shutterstock.com
shutterstock.com
ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΤΡΟΦΗ

Οι 5 «καλοί» υδατάνθρακες που δεν παχαίνουν


Οι υδατάνθρακες είναι κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, εντούτοις είναι τόσο παρεξηγημένοι που μοιάζουν με κακούς «δαίμονες», που πρέπει να αποφεύγεις!

Ήρθε όμως η στιγμή να αναθεωρήσουμε και να συστηθούμε και πάλι με αυτή την τροφή που έχει πλούσια θρεπτική αξία και δεν εννοούμε τα κουλουράκια από το φούρνο ή το κέικ που μόλις έψησες, αλλά για εκείνους τους υδατάνθρακες που απορροφούνται αργά από τον οργανισμό μας και μας κάνουν να αποφεύγουμε τις έντονες εξάρσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.

Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να τους παραλείπουμε από τη διατροφή μας είναι γιατί αποτελούν βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού και σημαντικό κομμάτι κάθε υγιεινής δίαιτας.

Αν καταναλώσεις τα παρακάτω 5 τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, θα εφοδιάσεις τον οργανισμό σου με ενέργεια, θα βοηθηθείς στο να χάσεις βάρος, ενώ θα αισθάνεσαι κορεσμό όλη τη μέρα.

  • Κινόα

Ανήκει στα superfoods, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, κάτι που συμβάλλει στη μείωση της πρόσληψης βλαβερών λιπαρών που περιέχονται στο κρέας.

  • Λαχανικά

Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

  • Φρούτα

Ενα γλυκό της φύσης που μπορείς να καταναλώσεις άφοβα και ανήκει στην κατηγορία των υδατανθράκων, ενώ είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες, σε πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Βοηθούν να διώξεις την επιθυμία για ζάχαρη και σε χορταίνουν.

  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Αντικατέστησε τα λευκά ζυμαρικά με αυτή τη θρεπτική εναλλακτική, γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που σου χαρίζει το αίσθημα κορεσμού, οπότε μειώνονται και οι θερμίδες που προσλαμβάνεις.

  • Φασόλια

Πιθανότατα να μην το γνωρίζεις αλλά είναι πολύτιμα καθώς περιέχουν πρωτεΐνες και σίδηρο, αλλά και φυτικές ίνες. Προωθούν τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.