shutterstock
shutterstock
04|01|2017 18:24
SHARE
MONEY, MONEY...

3 πράγματα που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά για τα χρήματα -Από μικρά


Ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς για να μιλήσετε στα παιδιά σας για την έννοια του χρήματος και του να το κάνετε να καταλάβει την αναγκαιότητά τους, χωρίς, όμως, να το βάλετε στην διαδικασία να πιστεύει πως αυτά είναι το παν.

Γι' αυτό, λοιπόν, ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του, καθώς μεγαλώνει, είναι το ζήτημα των χρημάτων. Υπάρχουν μερικά πράγματα που χρειάζεται να του πείτε και άλλα που χρειάζεται απλά να το βάλετε στην διαδικασία να κάνει.

Ποια είναι;

  • Μιλήστε του για την αποταμίευση

Σε ένα βάζο μπορεί να ρίχνει ορισμένα από τα χρήματα που του δίνετε εσείς ή παππούδες. Το βάζο είναι πιο αποτελεσματικό από τον κουμπαρά, διότι το παιδί βλέπει τα χρήματά του να αυξάνονται.

Εξηγήστε του πως όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα παιχνίδι, πρέπει να μαζέψουμε χρήματα για να το αποκτήσουμε.

  • Πριν από τα ψώνια, φτιάξτε λίστα

Με αυτόν τον τρόπο θα το μάθετε να βάζει προτεραιότητες στις αγορές του, μιας και δεν γίνεται να ξοδεύει αλόγιστα. Ενθαρρύνετέ το παιδί σας να γράψει μία λίστα με όσα χρειάζεται και βοηθήστε το να τα ταξινομήσει με βάση σπουδαιότητας. Οταν έρθει η ώρα των αγορών, δείξτε του πώς να συγκρίνει τιμές, ώστε να ξέρει πάντα τι το συμφέρει.

  • Η σημασία του «πάμε βόλτα να χαζέψουμε βιτρίνες»

Το μάθημα: Η βόλτα στα μαγαζιά δεν σημαίνει απαραίτητα και αγορές. Δηλαδή, αν κάνετε βόλτα και δει κάτι που του αρέσει, πείτε του πως μπορεί να το συμπεριλάβει στη λίστα με τα πράγματα που θέλει.

Σκοπός των παραπάνω δεν είναι να κάνετε το παιδί σας ούτε «Σκρουτζ», που κάνει τα χρήματα μασούρι, ούτε να του δώσετε λάθος εντύπωση για την έννοιά τους. Αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι να το μάθετε από νωρίς πως τα χρήματα θέλουν κόπο για να βγουν, δεν φυτρώνουν, οπότε η σπατάλη δεν είναι απαραίτητη, όταν είναι περιττή.