Ένα παιδί, τυπικά, λαμβάνει τη ζάχαρη που χρειάζεται ο οργανισμός του για ενέργεια, ούτως ή άλλως, από τα φρούτα. Τι γίνεται όμως με την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα γλυκά του εμπορίου;
Όλοι ξέρουμε πόσο απολαυστικά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Οι περισσότεροι μάλιστα είναι αδύνατο να αντισταθούμε στη θέα ενός λαχταριστού σιροπιαστού ή ενός πλούσιου κέικ σοκολάτας ενώ αρκετοί, όταν θέλουμε αδήριτα γλυκό ή δεν είμαστε συναισθηματικά καλά, μπορούμε να καταναλώσουμε ακατάσχετες ποσότητες σοκολάτας, ακόμα κι αν είναι από το περίπτερο.
Πότε, όμως, είναι σωστό για ένα παιδί να φάει ζάχαρη για πρώτη φορά, είτε από κάτι που φτιάξατε εσείς (κέικ, μπισκότα κ.λπ), είτε από ένα συσκευασμένο γλυκό/σοκολάτα/ κουλουράκι του εμπορίου; Να το καθυστερήσετε όσο περισσότερο γίνεται ή να του δώσετε αφού,αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή θα έρθει σε επαφή; Πρόκειται για ένα ερώτημα που διχάζει και ταλαιπωρεί πολλούς γονείς.
Όλοι ξέρουμε ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν κάνει καλό και, φυσικά, δεν είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του. Επιπλέον, ο οργανισμός ενός παιδιού είναι σίγουρα πιο επιρρεπής στο να αρχίσει να ζητάει κάτι επίμονα αν του αρέσει (πόσο μάλλον αν του το απαγορεύσετε, όπου εκεί το γλυκό θα γίνει 80 φορές πιο επιθυμητό). Κατά 99% τα γλυκά (τόσο τα χειροποίητα, όσο και του εμπορίου) θα του αρέσουν. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, είμαστε γενετικά προσιατεθειμένοι να αγαπάμε τη γλυκιά γεύση. Γιατί;