Shutterstock
Shutterstock
ΛΙΠΟΣ

Κι όμως, δεν καίνε οι μύες λίπος -Αυτός είναι ο τρόπος που καίει το σώμα μας το περιττό λίπος


Σιγά-σιγά φτάνει το καλοκαίρι και οι περισσότεροι θέλουμε να εμφανιστούμε στις πλαζ με ένα ωραίο και υγιές beach body.

Το αποτέλεσμα αυτής της καθυστερημένης επιθυμίας, έρχεται με τις αγχωμένες εγγραφές μας στα γυμναστήρια, με δίαιτες express και ειδικές διατροφές, με fitness βίντεο και συμβουλές στο Instagram.

Το ζητούμενο δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν είναι να γυμναστούμε ισορροπημένα και μεθοδικά αλλά να κάψουμε λίπος και να αποσυμφορηθούμε από τα περιττά κιλά του χειμώνα.

Έστω κι έτσι, ναι, θέλουμε να πούμε αντίο στο λίπος που βλέπουμε να συσσωρεύεται στα πιο «δύσκολα» σημεία του σώματος.

Έως τώρα, πολλοί από εμάς πίστευαν ότι οι μύες καίνε λίπος. Δεν είμαστε ειδικοί, έτσι θεωρούσαμε ότι γυμνάζοντας τους μύες μας, καίμε το περιττό λίπος.

Από ότι φαίνεται όμως, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε είναι ότι η πρωταρχική πηγή καυσίμου των μυών είναι η γλυκόζη ή το γλυκογόνο, που είναι η αποθηκευμένη μορφή υδατανθράκων στους μύες, αναφέρει ο Rondel King, exercise physiologist του NYU Langone's Sports Performance Center στο Popsugar.

Shutterstock
Shutterstock

Για να χρησιμοποιήσει και να κάψει το λίπος, το σώμα πρέπει να μετατρέψει τα τριγλυκερίδια, την κυρίως μορφή του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα, σε γλυκόζη. Αυτό συμβαίνει μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «γλυκονεογένεση».

Σύμφωνα με τον Rondel King, η διαδικασία αυτή συμβαίνει όταν το σώμα μας χρειάζεται γλυκόζη και όταν κάνουμε άσκηση υψηλής έντασης όπως sprint και άρση βαρών.

Οι μύες δεν καίνε απευθείας λίπος. Αντίθετα, τα μόρια του λίπους πρέπει να μετατραπούν σε γλυκόζη. Τότε οι μύες θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν καύσιμο, δηλαδή να το κάψουν. 

Shutterstock
Shutterstock

Αν και οι μύες δεν καίνε λίπος, όσο πιο πολύ μυική μάζα έχεις, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός μεταβολισμού ηρεμίας (ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα για να κάνει βασικές λειτουργίες που μας κρατούν ζωντανούς όπως η αναπνοή).

Αυτό σημαίνει ότι θα καις περισσότερες θερμίδες, εξηγεί o Rondel.