Ερευνα: Πώς επηρεάζεται ο γάμος ενός ζευγαριού όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι | 0 bovary.gr
Ερευνα: Πώς επηρεάζεται ο γάμος ενός ζευγαριού όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι | 0 bovary.gr
ΓΑΜΟΣ

Ερευνα: Πώς επηρεάζεται ο γάμος ενός ζευγαριού όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι


Μήπως τελικά οι μαμάδες κάνουν λάθος και στεναχωριούνται όταν τα παιδιά τους φεύγουν από το σπίτι; Μήπως τελικά μία τέτοια αλλαγή μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει τόσο στο παιδί όσο και στο ζευγάρι; Η απάντηση είναι ναι.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, αποδείχθηκε πως η σχέση ενός παντρεμένου ζευγαριού βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό όταν τα παιδιά της οικογένειας μετακομίσουν σε μία άλλη πόλη λόγω σπουδών ή ανοίξουν το δικό τους σπίτι.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν ύστερα από μελέτη που έγινε πάνω σε 100 γυναίκες στην πρώτη περίοδο του γάμου τους, κατά την ανατροφή των παιδιών τους, κατά την ενήλικη εποχή των παιδιών και σε ορισμένες περιπτώσεις ύστερα από ένα διαζύγιο ή έναν δεύτερο γάμο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα ικανοποίησης των γυναικών που συμμετείχαν, από τη συζυγική τους ζωή στην ηλικία των 43, όπου οι περισσότερες ζουν στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά τους, στα 52, όπου τα παιδιά αρχίζουν και εγκαταλείπουν το πατρικό τους και στα 61, όπου θεωρητικά οι περισσότερες μένουν πλέον μόνο με τους συζύγους τους. Και οι μετρήσεις έδειξαν πως η πλειοψηφία των γυναικών ένιωσε πως ο χρόνος με τους συζύγους τους μετά τη νέα ζωή των παιδιών, έγινε πολύ πιο ποιοτικός και ευχάριστος συγκριτικά με πριν. 

Μία 61χρονη που έλαβε μέρος στη μελέτη δήλωσε πως «πριν από 20 χρόνια βρισκόμασταν σε μία συνεχή μάχη για το μεγάλωμα των παιδιών. Σήμερα μπορούμε να απολαύσουμε ο ένας τον άλλον γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε,» ενώ μία άλλη μητέρα υποστήριξε πως από τη στιγμή που τα παιδιά ενηλικιώνονται και ξεκινούν τη δική τους ζωή, φεύγει ένα πολύ μεγάλο βάρος από τους γονείς, το άγχος μειώνεται σημαντικά και τα πράγματα χαλαρώνουν μέρα με τη μέρα. Καμία γυναίκα ωστόσο δεν φάνηκε να νιώθει πως η ζωή της είναι αυτό που λέμε «ολοκληρωμένη» και γι’ αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η απουσία των παιδιών από το σπίτι και την καθημερινή ζωή.

Από την πλευρά του ινστιτούτου πάντως, η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται πως μπορεί να δώσει κίνητρο στα παντρεμένα ζευγάρια να ξεκινήσουν τις προσπάθειες καλυτέρευσης της μεταξύ τους σχέσης, παρά την πίεση και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ανατροφή των παιδιών, με τον επικεφαλής καθηγητή ψυχολογίας Όλιβερ Τζον να δηλώνει: «Μην περιμένετε μέχρι να φύγουν τα παιδιά σας από το σπίτι για να δημιουργήσετε ποιοτικό χρόνο για εσάς και τους συζύγους σας. Αποβάλλετε το άγχος και ξεκινήστε από τώρα

Φωτογραφίες: Shutterstock