Shutterstock
Shutterstock
ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΚΕΤΑΡΙΣΜΑ

Aυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν αποθηκεύεις τα χαλιά σου


Ο ήλιος και η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνουν αλλαγές στην γκαρνταρόμπα σας, που πλέον αποτελείται από πιο ελαφριά ρούχα, μιας και τα παλτό και τα μάλλινα μπαίνουν για άλλη μια φορά στην αποθήκη.

Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβαίνει και με τη διακόσμηση του σπιτιού. Μαζεύετε τις κουβέρτες και τα ριχτάρια του καναπέ και κυρίως τα χαλιά. 

Ηρθε επιτέλους η στιγμή να μαζέψουμε και να αποθηκεύσουμε τα χαλιά μας αφού ο καιρός έχει καλοκαιριάσει. 

Πρέπει λοιπόν να δώσετε προσοχή στον τρόπο που θα αποθηκεύσετε τα χαλιά σας για να μπορέσετε να τα βρείτε τον χειμώνα σε πολύ καλή κατάσταση.

Και ιδίως αν τα χαλιά σας είναι ακριβά, πρέπει να προσέξετε πώς θα τα τυλίξετε για να μην τα καταστρέψετε. 

Ποια είναι όμως τα 4 κλασικά λάθη που γίνονται και δεν αποθηκεύετε σωστά τα χαλιά σας;

Για να δούμε παρακάτω:

1. Δεν βάζετε προστατευτικό χαρτί στα χαλιά σας πριν τα βάλετε μέσα σε σελοφάν

Τυλίξτε το χαλί σας με χαρτί περιτυλίγματος και τοποθετήστε ανά μερικά εκατοστά μπάλες ναφθαλίνης ή καμφορά. Προσέξτε να μην ρίξετε ναφθαλίνη ή καμφορά κατευθείαν πάνω στο χαλί σας, αλλά ρίξτε τα πάνω στο χαρτί. Μην χρησιμοποιείτε εφημερίδες, γιατί το μελάνι τους μπορεί να περάσει εύκολα πάνω στο χαλί σας. Αφού τυλίξετε καλά τα χαλιά με χαρτί, βάλτε τα μέσα σε ειδικά χοντρά σελοφάν που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού. Αν δεν έχετε χαρτί περιτυλίγματος μπορείτε απλά να τυλίξετε το χαλί σας με ένα βαμβακερό σεντόνι.

2. Τα αποθηκεύετε όρθια 

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκευτούν σωστά τα χαλιά είναι ο οριζόντιος. Βάζοντας κατακόρυφα τα χαλιά σας μπορεί να τσακιστούν οι άκρες. Αν δεν έχετε χώρο να τοποθετήσετε το χαλί οριζόντια, τότε μπορείτε να το τυλίξετε με χοντρό χαρτόνι, το οποίο θα πρέπει να εξέχει από το χαλί στις άκρες, ώστε όταν το τοποθετήσετε κάθετα να ακουμπάει το χαρτόνι στο πάτωμα και όχι το χαλί.

3. Δεν δίνετε σημασία στα κρόσσια 

Αν τα κρόσσια του χαλιού σας χαλάσουν και δεν το προσέξετε, μπορεί σιγά σιγά να αρχίσει να χαλάει και το πέλος του χαλιού σας (δηλαδή η βασική του επιφάνεια). Προσέξτε τα κρόσσια και αν κάποιο ξεφτίσει συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας το φτιάξει. Πλύντε τα κρόσσια φτιάχνοντας ένα μείγμα με ένα κουταλάκι του τσαγιού ουδέτερο απορρυπαντικό και 1/4 του λίτρου χλιαρό νερό. Χρησιμοποιείστε μαλακό βουρτσάκι για να καθαρίσετε τα κρόσσια.

4. Δεν τα πλένετε σωστά 

Πριν αποθηκεύσετε τα χαλιά σας θα πρέπει να τα πλύνετε με τον σωστό τρόπο ώστε να μην τα καταστρέψετε. Αν πάτε να διπλώσετε το χαλί σας σε ρολό και το δείτε να σπάει σε κάποια σημεία, αυτό σημαίνει πως δεν το καθαρίζατε σωστά στο παρελθόν. Το σπάσιμο στα χαλιά δείχνει ότι έχει μείνει πολύ ποσότητα σαπουνιού μέσα στις ίνες του χαλιού με την πάροδο των χρόνων.

Τις συμβουλές πήραμε από το σαιτ του Σπύρου Σούλη

Διαβάστε επίσης: Κερί στο χαλί, στο ξύλο, σε γυαλί, στα μαλλιά - Πώς να το αφαιρέσεις

Το ένα πάνω στο άλλο -Αναβάθμισε το χώρο σου με τη νέα τάση στα χαλιά