζαγορά, Πορταριά, Χάνια, Μηλιές είναι μερικά από τα πιο γνωστά χωριά του όρους που θα σας προσφέρουν τη φιλοξενία τους, τις παραδοσιακές λιχουδιές τους, όπως τα γλυκά του κουταλιού και θα σας αφήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις.

Ζαγοροχώρια

Αν λατρεύετε το τρίπτυχο βουνό, τζάκι και χιόνι, τότε αυτός ο προορισμός σας ταιριάζει! Μαγευτική χιονισμένη ατμόσφαιρα και απίστευτη φιλοξενία σε 46 χωριά που ανήκουν στις top προτιμήσεις των τουριστών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι είναι μια απομακρυσμένη περιοχή, έχει κατορθώσει να αναδειχθεί σε highlight χάρη στα πέτρινα ζαγορίτικα σπίτια, το καθηλωτικό τοπίο με τα γεφύρια, τον ποταμό Βοϊδομάτη, τις γαστρονομικές εμπειρίες που περιλαμβάνουν σπέσιαλ μανιταρόσουπες, κυνήγι, τσουκνιδόπιτα και άλλα ιδιαίτερα πιάτα με δαμάσκηνα, κυδώνια, γαρίφαλο, κάστανα. Mεγάλο και Μικρό Πάπιγκο στο Δυτικό Ζαγόρι είναι περιζήτητα κατά την εορταστική περίοδο!

Αράχοβα

Της έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό του «κοσμοπολίτικου» χειμερινού θέρετρου και όμως, παρά το γεγονός ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τα πιο ακριβά και απαιτητικά γούστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τον κοντινό αυτό προορισμό, προκειμένου να περάσουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Αυτό συμβαίνει όλο το χρόνο και φυσικά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Αράχοβα γεμίζει με κόσμο που θέλει να γλεντήσει και να ξενυχτήσει στα μπαρ και τα κλαμπ της περιοχής, αλλά και εκείνους που θα απολαύσουν ένα εορταστικό μενού σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα κι έπειτα θα απολαύσουν τη ζεστασιά του τζακιού σε κάποιο σαλέ. Γραφική και μικρή, είναι ιδανική και για όσους αγαπούν το σκι!

Καρπενήσι

Το Καρπενήσι συνδυάζει βουνό, δάσος και ποτάμι και όταν ντύνεται στα γιορτινά του, «σκλαβώνει» τους επισκέπτες του και γίνεται ένας από τους καλύτερους χειμερινούς οικοδεσπότες.

Χιόνια, αναμμένα τζάκια που αφήνουν την έντονη μυρωδιά τους, γραφικά χωριά, φιλόξενοι κάτοικοι, παραδοσιακά εδέσματα, ε εορταστικά δρώμενα, φωτισμένοι δρόμοι και πλατείες, κάλαντα και μελωδίες σας προσκαλούν για διασκέδαση και χαλάρωση και φυσικά, αξέχαστες διακοπές και χριστουγεννιάτικες απολαύσεις.

Τρίκαλα Κορινθίας

Εδώ θα περάσετε αυθεντικά Χριστούγεννα με αρώματα από κουλουράκια, πίτες, κανέλα, μελομακάρονα, γαλακτομπούρεκο! Τα Τρίκαλα Κορινθίας ενδείκνυνται για κοκούνινγκ μέσα από ορεινά τοπία που ενώνονται και δημιουργούν ένα παραμύθι μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Την ηρεμία των ημερών ενισχύουν οι φιλόξενοι ντόπιοι που έχουν ετοιμάσει για εσάς ένα γιορτινό κλίμα με στολισμένους και φωτισμένους ξενώνες και ταβέρνες.


Καλάβρυτα

Διαθέτουν το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο κοντά στην Αθήνα - 11 πίστες - και το ορεινό αυτό μέρος της Ελλάδας προσελκύει κοινό για όλα τα γούστα. Εντυπωσιακά και γραφικά, μπορούν να φιλοξενήσουν νέους που αναζητούν τη διασκέδαση, αλλά και οικογένειες με παιδιά που χρειάζονται μια απόδραση για αναψυχή και χαλάρωση μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, κοντά στη φύση. Η εμπειρία αυτή θα σας μείνει αξέχαστη!