Σούπα με ρίζες (καρότο - σελινόριζα - πατάτα)
Ρίζες ή αλλιώς τροφές στο υπέδαφος!
Επειδή ακριβώς βρίσκονται μέσα στο έδαφος όπου καλλιεργούνται, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες που μας προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις και φυτικές ίνες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Υλικά:
- 1 φλιτζ. σελινόριζα
- 4 κάστανα, βρασμένα
- 1 καρότο & 1 πατάτα
- κουρκουμά, πιπέρι καγιέν, άσπρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο αρκετό
- 1 φρέσκο & 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- λίγο γάλα (για το τέλος)
Διαδικασία:
Σοτάρω το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι σε λίγο λάδι, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτω τα υπόλοιπα λαχανικά (εκτός από τα κάστανα), αρωματίζω με τα μπαχαρικά, ρίχνω νερό μέχρι να τα σκεπάσει και αφήνω να βράσουν.
Μόλις είναι έτοιμα, τα πολτοποιώ μαζί με τα βρασμένα κάστανα, προσθέτω λίγο γάλα και σερβίρω.
Προσωπικά, πιστεύω ότι το μοσχοκάρυδο ταιριάζει άψογα!
Θερμιδική αξία: 120 θερμίδες / κούπα (βγαίνουν 4 μερίδες)
Παντζαρόσουπα
Υλικά:
- 3 παντζάρια
- 1 πατάτα
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- πιπέρι, πιπέρι καγιέν, σκόρδο, μπούκοβο
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 100γραμ. ημιάπαχο γιαούρτι (για το τέλος)
Διαδικασία:
Σοτάρω το κρεμμύδι με μια κουταλιά ελαιόλαδο και προσθέτω τα λαχανικά, νερό και καρυκεύω με τα μπαχαρικά.
Σκεπάζω και αφήνω να βράσουν. Πολτοποιώ στο μπλεντεράκι, προσθέτω το γιαούρτι και σερβίρω.
Θερμιδική αξία: 80kcal / κούπα (βγαίνουν 2 μερίδες)
Πίτσα με βάση κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια υπέροχη πρόταση για όσους λατρεύουν την πίτσα και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο, πέρα από τα συνηθισμένα.
Υλικά:
- 4 φλιτζ. κουνουπίδι
- 4 φέτες κίτρινο τυρί
- 2 αυγα, χτυπημένα
- τοματοπελτέ
- ρίγανη, μπούκοβο
- 1 πιπεριά
- μερικά τοματίνια
- 2 κουταλιές κάσιους
Διαδικασία:
Αλέθω στο μπλεντεράκι τις τουφίτσες του κουνουπιδιού μαζί με τα κάσιους και τα δύο χτυπημένα αυγά και τη ρίγανη.
Έπειτα, τοποθετώ τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνω για 15 λεπτά.
Μετά προσθέτω τον πελτέ μαζί με λίγο μπούκοβο, το τριμμένο τυρί, την πιπεριά και τα τοματίνια και ψήνω άλλα 10 λεπτά.
Θερμιδική αξία: 670kcal συνολικά
Ζωή Γιαννακάκη
Διαιτολόγος - διατροφολόγος με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία
zoeyannakaki.gr