Shutterstock
Shutterstock
SUMMER SAD

Πώς το καλοκαίρι μπορεί να σου προκαλέσει κατάθλιψη -Οι τρόποι για να την αντιμετωπίσεις


Μετά από έναν ατελείωτο και κρύο χειμώνα, η ζέστη και η λιακάδα φτιάχνει τη διάθεση στους περισσότερους από εμάς.

Έρχεται το καλοκαίρι, ανεβαίνει η θερμοκρασία, φοράμε πιο ελαφριά ρούχα και κάνουμε σχέδια για τις διακοπές.

Ωστόσο, από ότι φαίνεται, αυτό δεν ισχύει για όλους.

Υπάρχουν πολλοί που υποφέρουν από την «Αντίστροφη Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή» (Reverse Seasonal Affective Disorder-SAD), γνωστή και ως διαταραχή του καλοκαιριού (Summer SAD). 

Πρόκειται για ένα είδος κατάθλιψης που συνδέεται με τις αλλαγές των εποχών. Συναντάται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες των μικρότερων ημερών, του καιρού και του σκοταδιού. Με λίγα λόγια, η ατμόσφαιρα επηρεάζει τη διάθεση των ανθρώπων.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικό ψυχικής υγείας, το SAD δεν συμβαίνει μόνο κατά τις κρύες σκοτεινές μέρες του χρόνου. Η Isabel Leming εξηγεί ότι μια μειοψηφία ανθρώπων, το περνάει κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Shutterstock
Shutterstock

Το 10% των ανθρώπων αυτών έχουν την αντίστροφη διαταραχή. Ακόμη, σημειώνει ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη διαταραχή είναι πιο πιθανό να μένουν κοντά στον ισημερινό.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού:

Μεγαλύτερες μέρες

Η αύξηση της ζέστης και της υγρασίας μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη γι’ αυτό. 

Ανισορροπία

Μαζί με τις μεγάλες μέρες και τις μικρές νύχτες, το καλοκαίρι φέρνει διαφορετική διάθεση από τις άλλες εποχές. Μπορεί κάποιοι να έχουν πιο ανεβασμένη διάθεση λόγω του ζεστού κλίματος και της έκθεσης στον ήλιο. Αν όμως κάποιος έχει περάσει κατάθλιψη, είναι πιο πιθανό να έχει κάποιο τέτοιο επεισόδιο. Ακόμη, αν έχεις αίσθημα ανισορροπίας και δεν είσαι τόσο χαρούμενος όσο οι άλλοι γύρω σου, μπορεί να νιώσεις άγχος, κάτι που προκαλεί την αντίστροφη διαταραχή.

Αλλεργίες

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι οι αλλεργίες μπορεί να παίξουν ρόλο στην αλλαγή διάθεσης των ανθρώπων. Κάποια αλλεργιογόνα προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς και για τους πιο ευάλωτους μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Η γύρη μπορεί να πυροδοτήσει την αντίστροφη διαταραχή.

shutterstock
shutterstock

Τα συμπτώματα του Summer SAD ξεκινούν την άνοιξη και κορυφώνονται το καλοκαίρι και επικεντρώνονται στην ταραχή και στην ευερεθιστότητα. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι η αϋπνία, η ανορεξία στο φαγητό, η απώλεια βάρους και το άγχος.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, ωστόσο, η ειδικός μοιράζεται κάποια tips που μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από αυτή την κατάθλιψη:

shutterstock
shutterstock

Ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο

Καθώς η αϋπνία είναι σύμπτωμα της διαταραχής αυτής, μπλοκάρετε τον ήλιο όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε και αφήστε το σώμα σας να ξέρει πότε να κοιμηθεί και πότε να ξυπνήσει.

Συχνή άσκηση

Η άσκηση ανακουφίζει το στρες και το άγχος. Το να έχεις καλύτερη σωματική υγεία θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα για τον εαυτό σου, κάτι που θα σου φτιάξει τη διάθεση.

Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση (TMS)

Είναι μια εγκεκριμένη θεραπεία για την κατάθλιψη που ρυθμίζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, οδηγώντας στη μείωση των συμπτωμάτων της αντίστροφης διαταραχής με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης: 6 απλά στοιχεία στο σπίτι που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Γιατί το καλοκαίρι μεγαλώνει η διάθεση για sex; Ένας ειδικός εξηγεί..

Μόδα κατά μελαγχολίας -Αξεσουάρ που φτιάχνουν τη διάθεση