shutterstock
shutterstock
SINGLE;

Πώς να μην αισθάνεσαι χάλια όταν όλοι έχουν σχέση και εσύ όχι


Η περίοδος των Χριστουγέννων συνεπάγεται ως συνήθως χαρές, αγάπη, χαμόγελα, φωτάκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δώρα κάτω από τα στολισμένα δέντρα και μια μελαγχολία, που έρχεται να αλλάξει αβίαστα τη διάθεση σας. Γιατί άλλωστε, δώρα χωρίς αγκαλιές δεν νοούνται.

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στις αγκαλιές των συγγενικών σας προσώπων, αλλά σε εκείνες τις τρυφερές και ερωτικές που θα θέλατε να σας δίνει ένας σύντροφος, αλλά για κακή σας τύχει είστε single.

Ενώ βέβαια υπάρχουν τρόποι να απολαύστε και έτσι τις γιορτές και να διασκεδάσετε, μπαίνετε στη διαδικασία ενός απολογισμού και όλα γύρω σας φαντάζουν τρομακτικά μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης μοναξιάς, με τους φίλους σας να κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη, όταν κάνοντας μια βόλτα στο προφίλ σας στο facebook, εκείνοι ενημερώνουν δημόσια, ότι θα περάσουν τις γιορτές με το άλλο τους μισό ή ανακοινώνουν ότι δέχτηκαν πρόταση γάμου ή αρραβώνα.

Ερευνα που διεξήχθη σε 14 χώρες και στην οποία συμμετείχαν συνολικά 35 χιλιάδες άνθρωποι έδειξε, ότι το να συγκρίνει κανείς τον εαυτό του με τους φίλους του στο facebook είναι πιο πιθανό να προκαλέσει κατάθλιψη από ότι αν συγκρινόταν με πραγματικούς φίλους.

Η λύση δεν είναι να διαγράψετε το προφίλ σας ή τους φίλους σας από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά να ακολουθήσετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, ως προς την ορθή του χρήση.

Διαγράψτε τους πρώην συντρόφους

Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή και είχαν ακόμα επικοινωνία με τους πρώην συντρόφους τους μέσω της φιλίας στο facebook, βρίσκονταν σε κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Φανταστείτε άλλωστε, πόσο άσχημο είναι να «πέφτετε» επάνω στις φωτογραφίες ενός πρώην από την ημέρα του αρραβώνα ή του γάμου του.

Πραγματική ευτυχία

Ενας από τους παράγοντες που σύμφωνα με την έρευνα αυτή σας βάζει σε mood ζήλιας και σας κάνει πιο ευάλωτες και ευάλωτους στην κατάθλιψη είναι η αρνητική σύγκριση του εαυτού σας με τους φίλους σας στην εν λόγω πλατφόρμα. Θυμηθείτε όμως, πως οτιδήποτε λάμπει δεν είναι χρυσός, που σημαίνει ότι η φαινομενική ευτυχία των social media δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα και στην πραγματικότητα.

Status στο Facebook

Μια άλλη αιτία κατάθλιψης σχετίζεται με τις αρνητικές δημοσιεύσεις στο προσωπικό σας προφίλ στο facebook. Αντί να κοινοποιείτε κάθε σας πρόβλημα, προτιμήστε να το μοιραστείτε σε έναν καλό φίλο ή φίλη ή σε συγγενικό σας πρόσωπο ή κρατήστε σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο.