shutterstock
shutterstock
21|09|2017 08:42
SHARE
ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΙΠ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Mυστικά των σεφ που σε βοηθούν να κερδίσεις χρόνο στην κουζίνα


Συγκεντρώσαμε τις κατάλληλες συμβουλές για να κρατήσεις μόνο το διασκεδαστικό κομμάτι της μαγειρικής. 

Εδώ στο Βοvary μας αρέσει ο,τι κάνει τη ζωή πιο ποιοτική, πιο «γεμάτη», αλλά και πιο εύκολη! 

Και μιας που μιλάμε για «εύκολα», ας μιλήσουμε για μια καθημερινή «συνήθεια» που δε φαίνεται απαραίτητα εύκολη σε όλους. Ο λόγος για τη μαγειρική. 

Αυτό που συνήθως ξεχνάμε με τη μαγειρική είναι ότι εκτός από απαραίτητη καθημερινή «δουλειά», είναι τρόπος έκφρασης, είναι δημιουργικότητα και, για αρκετούς, «ψυχοθεραπεία». Σε καλές συνθήκες, φυσικά, όλα αυτά. Γιατί, καλώς ή κακώς, όταν μαγειρεύετε δεν έχετε πάντα το χρόνο με το μέρος σας ώστε να αφεθείτε και να το απολαύσετε.

Τις περισσότερες φορές μαγειρεύετε στο τέλος της ημέρας για την επόμενη (και θέλετε να τελειώνετε γρήγορα για να κοιμηθείτε) ή όταν πεινάτε και θέλετε κάτι νόστιμο και ιδανικά υγιεινό και μάλιστα γρήγορα. 

Μερικοί από τους κορυφαίους σεφ μοιράζονται τα μυστικά τους ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια (αλλά και χρήματα), αλλά να μη στερηθείτε ούτε γραμμάριο γεύσης. 

Shutterstock
Shutterstock

1. Andrew Dargue. Σεφ στο εστιατόριο για vegeterians, Vanilla Black στο Λονδίνο

«Αν έχετε να χρησιμοποιήσετε ζύμη, ξετυλίξτε τη πάνω δύο φύλλα λαδόκολλας. Αυτό θα σας γλιτώσει χρόνο από το καθάρισμα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και όταν θέλετε να ψήσετε λαχανικά στο φούρνο. Στρώστε μια λαδόκολλα στο ταψί για να μη το τρίβετε μετά στο πλύσιμο». 

2. Tilesh Chudasama. Σεφ και ιδιοκτήτης του ινδικού streed food, Chai Nasto στο Λονδίνο

«a.Μαγειρέψτε μια φορά, αλλά για δύο. Για να κερδίσετε χρόνο μέσα στην εβδομάδα που έχετε δουλειά και υποχρεώσεις, μαγειρέψτε μια φορά, αλλά τέτοια ποσότητα ώστε να περισσεύει και δεύτερη (ή και τρίτη) μερίδα την οποία μπορείτε να συντηρήσετε στην κατάψυξη και να την χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή είτε ως κυρίως πιάτο, είτε για να φτιάξετε κάτι άλλο με ο,τι περίσσεψε από το φαγητό. 

β. Απεχθάνεστε τη στοίβα από πιάτα και σκεύη που σχηματίζεται στο νεροχύτη μετά από το μαγειρέμα; Καθαρίστε και πλύντε τα την ώρα που μαγειρεύτε. Ούτως ή αλλως εκείνη την ώρα που πιθανώς είναι ακόμα ζεστά από τη θερμότητα ή η τροφή που είχαν μέσα δεν έχει ξεραθεί, είναι πολύ πιο γρήγορο να καθαριστούν.

γ. Βρήκατε μια προσφορά σε κάποιο λαχανικό στο σούπερ μάρκετ; Αγοράστε αρκετά, ψιλοκόψτε τα και βάλτε τα στην κατάψυξη. Ετσι εξοικονομείτε και χρήματα και χρόνο για την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε». 

3. Tom Cenci. Σεφ στο εστιατόριο που ειδικεύεται στη βρετανική κουζίνα, Duck & Waffle στο Λονδίνο 

«Αν η συνταγή που φτιάχνετε περιέχει πολύ σκόρδο, μουλιάστε τις σκελίδες σε ζεστό νερό και, έτσι, η φλούδα τους θα φεύγει πολύ πιο εύκολα». 

4. Mary Sue Milliken. Μία από τους σεφ και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Border Grill στο Λος Άντζελες

«Επενδύστε σε ένα κοφτερό επαγγελματικό μαχαίρι υψηλής αντοχής, από ανοξείδωτο άνθρακα -προσωπικά προτιμώ τα γιαπωνέζικα. Θα σας γλιτώσει από πολύ χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού. Extra tip: Ποτέ μη το πλένετε στο πλυντήριο πίάτων, αλλά πάντα στο χέρι». 

5. Jim Lahey. Σεφ στο εστιατόριο Co. and Sullivan Street Bakery στη Νέα Υόρκη 

«Όσο πιο μικρό είναι το σκεύος που μαγειρεύω, τόσο πιο υψηλή η θερμοκρασία ψησίματος. Για παράδειγμα, αν ψήσω μπισκότα σοκολάτας στους 200 βαθμούς, το κάνω για μόλις 4 λεπτά. Το αποτέλεσμα βγαίνει τέλειο».

6. Charlie Trotter

«Όταν φτιάχνετε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο, φροντίστε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα και να την καταψύξετε σε πλαστικές σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς και να την χρησιμοποιήσετε σε επόμενες σούπες σας». 

7. Gerard Craft. Σεφ στο Niche and Taste στο Σεν Λούις

«Για να διώξετε τη μυρωδιά σκόρδου από τα χέρια σας, τρίψτε τα χέρια σας σε ανοξείδωτη επιφάνεια (π.χ. στο νεροχύτη σας) για 30 δευτερόλεπτα πριν τα πλύνετε. Αυτή η κίνηση θα απομακρύνει τη μυρωδιά». 

8. Joanne Chang. Σεφ στο καφέ Flour Bakery & Cafe στη Bοστώνη

«Πριν κόψετε μυρωδικά, ρίξτε λίγο αλάτι στην επιφάνεια κοπής, για να μη σας «πετάγονται» από 'δω κι από 'κεί».

9. Ina Garten. Σεφ και συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής Barefoot Contessa: Back to Basics

«Για καλύτερα και πιο αφράτα κέικ, αφήστε το βούτυρο και τα αυγά εκτός ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου».