Unsplash/ Ella Olsson
Unsplash/ Ella Olsson
DIET TIPS

Harvard: Οι 10 αποτελεσματικές κινήσεις για υγιή απώλεια βάρους


Φθινόπωρο θα πει «αποφάσεις», «ανανέωση», «επανεκκίνηση», «λύσεις». Είναι μια εποχή γεμάτη νέα ξεκινήματα και δράση.

Επανακαθορίζουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας, θέτουμε στόχους και βάζουμε τα δυνατά μας για να τους επιτύχουμε. Σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Πολλοί από εσάς, μετά το καλοκαίρι, βάζετε στο μικροσκόπιο τις διατροφικές σας συνήθειες και ο στόχος για απώλεια βάρους γίνεται μέρος της καθημερινότητάς σας.

Δίαιτες υπάρχουν πολλές αλλά διαφορετικά κριτήρια καθορίζουν ποια πραγματικά σας ταιριάζει.

Πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να χάσετε βάρος, η καλύτερη και η πιο ασφαλής δίοδος είναι η γνώμη ενός ειδικού.

Σε άρθρο που διαβάσαμε στο Harvard Health Blog, αναλύονται οι τρόποι που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις λειτουργίες του οργανισμού μας.

Η «ισορροπία» είναι η λέξη-κλειδί στην προσπάθειά μας. «Η ηλικία, το φύλο, ο σωματότυπος, θέματα υγείας, η άσκηση, γενετικά χαρακτηριστικά, προηγούμενες εμπειρίες με απώλεια βάρους και διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ατόμου να χάσει βάρος και να μην το ξαναπάρει» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Οι παρακάτω 10 συμβουλές, σύμφωνα με το άρθρο, μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να χάσει βάρος με υγιή τρόπο.

Unsplash/ Monika Grabkowska
Unsplash/ Monika Grabkowska

1) Kαταγραφή των ποσοτήτων φαγητού και ποτού που καταναλώνεις: Σε πρώτη φάση πρέπει να αντιληφθείς ποια είναι η τρέχουσα διατροφή σου πριν προβείς σε οποιαδήποτε αλλαγή της. Για τρεις μέρες, κατάγραφε τι τρως και τι πίνεις εντός και εκτός σπιτιού, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Πριν μπεις σε πρόγραμμα, έχε σαφή αντίληψη της διατροφικής συμπεριφοράς σου.

2) Θέσε ερωτήματα στον εαυτό σου -Προσδιόρισε τον στόχο: «Ποιο είναι ο στόχος μου;», «Θέλω να χάσω βάρος για να βελτιώσω την υγεία μου;», «Θέλω να ξαναμπώ σε εκείνο το παλιό τζιν;» «Πώς θέλω να το επιτύχω;» «Θα μαγειρεύω περισσότερο;», «Θα τρώω σε μικρότερες ποσότητες;».

3) Απόφυγε τα εμπόδια που μπορεί να θέτει στο στόχο το καθημερινό σου πρόγραμμα: Προσπάθησε να προσαρμόσεις την καθημερινότητά σου στο στόχο σου. Αν δεν προλαβαίνεις να γυμναστείς λόγω του φόρτου εργασίας σου, ξύπνα μια ώρα νωρίτερα. Αν το ντουλάπι σου δεν έχει τα απαραίτητα για να μαγειρεύεις στο σπίτι, «όπλισέ» το με υλικά για υγιεινές συνταγές. Όλα με σεβασμό στο χρόνο και τις δυνάμεις σου.

Unsplash/ Magalie De Preux
Unsplash/ Magalie De Preux

4) Προσδιόρισε ποιες συνήθειες σε οδηγούν σε «ακατάστατη» διατροφή: Χαλαρώνεις μπροστά από την τηλεόραση τρώγοντας λιπαρά σνακ; Συνεχίζεις τρως ακόμα κι αν νιώθεις ότι έχεις χορτάσει; Παραλείπεις γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα αντικαθιστάς με τσιμπολόγημα;

5) Έλεγξε τις μερίδες που καταναλώνεις: Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το κλειδί της επιτυχίας όταν ακολουθείς ένα διατροφικό πρόγραμμα. Ο έλεγχος του βάρους βρίσκεται σε απόλυτη σύνδεση με τον έλεγχο των ποσοτήτων που καταναλώνεις.

6) Μήπως έχεις συναισθηματική πείνα;: Παρατήρησε τον εαυτό σου. Τρως όταν νιώθεις στρες, βαρεμάρα, κούραση, λύπη; Σκέψου τι σε οδηγεί στο να τρως κάθε φορά. Επίσης, είναι σημαντικό να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές που δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και σου δίνουν ενέργεια (έτσι ώστε να αποφεύγεις το τσιμπολόγημα): λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, τροφές πλούσιες πρωτεΐνες. Και φυσικά νερό. 

7) Κάνε focus στις θετικές αλλαγές- Μην αποθαρρύνεσαι: Το να αλλάξεις διατροφική συμπεριφορά παίρνει χρόνο. Θέλει πρόγραμμα, εσωτερική δύναμη, αποφασιστικότητα. Να αντλείς θάρρος από αυτό που ήδη έχεις επιτύχει. Να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου να συνεχίζει. Δώσε χρόνο στο στόχο και μην προσδοκάς αστραπιαία αποτελέσματα.

8) Πες όχι στη στέρηση: Οι αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες δεν είναι «τιμωρία». Μην σβήσεις από τον διατροφικό σου χάρτη ο,τιδήποτε σου προσφέρει διατροφική απόλαυση. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να νιώθει στέρηση αλλά ούτε και ενοχή (αν που και που τρως κάτι που σου δίνει ευχαρίστηση).

Unsplash/ Edgar Castrejon
Unsplash/ Edgar Castrejon

9) Υγιείς συνήθειες: Δεν φτάνει μόνο η αλλαγή στη διατροφική σου συμπεριφορά για να δεις αποτέλεσμα. Περπάτα, χόρεψε, κάνε ποδήλατο, ασχολήσου με δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Απόλαυσε την άσκηση με δημιουργικό τρόπο. Δώσε ποιότητα στην καθημερινότητά σου.

10) Nα τρως αργά -Απόλαυσε αυτό που τρως: Κάνε το κάθε γεύμα σου μια εμπειρία. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να απολαύσει τα αρώματα, τη γεύση, την υφή της κάθε τροφής.

Αυτά τα μικρά βηματάκια, είναι τα κλειδιά της επιτυχίας!