shutterstock
shutterstock
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η No1 ενοχλητική συνήθεια που μπορεί να σε κάνει αντιπαθή στη δουλειά -Ερευνα αποκαλύπτει


Είναι ο χώρος που περνάτε πολλές (αν όχι τις περισσότερες) ώρες της ημέρας. Το τελευταίο που θέλετε στη δουλειά σας είναι να δέχεστε vibes έχθρας από τους γύρω σας. Τι πρέπει να αποφεύγετε για να μη φτάσετε σε αυτό το σημείο όμως; 

Οι συνάδελφοι στο γραφείο ή στη δουλειά μας -θέλουμε, δε θέλουμε- είναι μια δεύτερη οικογένεια. Τους λέμε «καλημέρα» κάθε πρωί, καθόμαστε σε διπλανά γραφεία, υπάρχουν ημέρες που μπορεί να περάσουμε περισσότερη ώρα μαζί τους απ΄ότι με την οικογένεια ή τους φίλους μας. Αυτό, αναπόφευκτα, οδηγεί στο να αναπτυχθούν σχέσεις, συμπάθειες (ή και φιλίες, ειδικά αν ταιριάζουμε σε χαρακτήρα) και αντίστοιχα αντιπάθειες. Και σε αυτό το τελευταίο θα σταθούμε. Τι είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει αντιπαθείς σε ένα εργασιακό περιβάλλον; 

Αδιαμφισβήτητα, όλοι θα έρθουμε σε επαφή με συνήθειές οι οποίες μπορεί να μας φαίνονται από περίεργες έως και ανυπόφορες. Από το να ακούει κάποιος άθλια (για τα γούστα μας) μουσική μέχρι να «λουφάρει», να κουτσομπολεύει τους πάντες, να είναι αυταρχικός ή να τρώει δίπλα μας ένα φαγητό που μυρίζει έντονα. Υπάρχει όμως μια συνήθεια που τα «σκεπάζει» όλα. 

Διαβάστε επίσης: Γιατί το φαγητό στο γραφείο μπορεί να σε κάνει αντιπαθή

 Πρόσφατη αμερικανική έρευνα αποκάλυψε τη Νο1 συνήθεια που ενοχλεί τους εργαζόμενους στο γραφείο περισσότερο από κάθε άλλη. Το κακό είναι πως όλοι έχουμε πέσει θύματά της. 

Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Olivet Nazarene στο Ιλινόις, πήραν συνεντέυξεις από 2,000 εργαζόμενους, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτό που κάνει τους περισσότερους να εκνευρίζονται με τους συναδέλφους τους είναι η φασαρία και τα συνεχή παράπονα. Αν, δε, παραπονιέστε και φωναχτά ακόμα χειρότερα. 

Με άλλα λόγια, ακόμα και αν ο καφές που πήρατε το πρωί δεν πίνεται δεν είναι ανάγκη να γκρινιάζετε μέχρι το μεσημέρι. Μετά από τους φασαριόζικους τύπους και τους γκρινιάρηδες, ακολουθούν αυτοί που κουτσομπολεύουν, ύστερα αυτοί που ασκούν εργασιακό bullying (με 32%) και τέλος όσοι έχουν περίεργες διατροφικές συνήθειες (με 12%).

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι έξι τύποι ανθρώπων που συναντάς συνήθως μέσα σε ένα γραφείο

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι πως ο επαγγελματικός κλάδος όπου οι άνθρωποι έχουν τους πιο ενοχλητικούς (aka γκρινιάρηδες) συναδέλφους είναι οι μεσίτες ενώ όσοι εργάζονται στον τομέα της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας ανέφεραν πως αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο είναι πως πέφτουν συχνά θύματα κουτσομπολιού.  

Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν μιλήσει στους συναδέλφους τους για όσα τους ενοχλούν (καλό ποσοστό), αν και μόλις 30% κατάφεραν να λύσουν το ζήτημα. 

Τέλος, ενα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι πως 100% των συμμετεχόντων (ναι, δηλαδή όλοι) παραδέχτηκαν ότι κάποιος συνάδελφός τους τούς εκνευρίζει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.  Λογικό. Από την άλλη, αφού είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε ακόμα και με ανθρώπους που δεν ταιριάζουμε, ας φροντίσουμε αυτές τις ώρες αν όχι να βγάζουμε τον καλύτερο μας εαυτό, αλλά τουλάχιστον τον πιο ευπροσάρμοστο.