«Σταμάτησα να λούζομαι με σαμπουάν για τρεις μήνες και ορίστε τι μου συνέβη» | 0 bovary.gr
«Σταμάτησα να λούζομαι με σαμπουάν για τρεις μήνες και ορίστε τι μου συνέβη» | 0 bovary.gr
NO SHAMPOO

«Σταμάτησα να λούζομαι με σαμπουάν για τρεις μήνες και ορίστε τι μου συνέβη»


Πώς θα σου φαινόταν αν σταματούσες να λούζεσαι με σαμπουάν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα; Η Ρίτα το τόλμησε και δεν λούστηκε με σαμπουάν για τρεις ολόκληρους μήνες.

Κατέγραψε την εμπειρία της και τα συμπεράσματα ίσως να μην είναι αυτά που περιμένεις.
« Είμαι ηθοποιός και είχα την τύχη να επιλεχθώ για να συμμετάσχω σε μια μεγάλη παραγωγή. Ο σκηνοθέτης μου με ρώτησε αν είμαι πρόθυμη να αλλάξω το χρώμα των μαλλιών μου για τις ανάγκες του ρόλου. Ήθελαν από καστανή να γίνω πλατινέ ξανθιά. Και ποια κοπέλα δεν θα ήθελε για μια φορά στη ζωή της να νιώσει σαν την Μέριλιν. Δεν είχα αλλάξει ποτέ τα μαλλιά μου και η αλήθεια είναι ότι ο λόγος ήταν ο φόβος μου για τα χημικά από τις βαφές μαλλιών. Την ίδια περίοδο έτυχε να ακούσω πολλά και για την κίνηση «No ‘Ρoo» (No Shampoo). H κίνηση αυτή βασίζεται στη λογική του περιορισμού των χημικών που χρησιμοποιούμε για προσωπική χρήση στην καθημερινότητά μας σε όλα τα επίπεδα (στην ομορφιά, στη διατροφή κτλ). Κάποιοι αρχίζουν να μειώνουν τις πλύσεις με σαμπουάν ή δεν χρησιμοποιούν brand που δεν χρησιμοποιεί συστατικά φιλικά για το περιβάλλον (η κίνηση αυτή έχει το όνομα Low- Poo). Kάποιοι σταματούν εντελώς την χρήση σαμπουάν. Είναι τι θα λειτουργήσει καλύτερα σε σένα. Σε κάθε περίπτωση, το «Νο ‘Poo» μειώνει την έκθεση του εαυτού σου σε χημικά. Εγώ ακολουθώντας το είδα αποτελέσματα που με εξέπληξαν. Πριν το βάλω στη ζωή μου, έκανα μια μεγάλη έρευνα για το ποιες ουσίες θα χρησιμοποιούσα. Διάβασα πολλά άρθρα, γράφτηκα σε γκρουπ στο Facebook αφιερωμένο σε όσους δεν χρησιμοποιούν σαμπουάν και άρχισα να προμηθεύομαι προϊόντα που μπορούσαν να αντικαταστήσουν το σαμπουάν (μηλόξυδο, baking soda, καφές σκόνη κακάο). Αυτά που έμαθα ανέτρεψαν πολλούς μύθους.

1) «Το να μην χρησιμοποιείς σαμπουάν δεν σε κάνει πιο βρώμικο. Είναι μύθος αυτό»: Ήταν μια πολύ διδακτική εμπειρία για μένα το να μην χρησιμοποιώ σαμπουάν. Η έρευνά μου, μου έδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικά υλικά – που προέρχονται κυρίως από τη φύση και μπορούν να αφαιρέσουν την βρωμιά από τα μαλλιά. Έκανα καλό μασάζ στις ρίζες με baking soda και έπειτα χρησιμοποιούσα ξύδι ή τσάι ή καφέ για να ισορροπήσω τα επίπεδα PH των μαλλιών μου.

2) «Ανανεώθηκε το look μου»: Τα φυσικά έλαια των μαλλιών μου απελευθερώθηκαν και οι μπούκλες μου φαίνονταν καλοσχηματισμένες. Τα μαλλιά όταν έχουν μια δόση λιπαρότητας «στρώνουν» καλύτερα απ’όταν είναι φρεσκολουσμένα.

3) «Τα μαλλιά μου άρχισαν να φαίνονται πιο υγιή, δυνάμωσε και πύκνωσε η τρίχα»: Τα μαλλιά μου λόγω του ότι πέρασαν από διαδικασία ντεκαπάζ, μου φαίνονταν πιο αδύναμα. Πέρα από αυτό, λόγω της δουλειάς μου χρησιμοποιούσα σε μεγάλο βαθμό τεχνικές εργασίες. Τα μαλλιά μου χωρίς σαμπούν άρχισαν να δυναμώνουν. Άρχισαν να μου λένε ότι φαίνονται πιο υγιή.