Unsplash
Unsplash
04|12|2017 08:11
SHARE
ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Οι τροφές και τα ροφήματα με κρυμμένη ζάχαρη


Zάχαρη, ο «σαμποτέρ» της προσπάθειάς μας για απώλεια βάρους.

Ακόμα κι αν αποφασίσουμε να την βγάλουμε από το διαιτολόγιό μας, εκείνη καταφέρνει να βρίσκει θέση σε τροφές και ροφήματα χωρίς να γίνεται πάντα αντιληπτή.

Επιβαρύνει «ύπουλα», με επιπλέον θερμίδες γεύματα που θεωρούνται στη βάση τους υγιεινά.  Ζάχαρη δεν περιέχουν μόνο τα γλυκά, τα τυποποιημένα σνακ ή τα κοκτέιλ αλλά και τροφές και ροφήματα που απολαμβάνουμε καθημερινά.

Αν είμαστε πιο προσεκτικοί με τις διατροφικές μας επιλογές και στεκόμαστε με προσοχή στα συστατικά κάθε προϊόντος που καταναλώνουμε, θα μπορέσουμε να την περιορίσουμε ουσιαστικά.

Πού βρίσκεται κρυμμένη η ζάχαρη;

Στον καφέ: Ένα ρόφημα που οι περισσότεροι επιλέγουν για το ξεκίνημα της ημέρας τους. Θερμιδικά δεν θα σας επιβαρύνει αν τον πίνετε σκέτο, χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα. Αν όμως δεν θα σας αρέσει σκέτος, τότε αποτελεί ένα ρόφημα που σίγουρα αφήνει θερμίδες με την κατανάλωσή του.

Στις σάλτσες: Περιέχουν τις περισσότερες φορές ποσότητα ζάχαρης, που δεν γίνεται αντιληπτή στη γεύση.  Μόνο αν προσθέτετε μπαχαρικά και όχι πικάντικες σως στο φαγητό (όπως κέτσαπ και τσίλι σως), μπορείτε να απαλλαγείτε από την ζάχαρη που περιέχεται σε αυτές.

Σε dressing σαλάτας: H σαλάτα μπορεί να γίνει ένα γεύμα με αρκετές θερμίδες όχι λόγω των λαχανικών που περιέχει αλλά λόγω των σως, που περιέχουν ζάχαρη και λιπαρά. Οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι ελαιόλαδο με λεμόνι ή ξύδι είναι το πιο υγιεινό dressing για τη σαλάτα σας.

Σε χυμούς: Μπορεί να δίνουν ενέργεια, θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο είτε οι συμπυκνωμένοι χυμοί είτε οι χυμοί που φτιάχνετε εσείς (αλλά προσθέτετε σε αυτούς ζάχαρη ή γλυκαντικά) μπορούν να σας επιβαρύνουν με θερμίδες, ακόμα κι αν σκέφτεστε ότι «πίνετε απλά έναν χυμό».