Ο Γιώργος Λάνθιμος στη Βενετία. Φωτογραφία:AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Ο Γιώργος Λάνθιμος στη Βενετία. Φωτογραφία:AP Photo/Kirsty Wigglesworth
THE FAVOURITE

Ποιος έδιωξε τον Λάνθιμο από την Ελλάδα;


«Εχεις δει ταινία του;»

«Τι να δω; Ακαταλαβίστικος… Είχα προσπαθήσει να δω τον “Κυνόδοντα”… Τελικά τον άφησα στη μέση κι από τότε ακούω Λάνθιμο και φεύγω τρέχοντας… ». 

Ο Λάνθιμος το έχει πει κατά καιρούς με τον τρόπο του: Αν ήθελε να προοδεύσει στη δουλειά του, έπρεπε να φύγει

Μάλλον εκείνος έφυγε τρέχοντας από την πατρίδα του. Και τώρα που αναχωρεί από τη Βενετία με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας δεν επιστρέφει στην Ελλάδα, αλλά στο Λονδίνο. Ο 45χρονος σκηνοθέτης έχει εδώ και χρόνια εγκατασταθεί στη βρετανική πρωτεύουσα, για έναν από λόγο: Θέλει να κάνει τη δουλειά του. 

Ξεκίνησε στα είκοσι δύο του, έχοντας μόλις τελειώσει τις σπουδές στη σχολή Σταυράκου. Μέλος της δημιουργικής ομάδας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έκανε, έναν χρόνο μετά, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του («Κινέττα»), και κάπου εκεί άρχισαν οι πρώτες, μικρές, διεθνείς διακρίσεις: Ως το 2011 που με τον «Κυνόδοντα» έφτασε ως τις υποψηφιότητες των Οσκαρ. Ναι, δεν το κέρδισε... Ε, και; Εσπασε το φράγμα και άνοιξαν οι πόρτες για τις μεγάλες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές διοργανώσεις. 

Κανείς δεν έδιωξε τον Λάνθιμο από την Ελλάδα. Κανείς δεν του είπε «φύγε». Απλώς ο ίδιος έκανε, νωρίτερα, αυτό που οι άλλοι, έκαναν αργότερα. Μετανάστευσε στην Ευρώπη για να προοδεύσει, να εξελιχθεί, να συνεχίσει. Οπως όλοι αυτοί οι επιστήμονες που μετά τα πολλά πτυχία επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να εργαστούν, και πολύ σύντομα συνειδητοποίησαν ότι θα είναι καλύτερα αν την εγκαταλείψουν, πάλι, κι ίσως για πάντα.  

Ο Λάνθιμος το έχει πει κατά καιρούς με τον τρόπο του: Αν ήθελε να προοδεύσει στη δουλειά του, έπρεπε να φύγει. Γιατί κάποια στιγμή τελειώνει η δυνατότητα να κάνεις ταινίες με φίλους, με εκείνο το γνωστό «μεράκι», κι έρχεται η ώρα να θες να δουλέψεις επαγγελματικά, σε άλλες βάσεις και με άλλες δομές. 

Γι΄αυτό και εγκαταστάθηκε στον Λονδίνο, συνεχίζοντας να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Οχι ότι όλα εκεί γίνονται εύκολα ή δια μαγείας... Κάθε άλλο.  Αλλά γίνονται.