shutterstock
shutterstock
31|12|2017 15:23
SHARE
ΚΑΥΓΑΔΕΣ

Η Νο1 αιτία που τα περισσότερα ζευγάρια τσακώνονται μέσα στις γιορτές


Τι μπορεί να φέρει εντάσεις σε μια σχέση την πιο γιορτινή περίοδο του χρόνου; 

Χριστούγεννα. Κλίμα αγάπης, ζεστασιάς, κατανόησης, συμπόνοιας, καλοσύνης. Όλα τα θετικά συναισθήματα είναι εδώ. Ή μήπως όχι;

Οι γιορτές, εκτός από χαρά, αγάπη μπλα μπλα μπλα φέρνουν υποχρεώσεις. Τραπέζια, επισκέψεις σε βαφτιστήρια, συναντήσεις, δώρα, πάρτι. Με άλλα λόγια μερικές ευκαιρίες να αγχωθείτε λίγο παραπάνω. 

Και όσο είμαστε αγχωμένοι ή κουρασμένοι, δύσκολα είμαστε αντικειμενικοί και υπομονετικοί με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Και δεν είναι μόνο η κούραση, είναι και τα έξοδα. Γιατι όλα τα παραπάνω απαιτούν έξτρα δαπάνες. Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη λοιπόν που την περίοδο των γιορτών η Νο1 αιτία τσακωμών ανάμεσα σε ένα ζευγάρι έχει να κάνει -με τι άλλο;- τα οικονομικά. 

Στα πλαίσια μιας πρόσφατης έρευνας, μελετητές πήραν συνεντεύξεις από 100 άτομα σχετικά με τη σχέση τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μέσο ζευγάρι τσακώνεται 3 φορές το μήνα για οικονομικά θέματα. 

Κι ενώ το 50% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι συνήθως τσακώνονται για τα έξοδα που προκύπτουν ξαφνικά, το 32% παραδέχτηκε ότι η αιτία καυγάδων είναι η ανεπαρκής αποταμίευση η οποία, με τη σειρά της, δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας.

Ποιος είναι ο πιο υγιής τρόπος να διαχειριστείτε μια διαμάχη με θέμα τα οικονομικά; 

Διαβάστε επίσης: Η ώρα της συμβίωσης -Αυτά που πρέπει να ξεκαθαρίσεις από πριν

shutterstock
shutterstock

Ο Les Parrott, ένας σύμβουλος σχέσεων επισημαίνει ότι ενώ τα χρήματα είναι το θέμα του τσακωμού, πιθανώς, να είναι απλά η αφορμή. Γράφοντας στο περιοδικό Relevant εξηγεί: 

«Αντί να επικεντρώνεστε στο ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκε σε διάφορά πράγματα εντός ή εκτός του ελέγχου σας, εστιάστε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία», υποστηρίζει. Με άλλα λόγια τι μπορεί να κρύβετε πίσω από τα νεύρα σας για τις σπατάλες του συντρόφου σας;

«Μπορεί να είναι ο φόβος ότι δεν έχετε επιρροή σε σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την κοινή σας ζωή, ο φόβος ότι στο μέλλον ίσως να μην αισθάνεστε ασφάλεια, ο φόβος ότι δεν υπάρχει σεβασμός στο πρόσωπό σας, ο φόβος ότι μπορεί να μην καταφέρετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας». 

Ίσως όλα αυτά να σας φαίνονται αρκετά σοβαρά ή βαριά την ώρα που η βασική σας έννοια είναι με ποια συνταγή θα φτιάξετε φέτος τη βασιλόπιτα. Παρόλα αυτά μια ειλικρινής συζήτηση κρίνεται απαραίτητη ώστε η νέα χρόνια να βρει τη σχέση σας θεμελιωμένη πάνω σε γερές βάσεις. 

Διαβάστε επίσης: 6 τρόποι να λήξεις τον καβγά και να λύσεις ήρεμα τη διαφωνία

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα τρία μεγάλα ζητήματα για τα οποία μαλώνει ένα ζευγάρι στις γιορτές