Katerina Manta
Katerina Manta
MOTHERHOOD STORIES

«Γιατί μαμά;» Η Κατερίνα Μαντά απαντά στο πιο αναπάντεχο ερώτημα που τέθηκε ποτέ σε μια γυναίκα


Γιατί Μαμά;

Είναι η ερώτηση που ακούς από τη στιγμή που αρχίζει να επικοινωνεί λεκτικά μαζί σου. Επειδή είπες «όχι» , επειδή είπες «ναι», επειδή ζητά εξηγήσεις για τα πιο ανεξήγητα φαινόμενα, επειδή ζητά λεπτομέρειες για τις πιο παράξενες καταστάσεις, επειδή αναζητά γνώσεις για πράγματα που δεν θυμάσαι από το σχολείο, που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ γιατί πρόκειται για μία άλλη γενιά… Ή πολύ απλά «γιατί μαμά πρέπει να κάνω…;», κάτι το οποίο εσύ θεωρείς απόλυτα φυσιολογικό αλλά στα δικά του μάτια είναι ακατόρθωτο, παράλογο κι αδιανόητο!

Ο σχεδόν 8 ετών Παύλος, μαθητής για μερικές μέρες ακόμα της Β’ δημοτικού, είναι γεμάτος απορίες. Νομίζω -όπως άλλωστε πολλές ακόμα μαμάδες- ότι γεννήθηκε προγραμματισμένος να ρωτά. Και φυσικά δεν ξέρω να απαντήσω σε όλα. Και φυσικά «αναγκάζομαι» συχνά να ψάξω στο διαδίκτυο (ευτυχώς ακόμα όχι σε εγκυκλοπαίδειες) κι έτσι μαθαίνω κι εγώ καινούργια πράγματα.

Welcome to the Motherhood stories… ένας υπέροχος κόσμος ξεκινά γιατί γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος

Ποιος είπε ότι η μητρότητα είναι παιχνιδάκι; Είναι ό,τι πιο δύσκολο, ενδιαφέρον και γεμάτο προκλήσεις μού έχει συμβεί. Κάθε μέρα είναι μία έκπληξη… Κι όχι απαραίτητα ευχάριστη. Αλλά «αναγκάζομαι» να φανώ αντάξια.

Η μητρότητα δεν απαιτεί «θυσίες». Απαιτεί όμως αφοσίωση και υπομονή. Πολλή υπομονή! Η ζωή σου δεν είναι πια η ίδια. Τέρμα τα ξενύχτια με τις φίλες και τους φίλους γιατί απλά το απολαμβάνεις. Τέρμα οι εβδομαδιαίες επισκέψεις στον κινηματογράφο για να δεις τα blockbusters ή τις ταινίες με τους αγαπημένους σου πρωταγωνιστές. Και τέρμα πια οι αυθόρμητες εκδρομές ή εξορμήσεις. Ναι, θα σου λείψουν αυτά… αλλά θα κερδίσεις άλλα!

Τα ξενύχτια θα είναι στην αρχή γιατί αγωνιάς για το βρέφος που έφερες στον κόσμο και θα το χαζεύεις πάνω από την κούνια του, σα να μην υπάρχει αύριο. Θα ενημερώνεσαι για τις νέες κυκλοφορίες στις παιδικές ταινίες γιατί θα γίνει η «αγαπημένη σας εβδομαδιαία συνήθεια» (δεν είχα δει καμία παιδική ταινία πέρα από την «Fantasia» και το «Lion King» γιατί έλεγα ότι θα δω αρκετά κινούμενα σχέδια όταν γίνω μάνα). Και τα ταξίδια; Θα προγραμματίζονται μήνες πριν για να είσαι σίγουρη ότι θα προλάβεις εγκαίρως εισιτήρια και δωμάτια ξενοδοχείου για τις οικογενειακές διακοπές…

Welcome to the Motherhood stories… ένας υπέροχος κόσμος ξεκινά γιατί γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, πιο υπεύθυνος γιατί προσπαθείς… για ένα ανθρωπάκι που λατρεύεις περισσότερο από οποιονδήποτε / οτιδήποτε άλλο, που αποζητά να μάθει τον κόσμο μέσα από σένα και σε φωνάζει «μαμά» 300 φορές την ημέρα (και τη νύχτα) χωρίς να υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος. Απλά γιατί είσαι η μαμά του … και χαίρεται που υπάρχεις!

 

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr