AP Images
AP Images
08|01|2018 10:48
SHARE
ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Χρυσές Σφαίρες: O εμπνευσμένος λόγος της Οπρα Γουίνφρεϊ συγκίνησε όλο τον πλανήτη


Ενα ήχηρο μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας σε βάρος των γυναικών θέλησε να περάσει η 75η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών.

Tο μαύρο χρώμα ήταν κυρίαρχο στις ενδυματολογικές επιλογές των κινηματογραφικών αστέρων που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί. Η επιλογή αυτού του χρώματος ήταν συμβολική: μια ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος.

Ολοι έγιναν μια φωνή με σκοπό να ακουστεί ένα δυνατό μήνυμα: η ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στον αθέατο χώρο της βιομηχανίας του θεάματος.

«Έχουμε 2018, η μαριχουάνα επιτέλους είναι νόμιμη, η σεξουαλική παρενόχληση επιτέλους δεν είναι» ανέφερε με καυστικό τρόπο ο παρουσιαστής της τελετής, ο κωμικός Σεθ Μάιερς.


Ομως, τα λόγια της Όπρα Γουίνφρεϊ για την σεξουαλική κακοποίηση ήταν αυτά που χαράχτηκαν με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της τελετής. Η Όπρα Γουίνφρεϊ μίλησε για την Ρέισι Τέιλορ, την Αφροαμερικανή που βιάστηκε το 1944 από 6 λευκούς άνδρες και ο ρους του χρόνου την έχει ξεχάσει.Οι βιαστές δεν κατηγορήθηκαν ποτέ.

«Έζησε, όπως όλοι μας έχουμε ζήσει, σε μια κοινωνία που βαλλόταν ισχυρούς άνδρες. Για πολύ καιρό, οι γυναίκες δεν ακούγονταν ή φοβούνταν να πουν την αλήθεια, εξαιτίας της δύναμης αυτών των αντρών. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε. (...) Όλα τα κορίτσια που μας βλέπουν εδώ, θέλω να ξέρουν ότι υπάρχει μια νέα ημέρα στον ορίζοντα. Και όταν θα ξημερώσει αυτή η μέρα θα γίνει γιατί πολλές υπέροχες γυναίκες – κάποιες απο τις οποίες είναι απόψε εδώ – και κάποιοι υπέροχοι άνδρες, έδωσαν σκληρή μάχη για να μας οδηγήσουν εκεί που δεν θα χρειάζεται να ξαναπούμε το «Me too» ξανά. 

Θέλω απόψε να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλες τις γυναίκες έχουν ζήσει για πολλά χρόνια με κακοποίηση και σαν την μητέρα μου είχαν λογαριασμούς να πληρώσουν, είχαν όνειρα όνειρα να κυνηγήσουν. Είναι γυναίκες των οποίων τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ. Είναι εργάτριες και αγρότισσες. Δουλεύουν σε εργοστάσια, σε εστιατόρια, είναι σε πανεπιστημιακούς κύκλους, είναι μηχανικοί, γιατροί, επιστήμονες. Είναι μέρος του κόσμου της τεχνολογίας, της πολιτικής, των επιχειρήσεων...».