Pexels/Elevate
Pexels/Elevate
ΕΥΦΥΙΑ

8 επιστημονικές ενδείξεις ότι είσαι πιο ευφυής από όσο πιστεύεις


Οι πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας είναι αυτές που κατευθύνουν τις ενέργειές μας. Είναι αυτές που καθορίζουν την εικόνα που εκπέμπουμε στους γύρω μας.

Αν είναι θετικές, τότε και η δράση μας έχει, κατά κύριο, λόγο θετικό πρόσημο και προχωράμε στη ζωή, κατακτώντας ό,τι σχεδιάζουμε. Αν είναι αρνητικές, τότε περιορίζουμε τις δυνατότητες μας και η στασιμότητα είναι σχεδόν δεδομένη.

Αν πιστεύετε ότι δεν είστε τόσο ευφυείς για να πραγματοποιείτε όσα ονειρεύεστε, να διεκπεραιώνετε απαιτητικές εργασίες, να ανταποκρίνεστε σε προκλήσεις και να αντιλαμβάνεστε περισσότερα από όσα βλέπετε και ακούτε, τότε οι γραμμές που ακολουθούν θα έχουν ενδιαφέρον για εσάς.

Η επιστήμη –μέσα από μελέτες- σάς αποδεικνύει ότι ο δείκτης ευφυΐας σας μπορεί να είναι υψηλότερος από όσο πιστεύετε ότι είναι (ίσως, γιατί κατά τη διάρκεια της ζωής σας, δημιουργήσατε μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το ποιες είναι οι ικανότητες και δυνατότητές σας).

Οι παρακάτω καθημερινές συνήθειες και αντιδράσεις σας -όπως τις διαβάσαμε σε άρθρο του Insider- υποδηλώνουν ότι έχετε υψηλό δείκτη ευφυΐας –ακόμα κι αν εσείς οι ίδιοι το αμφισβητείτε για τους δικούς σας λόγους.

Η προσοχή σου δεν αποσπάται εύκολα: Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ανεπτυγμένη ικανότητα συγκέντρωσης είναι μια δεξιότητα των ευφυών ατόμων. Αν, λοιπόν, η προσοχή σου δεν αποσπάται εύκολα κατά τη διεκπεραίωση μιας πνευματικής εργασίας, σημαίνει ότι ο εγκέφαλος είναι εκπαιδευμένος να εστιάζει εκεί που εσύ θες –κάτι που με τον βομβαρδισμό ερεθισμάτων της σύγχρονης ζωής καθίσταται δύσκολο για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Μένεις ξύπνια έως αργά: Αν «λειτουργείς» καλύτερα τις βραδινές ώρες, αργείς να κοιμηθείς και ξυπνάς αργότερα από τους υπόλοιπους, τότε σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, είσαι ευφυέστερη από όσο νομίζεις.

Προσαρμοστικότητα: Το έχει πει και ο Στίβεν Χόκινγκ: «Η ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές». Τα έξυπνα άτομα, σύμφωνα με ψυχολογικές έρευνες, είναι «χαμαιλέοντες». Μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης ζωής και να επιβιώνουν παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που μπορεί να συναντήσουν.  

Unsplash/Tim Foster
Unsplash/Tim Foster

«Δεν το γνωρίζω»: Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το εύρος των γνώσεών τους και δεν διστάζουν να παραδεχθούν την άγνοιά τους για κάτι -έχοντας, παράλληλα, την περιέργεια να μάθουν, να εξερευνήσουν, να ακούσουν, να μελετήσουν-, έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τους υπόλοιπους. Τα άτομα που έχουν την τάση να υπερεκτιμούν τις γνωστικές ικανότητές τους, (σσ να ομολογούν ότι γνωρίζουν καλά κάτι, την στιγμή που δεν συμβαίνει αυτό), δεν είναι τόσο ευφυή όσο νομίζουν ότι είναι. Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν αφήνουν την ζωή να περνά από μπροστά τους, χωρίς να εξερευνούν το αληθινό νόημά της.

Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο: κάνει τη δουλειά του μόνο όταν είναι ανοιχτό. James Dewar, 1842-1923, Σκωτσέζος επιστήμονας

Ανοιχτό μυαλό: Το να είσαι ανοιχτή και δεκτική σε νέες ιδέες, ευκαιρίες, αξίες, πληροφορίες είναι δείγμα υψηλής νοημοσύνης, σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες.

Περνάς καλά όταν είσαι μόνη, με τον εαυτό σου: Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, οι ευφυείς άνθρωποι απολαμβάνουν τις ώρες που βρίσκονται μόνοι και να αντλούν ευχαρίστηση από την παρέα που κάνουν με τον εαυτό τους.

Έχεις χιούμορ: Οι έξυπνοι άνθρωποι διακρίνονται για το ευφυές χιούμορ τους και την ικανότητά τους να εντοπίζουν την κωμική πλευρά των πραγμάτων.

Έχεις κατανόηση: Τα άτομα που κατανοούν τους γύρω τους, μπαίνοντας στη θέση τους, έχουν υψηλή (συναισθηματική) νοημοσύνη. Αυτά τα άτομα ακούν με ενδιαφέρον τους άλλους και ευαισθητοποιούνται για τα προβλήματά τους.