Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images
Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images
INCELS

Η νέα απειλή μισογυνισμού και βίας: Ποιοι είναι οι Incels, οι «ακούσια άγαμοι» δολοφόνοι γυναικών


Τον Απρίλιο του 2018 στο Τορόντο, ένας νεαρός άνδρας έπεσε με φορτηγάκι πάνω σε πεζούς, σκοτώνοντας 10 και τραυματίζοντας άλλους 15.

Ο 25χρονος Άλεκ Μινασιάν είχε γράψει λίγο πριν την επίθεση στο Facebook: «We will overthrow all the Chads and Stacys! All hail the Supreme Gentleman Elliot Rodger!».

Αυτή η φράση προέρχεται από ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο με τίτλο: «The Incel Rebellion has already begun!»

Πρόκειται για μια πραγματική online υποκουλτούρα ή υπόκοσμο μισογυνισμού και βίας που καλείται να αντιμετωπίσει η αστυνομία των ΗΠΑ και του Καναδά.

Αυτή η νέα απειλή ονομάζεται «incels» και προέρχεται από τις λέξεις «involuntarily celibate», δηλαδή «ακούσια άγαμος».

Πρόκειται, στην ουσία, για ένα κίνημα κυριώς λευκών, ετεροφυλόφιλων ανδρών που «δεν μπορεί να κάνει σεξ όσο κι αν το θέλει», σύμφωνα με το incels.me, μία από τις σελίδες στα σκοτεινά μέρη του Διαδικτύου.

Shutterstock
Shutterstock

Κεντρική ιδέα αυτής της ιδεολογίας είναι ότι τα μέλη της απορρίπτονται άδικα από γυναίκες για σεξ επειδή «δεν είναι όμορφοι άνδρες ή ιδιαίτερα κοινωνικοί».

Ο διαχειριστής της σελίδας ανέφερε στο CNN ότι δεν ενθαρρύνεται η βία και η τρομοκρατία, ωστόσο, παρόμοιο forum στο Reddit έκλεισε καθώς καλούσε σε βία και σωματική βλάβη, σύμφωνα με τους The New York Times.

O Elliot Rodger /AP
O Elliot Rodger /AP

Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει το 2014 όταν ο 22χρονος Elliot Rodger σκότωσε 6 άτομα κοντά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Στο μανιφέστο του με τίτλο «My Twisted World» μιλούσε για την ατίθαση παρθενία του και έριχνε το φταίξιμο στην σκληρότητα των γυναικών.

Από τότε κάποιοι άλλοι incels θεωρούν τον Rodger ήρωα μιας ένοπλης επανάστασης ενάντια στους Chads, τους ελκυστικούς άνδρες, και τις Stacys, τις ωραίες γυναίκες.

AP
AP

Σειρά είχε, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μινασιάν στον Καναδά, που συνέδεσε τους «ακούσια άγαμους» με μαζικές δολοφονίες ως αντίδραση στην απόρριψη των γυναικών στο πρόσωπό τους. Τα θύματα και στις δύο περιπτώσεις ήταν κυρίως γυναίκες, ως απάντηση στην οργή των «ανέραστων δολοφόνων», αναφέρει το CNN.

Οι incels που αρχίζουν να μετατρέπονται σε δολοφόνους, στηρίζονται στον θυμό και στο μίσος που πηγάζουν από την απόρριψη των γυναικών. Αυτό μετατρέπεται σε μισογυνισμό που οπλίζει το χέρι τους ώστε να πάρει εκδίκηση.

AP
AP

Στον δυτικό κόσμο του 2018, η βία λόγω σεξουαλικής απόρριψης, είναι ένα φαινόμενο που μεγαλώνει και χρίζει σοβαρής αντιμετώπισης. Οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με νέα κύματα βίας, επειδή αρνούνται να κάνουν σεξ με ανθρώπους που δεν θέλουν. 

 

AP
AP