shutterstock
shutterstock
30|10|2017 16:38
SHARE
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙ

O επιστημονικός λόγος που γέρνεις προς τα δεξιά όταν θέλεις να φιλήσεις κάποιον


Γιατί έχουμε την τάση να στρίβουμε το κεφάλι μας προς τα δεξιά όταν φίνουμε ένα φιλί; Μια έρευνα απαντά. 

Θυμηθείτε την τελευταία φορά που κλείσατε τα μάτια για να φιλήσετε το σύντροφό σας ή κάποιο προσφιλές πρόσωπο; Και να μη θυμάστε αυτή δεν πειράζει. Αρκεί να θυμηθείτε μια οποιαδήποτε φορά που πήγατε να φιλήσετε κάποιον. Προς τα που γέρνετε το κεφάλι σας; Εκτός κι αν ανήκετε σε μια πολύ εξειδικευμένη μειοψηφία που γέρνει προς τα αριστερά, λογικά, γέρνετε το κεφάλι σας προς τα δεξία. 

Μια καινούρια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους και νευροβιολόγους, υποστηρίζει ότι είμαστε προγραμματισμένοι από τη φύση μας να στρίβουμε το κεφάλι προς αυτή τη μέρια. Γιατί όμως; 

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports είναι η πρώτη έρυνα που έχει γίνει για να αποδείξει την τάση μας να στρίβουμε προς μια συγκεκριμένη πλευρά. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 48 ζευγάρια που κλήθηκαν να φιληθούν στο σπίτι τους. Μετά το φιλί τους ζητήθηκε να χωριστούν σε διαφορετικά δωμάτια, να ανοίξουν ένα φάκελο και να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις για το φιλί, χωρίς τη συμμετοχή του συντρόφου τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι πάνω από τα 2/3 των ανθρώπων έχουν την τάση να γέρνουν το κεφάλι προς τα δεξιά είτε βρίσκονται στη θέση αυτού που παίρνει την πρωτοβουλία για το φίλι, είτε αυτού που το δέχεται. Επιπλέον, φάνηκε ότι οι άντρες είναι 15 φορές πιο πιθανό να κάνουν πρώτοι την κίνηση.  

Ωραία εντάξει. Σιγά τα big news. Και ένα πρόχειρο τεστ να κάνετε με το σύντροφό σας μπορείτε πολύ εύκολα να επαληθεύσετε την ετυμηγορία της έρευνας. Το θέμα είναι γιατί στρίβουμε το κεφάλι μας προς τα δεξιά;

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Rezaul Karim, από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ντάκα, υποστηρίζει ότι τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι η πράξη του φιλιού καθορίζεται από τον εγκέφαλο ο οποίος, ούτως ή άλλως, διαχωρίζει όσα φέρνουμε εις πέρας μέσα στην ημέρα στα διαφορετικά του ημισφαίρια. Αυτό συνήθως γίνεται με αντίστοιχο τρόπο που ένας δεξιόχειρας χρησιμοποιεί περισσότερο το δεξί του χέρι κι ένας αριστερόχειρας, το αριστερό του χέρι.

Έτσι και το στρίψιμο του κεφαλιού κατά την παρόρμηση μας να φιλήσουμε κάποιον, είναι μια κίνηση που προκαθορίζεται γενετικά. 

«Η μεριά προς την οποία στρίβει το κεφάλι είναι ένα από τα πρώτα δείγματα που βλέπουμε στην ανάπτυξη ενός ανθρώπου. Η στροφή τoυ κεφαλιού είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις που παρατηρούνται στην ανάπτυξη, ακόμη και στη μήτρα προτιμάται η περιστροφή του κεφαλιού προς τα δεξιά», ισχυρίζεται. 

«Ως άνθρωποι αντιδρούμε διαφορετικά καθώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους καθημερινά, αλλά σχεδόν ποτέ δεν αναγνωρίζουμε τις έμφυτες τάσεις που μας οδηγούν προς αυτές τις συμπεριφορές, όπως το να γυρίζουμε το κεφάλι προς τη μία πλευρά κατά τη διάρκεια του φιλιού στα χείλη». 

Τώρα ξέρετε!