shutterstock
shutterstock
11|08|2017 19:37
SHARE
ΒΟΥΛΒΟΔΥΝΙΑ

Πόνος κατά το σεξ; Αυτή είναι η άγνωστη πάθηση που ταλαιπωρεί τις γυναίκες


Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μια διαρκή προσπάθεια, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής. Την εμπλουτίζουν με σκοπό να την κάνουν ακόμα πιο απολαυστική και ενδιαφέρουσα.

Παρόλα αυτά, υπάρχει συχνά πιθανότητα το σεξ να καταλήξει σε μια δυσάρεστη και οδυνηρή εμπειρία για τη γυναίκα και αν πιστεύεις πως αναφερόμαστε στην έλλειψη χημείας μεταξύ αυτής και του συντρόφου της ή στην αδυναμία κορύφωσης ή σε κάποια άλλη αιτία, τότε να σου ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για μια κυριολεκτικά οδυνηρή κατάσταση.

Πρόκειται για μια πάθηση λιγότερο γνωστή, η οποία εντούτοις ταλαιπωρεί τις γυναίκες και δεν κάνει καμία ηλικιακή διάκριση, αντιθέτως μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους.

Η ιατρική της ονομασία ακούει στον όρο «βουλβοδυνία» και είναι ο ένοχος του πόνου (ίσως και οξέως πόνου) που αισθάνεται μια γυναίκα κατά τη σεξουαλική της επαφή, παράλληλα με το πολύ ενοχλητικό αίσθημα καψίματος και το τσούξιμο.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για δυσφορία του αιδοίου και η πάθηση αυτή εκδηλώνεται στο αιδοίο και στον προθάλαμο του κόλπου ακόμα και μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στην περίπτωση που μια γυναίκα επιχειρήσει να φορέσει ταμπόν κατά τις «δύσκολες» ημέρες του μήνα.

Οταν η «βουλβοδυνία» είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, τότε σίγουρα προκαλεί προβλήματα στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας, αφού το σεξ γίνεται απαγορευτικό εξαιτίας του πόνου, για το λόγο αυτό και πρέπει να γίνεται ορθή διάγνωση.

Οπως λέει η ειδικός Βανέσα Μακέι στη The Sun Online, ο πόνος αυτός στην περιοχή του αιδοίου είναι ανεξήγητος και δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση του, όμως θεωρείται πως πρόκειται για μια κατάσταση που έχει σχέση με βλάβες στα νεύρα που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή του σώματος.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με κάποια μεταδιδόμενα νοσήματα, στη «βουλβοδυνία» το δέρμα γύρω από το αιδοίο εξακολουθεί να δείχνει φυσιολογικό. Η δυσφορία μπορεί να είναι διακοπτόμενη ή συνεχής και να διαρκεί από εβδομάδες μέχρι και μήνες.

Πόσο συχνή είναι η εμφάνιση της πάθησης;

Επειδή είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, οι ειδικοί από το Vulval Pain Society εξηγούν ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των γυναικών που υποφέρουν από «βουλβοδυνία» στη Μεγάλη Βρετανία, όμως στην Αμερική μελέτη δείχνει ότι περισσότερες από μια στις τέσσερις γυναίκες θα την αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή της.

Θεραπεία της «βουλβοδυνίας»

Ως προς τη θεραπεία της πάθησης, υπάρχουν ορισμένες λύσεις που μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο και απλές συμβουλές, όπως για παράδειγμα, η χρήση 100% βαμβακερών εσωρούχων, η χρήση άνετων ρούχων και η αποφυγή προϊόντων με έντονο άρωμα.