Επιστροφή στο σχολείο. Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά
Επιστροφή στο σχολείο. Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά
MOTHERHOOD STORIES

«Γιατί μαμά πρέπει να επιστρέψω στο σχολείο;» Η Κατερίνα Μαντά γράφει για την ομαλή επιστροφή στα θρανία


Τώρα τι να του πω; Ότι τον καταλαβαίνω απόλυτα και ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο "μαρτύριο" απο το πρωινό ξύπνημα στις 7.10... ειδικά με ξυπνητήρι, γνωρίζοντας ότι δεν μπορείς να το κλείσεις και να γυρίσεις πλευρό; Ή ότι δεν θα ξαναγύριζα σε καμία περίπτωση στα σχολικά χρόνια και στις τάξεις...

Όσο κι αν -με την ωριμότητα (λέμε τώρα!) των 42 μου χρόνων- θεωρώ ότι σε κάποια μαθήματα θα έπρεπε να είχα δώσει μεγαλύτερη προσοχή, δεν θα ήθελα να έμπαινα στη διαδικασία της σχολικής καθημερινότητας. Όμως έχοντας περισσότερη εμπειρία (λόγω δουλειάς) κι ενημέρωση απ' ότι είχαν οι γονείς μας στην εποχή τους, είναι πιο εύκολο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να προσαρμοστούν αλλά και να προετοιμαστούν καλύτερα κι ομαλότερα γι' αυτή την επιστροφή.

Καταρχάς έχουμε ακομα μερικές μέρες μπροστά μας για να μπουν σε ένα σχετικό πρόγραμμα. Ο Παύλος φέτος κοιμόταν πιο αργά από μένα μερικές νύχτες (και δεν το λέω με περηφάνια, πριν πέσετε να με φάτε!), καθώς έχει απίστευτα αποθέματα ενέργειας. Όμως απο χθες κάθε δύο μέρες θα πηγαίνει για ύπνο μισή ώρα νωρίτερα. Προλαβαίνουμε... κάπως!

Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά
Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά

Η τηλεόραση και η ενασχόληση με κινητά και ipad... μειώνεται δραστικά. 

Και το πιο σημαντικό; Κάνουμε εκκαθάριση. Ρούχα, παιχνίδια και βιβλία που δεν του χωρούν ή δεν τον ενδιαφέρουν πλέον, δίνονται σε μικρότερα παιδιά (που τα έχουν περισσότερη ανάγκη). Και τα διαλέγει αυτός. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, πιστέψτε με! 

Αγοράζοντας μάλιστα τα βιβλία της καινούργιας σχολικής χρονιάς (και όλα  τα συμπράγκαλα) και ξεφυλλίζοντάς τα, προκαλείται λίγο το ενδιαφέρον για το τι τους περιμένει... Φροντίστε να πάτε μαζί για ψώνια που αφορούν το σχολείο ή το φροντιστήριο. Αν έχετε πάρει ήδη όλα όσα χρειάζεται μπορείτε να πάτε μαζί για να διαλέξει μόνο του και μερικά εξωσχολικά βιβλία. Με αυτόν τον τρόπο του δίνετε να καταλάβει πως οι διακοπές οδεύουν προς το τέλος.

Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά
Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά

Αυτό πάντως που νομίζω ότι "σώζει την κατάσταση" είναι ότι -αν έχετε καλές σχέσεις με τις μαμάδες των συμμαθητών του, όπως έχουμε την τύχη στο τμήμα του Παύλου- μπορείτε να κανονίσετε εξόδους πριν ή αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να γίνει άμεσα το bonding και να μην κλειστούν τα παιδιά από την πρώτη εβδομάδα στο σπίτι. Δώστε τους να "ονειρεύονται" την πρώτη εξόρμηση εκτός πόλης σε κοντινό χρονικό διάστημα. Είμαστε τυχεροί γιατί στην Ελλάδα, έχουμε καλό καιρό μέχρι μέσα Οκτώβρη, είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε. Θα κάνει καλό σε όλη την οικογένεια.

Όσο πιο εύκολη κάνουμε την προσαρμογή τους, τόσο πιο άνετα και ψύχραιμα θα αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες!

Καλή σχολική χρονιά... και υπομονή σε 10 μήνες θα έχουμε πάλι καλοκαιρινές διακοπές!

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr