Koυτιά με πίτσες
Οσα πρέπει να αποφεύγονται από τον μπλε κάδο ανακύκλωσης/ Φωτογραφία: Unsplash/Kristina Bratko
ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

17 πράγματα που δεν ανακυκλώνονται, ενώ είχαμε την αίσθηση για το αντίθετο


Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση στις μέρες μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντός μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του. Κάθε κοινωνίας και κάθε πολίτη που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Όμως, υπάρχουν κάποια πολύ συχνά λάθη που κάνουμε, εν αγνοία μας συνήθως, και τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από ό,τι λύνουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πιστεύουμε ότι ανακυκλώνονται, αλλά κάνουμε λάθος, με αποτέλεσμα όχι απλά να μην είναι αποτελεσματική η ενέργειά μας, αλλά να επιφέρει πολλές φορές και αρνητικές συνέπειες στα ανακυκλώσιμα προϊόντα του ίδιου κάδου.

Οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης συσκευασιών, συχνά φορτωμένοι με κάθε είδους σκουπίδι, δίνουν μια εικόνα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ακόμα η ανακύκλωση στη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι αρκετοί πολίτες ρίχνουν στους κάδους της ανακύκλωσης υλικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακατάλληλα υλικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα της ανακύκλωσης.

Σας παραθέτουμε 17 πράγματα τα οποία πρέπει να αποφεύγονται από τον μπλε κάδο ανακύκλωσης, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του pop sugar:

  1. Λερωμένα κουτιά από πίτσα

Μπορεί να είναι χάρτινα και πλαστικά, αλλά δεν ανακυκλώνονται καθώς είναι γεμάτα λίπη και υπολείμματα τροφών.

17 πράγματα που δεν ανακυκλώνονται, ενώ είχαμε την αίσθηση για το αντίθετο
Pixabay/Pexels

2. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, όπως αυτές που δίνουν πολλά σούπερ μάρκετ. Οι σακούλες αυτές μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες αποσυντίθενται και δεν ανακυκλώνονται.

3. Κρεμάστρες

Οι πλαστικές, σιδερένιες και ξύλινες κρεμάστρες δεν είναι ανακυκλώσιμες.

4. Καλώδια ρεύματος

5. Μπαταρίες

Οι μπαταρίες μίας χρήσης μπορούν να ανακυκλωθούν σε διάφορα σημεία, που έχουν μπει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών. Αλλά δεν τις πετάμε σε κάδους ανακύκλωσης.

17 πράγματα που δεν ανακυκλώνονται, ενώ είχαμε την αίσθηση για το αντίθετο
mohamed Abdelgaffar/Pexels

6. Τα κεραμικά είδη, όπως π.χ. σκεύη ή κούπες καφέ δεν ανακυκλώνονται.

7. Αφρολέξ και φελιζόλ

Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα και μπορεί να αναφλεγούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ανακύκλωσης. Επίσης δεν ανακυκλώνονται οι φυσαλίδες συσκευασίας.

Φυσαλίδες συσκευασίας
La Miko/Pexels

8. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί

Δεν πρέπει να ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα και μη χρησιμοποιημένο στους κάδους ανακύκλωσης. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται.

9. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια

Παρόλο που τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

10. Πλαστικά καλαμάκια

11. Πλαστικά μαχαιροπίρουνα

12. Λάστιχα αυτοκίνητου

13. Σακουλάκια από τσιπς και κρουασάν

14. Λάστιχο κήπου

15. Παιδικά παιχνίδια ακόμα κι αν είναι πλαστικά

16.  Eντονα βαμμένα χαρτιά

17. Σπασμένα γυαλιά

Μακριά από τους κάδους της ανακύκλωσης πρέπει να κρατηθεί κάθε σπασμένο γυάλινο είδος. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι.





SHARE