Ενα δελφίνι ξεβράστηκε στην ακτή, Φωτογραφία: Shutterstock/By Sharomka
Ενα δελφίνι ξεβράστηκε στην ακτή, Φωτογραφία: Shutterstock/By Sharomka
TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ο λόγος που δεν πρέπει να ρίξετε πίσω στη θάλασσα ένα δελφίνι που ξεβράστηκε στην ακτή

Τα δελφίνια δεν μπορούν να παραμείνουν πολύ ώρα έξω από το νερό γιατί το δέρμα τους αφυδατώνεται και μπορεί να πεθάνουν.

Επίσης, δεν μπορούν να παραμείνουν πολύ ώρα κάτω από το νερό διότι πρέπει κατά διαστήματα να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, αφού είναι θηλαστικά.

Τι συμβαίνει όμως όταν ένα δελφίνι παλεύει για τη ζωή του και είναι ξεβρασμένο στην ακτή; 

Μια τέτοια δυσάρεστη εικόνα έχουν πολλές φορές αντικρίσει λουόμενοι στις ελληνικές ακτές. Και αυτό το καλοκαίρι είδαμε νεκρά δελφίνια στις Σπέτσες, στην Χαλκιδική, σε παραλία της Πρέβεζας κλπ. 

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι για να σώσουν ένα δελφίνι πρέπει να το επιστρέψουν πίσω στη θάλασσα. Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος όπως σημειώνουν οι ειδικοί. 

Το να βλέπεις ένα όμορφο δελφίνι ξεβρασμένο στην παραλία να αργοπεθαίνει είναι κάτι που σου προκαλεί πανικό. Θέλεις να το σώσεις και νομίζεις ότι κάτι λάθος έγινε και βγήκε στην ακτή. 

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει είναι να το τραβήξει πίσω στη θάλασσα και αυτό γιατί τα δελφίνια βγαίνουν συχνά εσκεμμένα στην ακτή, επειδή είναι άρρωστα και πρόκειται να πεθάνουν. 

Οι πιο πολλοί εκβρασμοί οδηγούν σε θάνατο. Επομένως καλό θα ήταν να απομακρύνετε τα παιδιά που είναι στο σημείο. 

Shutterstock
Shutterstock

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί το να προσπαθήσουμε να το σπρώξουμε πίσω στην θάλασσα δεν θα του σώσουμε τη ζωή. 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε το Λιμενικό στο 108. 

Αφήστε το δελφίνι εκεί που βρίσκεται και μην το απομακρύνετε μέχρι να έρθει βοήθεια ή κάποιος ειδικός που να ξέρει τι πρέπει να κάνει σε αυτή την περίπτωση.

Αν έχει ήλιο προσπαθήστε να του κάνετε σκιά και μην είστε πολλοί άνθρωποι γύρω του. Το δελφίνι είναι στρεσαρισμένο και δεν θέλει φασαρία. 

Και σίγουρα μην κάνετε το τραγικό λάθος να βγάζετε φωτογραφίες ενώ το δελφίνι αργοπεθαίνει. Καλέστε καλύτερα το Λιμενικό μήπως καταφέρει και σωθεί. 

Διαβάστε επίσης: Σκουπίδια από την Αίγυπτο σε ελληνική παραλία -Το βίντεο του Ελληνα δημοσιογράφου που έγινε viral