Φωτογραφία: Brooke Cagle/unsplash
Φωτογραφία: Brooke Cagle/unsplash
ΨΕΜΑΤΑ

Τα 4 ψέματα που πρέπει να σταματήσεις να λες στον εαυτό σου -Σου κάνουν κακό


Η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας είναι αυτή που καθορίζει την άποψη των άλλων για εμάς.

Αν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, αν δεν πιστέψουμε ότι αξίζουμε πραγματικά, αν δεν έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση, τότε και οι γύρω μας δεν θα μας δώσουν τον σεβασμό και μια σωστή συμπεριφορά που θέλουμε.

Η αυτοεκτίμηση είναι αυτή που θέτει τις βάσεις της εξέλιξης στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα.

Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει τον αποδέχομαι, τον σέβομαι, αγκαλιάζω τα θέλω του, τον αφήνω να εκφραστεί ελεύθερα, δεν τον δικάζω, τον φροντίζω.  

Πολλές φορές είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας και η εσωτερική φωνή μας δεν μας κάνει καλό. «Δεν τα κατάφερα», «Κάνω συνέχεια λάθη και τίποτα σωστό», «Η ζωή δεν είναι δίκαιη», «Τα πάντα θα φτιάξουν μόλις,...» είναι μερικές από τις σκέψεις που τριγυρίζουν το μυαλό μας. 

Εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε τους εαυτούς κάποιες φορές και δραματοποιούμε καταστάσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο. Ισως φταίει ο φόβος, η ανασφάλεια, οι αδικίες που βιώσαμε. Οπως και να έχει, λέμε ψέματα στον εαυτό μας ή αλλιώς αυτοπαραμυθιαζόμαστε. 

 rawpixel.com from Pexels
rawpixel.com from Pexels

Τα χειρότερα ψέματα είναι αυτά που λέμε στον εαυτό μας. 

Αυτός ο εσωτερικός διάλογος που κάνουμε με τον εαυτό μας κάθε μέρα, μάς παγιδεύει και δεν μας κάνει καλό. Δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε παρακάτω και να εξελιχτούμε.

Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com υπάρχουν 4 ψέματα που λέμε στον εαυτό μας και πρέπει να τα σταματήσουμε:

1. Δεν φταίω εγώ 

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να χρεώνουμε τους άλλους για τα δικά μας λάθη. Και φυσικά το να ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους και όχι στον εαυτό μας είναι το πιο εύκολο πράγμα. Με αυτόν τον τρόπο όμως σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και δεν τον αφήνουμε να μάθει από τα λάθη μας. Γιατί κυρίως δεν έχουμε αποδεχτεί ότι είναι δικό μας λάθος. Μονό με την αποδοχή μας κατάστασης, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Σε μία σχέση, φιλική, επαγγελματική, ερωτική ποτέ δεν φταίει μόνο ένας. It takes two to tango. 

 Naomi August/unsplash
Naomi August/unsplash

2. Μπορώ να το κάνω αύριο ή αργότερα 

Αυτό είναι ίσως το πιο δημοφιλές ψέμα που λέμε όλοι! Μην μεταθέτεις για την επόμενη μέρα ό,τι μπορείς να το κάνεις σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να αναβάλεις τίποτα που μπορείς να κάνεις σήμερα. Βάλε σε προτεραιότητα τις επιθυμίες σου και μην χρησιμοποιείς τόσο το «θα». 

3. Είμαι πολύ μεγάλη για να αλλάξω ή είναι πολύ αργά για αλλαγή

Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξεις όσα σε δυσαρεστούν και ναι, δεν υπάρχει όριο ηλικίας στις αλλαγές που επιθυμείς αλλά φοβάσαι να πραγματοποιήσεις. Θυμήσου ότι ποτέ δεν είναι αργά! Πολλοί άνθρωποι κάνουν τεράστιες ριζικές αλλαγές στην ηλικία των 50, 60 ή και 70 ετών. Μην χάνεσαι σε χρονολογίες και στερεότυπα. Ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος ή πολύ νέος για να εκπληρώσεις τα όνειρά σου. Είσαι όσο αισθάνεσαι και κάνεις όσα σου επιτρέπει η διάθεσή σου. Η ψυχή και η αλλαγή δεν έχουν ηλικία.

 Tobias Tullius/unsplash
Tobias Tullius/unsplash

4. Με κακομεταχειρίζεται, αλλά με θέλει

Σε αυτήν την παγίδα έχουν πέσει πολλές γυναίκες. Οσοι δεν σε σέβονται και δεν σου φέρονται καλά, σημαίνει ότι δεν σε θέλουν. Η αγάπη και το ενδιαφέρον δεν χωράνε προσβολές και άσχημη συμπεριφορά. Για να σε κακομεταχειρίζεται, σημαίνει ότι δεν σε θέλει. 

Διαβάστε επίσης: «Το αξίζω» -Oι απλοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου

Υγιής αυτοπεποίθηση: 7 συνήθειες που δείχνουν αυτοεκτίμηση και όχι αλαζονεία