shutterstock
shutterstock
ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;

Γιατί νιώθεις ότι θέλεις να φας μεσημεριανό πριν από τις 12 το μεσημέρι;


Γιατί ενώ το ρολόι δεν έχει δείξει ακόμα 12, εσείς λιγουρεύεστε το περιεχόμενο του τάπερ ή της κατσαρόλας σας; 

Ένας γενικός διατροφικός κανόνας είναι πως όσο πιο νωρίς τρως το κυρίως γεύμα σας, είτε μεσημεριανό, είτε βραδινό, τόσο το καλύτερο για τον οργανισμό. Είναι γνωστό εξάλλου πως το να τρώμε αργά δεν κάνει καλό. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο, ειδικά αν είστε στη δουλειά, είναι πιθανό να μη σας «βγάζει» η μέρα και εκεί, γύρω στις 3 με 4 το απόγευμα, να μην έχετε τι να φάτε.

Τι δείχνει αυτή η αίσθηση ενισχυμένης όρεξης που νιώθετε από νωρίς; Και τι μπορείτε να κάνετε για να την περιορίσετε; 

Όπως συμβουλεύει η διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του σάιτ NutritiousLife.com, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι τρώτε ένα ολοκληρωμένο πρωινό (δηλαδή κάτι που περιέχει πρωτείνη, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, όπως ένα μπολ βρώμης με ξηρούς καρπούς), ίσως αυτό που αισθάνεστε λίγο πριν τις 12 να μην είναι πραγματική πείνα.

Μερικές φορές, το να γνωρίζουμε ότι το γεύμα μας βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόλις εκατοστών, μας κάνει να νιώθουμε ότι πεινάμε χωρίς πραγματικά να πεινάμε.

Διάβασε επιπλέον πως μπορείς να καταπολεμήσεις τη λαιμαργία μια και καλή

Επιπλέον, μια μεγάλη αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι περνάμε ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας σκεπτόμενοι το φαγητό λόγω συναισθηματικής πείνας. Και τα ότι είμαστε και μόνιμα συνδεδεμένοι με τα social media (και το internet γενικά) τα οποία είναι γεμάτα με βιντεάκια από λαχταριστά φαγητά δεν βοηθάει ιδιαίτερα.

Ποια είναι η λύση; Να μάθουμε να εξετάζουμε και να αξιολογούμε την πείνα μας. Έτσι, τη στιγμή που ακούτε το στομάχι σας να γουργουρίζει, αναρωτηθείτε αν αυτό που ζητάει είναι όντως κυρίως γεύμα ή απλώς ένα σνακ. Μαθαίνοντας το σώμα μας και «ακούγοντας» τι ζητάει, αρχίζουμε να τρώμε πιο συνειδητά. Κι αν αυτό είναι στις 11, τότε ας είναι! 

Διάβασε επίσης: Γιατί το φθινόπωρο πεινάμε πιο πολύ;

Aν, πάλι, αυτό που ζητάτε είναι απλώς ένα pre-lunch σνακ, τότε δοκιμάστε μια αγγουροσαλάτα με ξύδι ή μήλο με λίγες κουταλιές του γλυκού φυστικοβούτυρο. 

Για ένα ελαφρύ γεύμα που θα σας χορτάσει χωρίς να σας φουσκώσει στη δουλειά, δοκιμάστε να συνδυάσετε μια πράσινη σαλάτα με 150 γρ. ψητό κοτόπουλο, 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι και 1 κ.σ. ξηρούς καρπούς. 

Διάβασε εδώ την τροφή που μειώνει το αίσθημα της πείνας και καταπολεμά τις λιγούρες