Η Σοφία Βέμπο, η Βούλα Ζουμπουλάκη και η Μελίνα Μερκούρη στη «Στέλλα» του Κακογιάννη (1955)
Η Σοφία Βέμπο, η Βούλα Ζουμπουλάκη και η Μελίνα Μερκούρη στη «Στέλλα» του Κακογιάννη (1955)
ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ

Θεώνη Βαχλιώτη -Η γυναίκα που έντυσε τη «Στέλλα» και προτάθηκε για δύο Όσκαρ


Η Θεώνη Βαχλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι το 1922. Οι περισσότεροι την φώναζαν Ντένη.

Ήταν η πρώτη γυναίκα ενδυματολόγος στην Ελλάδα, που βραβεύτηκε και τιμήθηκε πολλές φορές για το έργο της στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Σχεδίασε κοστούμια για πολλές ελληνικές ταινίες και θεατρικά έργα.

Μεγάλωσε σε μεγαλοαστική οικογένεια και σπούδασε σε Παρίσι, Ρώμη και Φλωρεντία.

Το 1943, μέσα στην Κατοχή, έγινε φίλη με την Μελίνα Μερκούρη και στη συνέχεια αποκλειστική της ενδυματολόγος.

Πρωτοδούλεψε στην Ιταλία σε παραγωγές της θρυλικής «Τσινετσιτά», αλλά γύρισε πίσω για να επιμεληθεί τα κοστούμια για την «Ωραία Ελένη», μια παράσταση στο θέατρο «Rex-Κοτοπούλη», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ, με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα.

Ήταν η γυναίκα που έντυσε την «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη και σήμανε μια νέα εποχή για την γυναικεία χειραφέτηση στην οπισθοδρομική Ελλάδα.

Στέλλα
Στέλλα

Υπέγραψε τα κοστούμια της Μελίνας στους «Νικητές» του Μίλος Φόρμαν, στο «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τένεσι Γουίλιαμς στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, στο Παρίσι στο «Φλώρα» των Μπρουζάτι – Μάουρι σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν και στο «Τοπ Καπί».

Τοπ Καπί /MGM
Τοπ Καπί /MGM

Ακόμη, δημιούργησε κοστούμια για τις ταινίες του Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή» και «Φαίδρα», για τις οποίες προτάθηκε για Όσκαρ ενδυματολογίας, αλλά και για τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου και τον «Οιδίποδα» του Φίλιπ Σέβιλ του 1967 με τους Κρίστοφερ Πλάμερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Όρσον Ουέλς.

Ποτέ την Κυριακή /MGM
Ποτέ την Κυριακή /MGM

Στο θέατρο έντυσε τη «Μήδεια» του Ευριπίδη για το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, ενώ το κοστούμι της ηρωίδας εκτίθεται από τότε στο Μουσείο του Κόβεν Γκάρντεν.

Φαίδρα /Lopert Pictures Corporation
Φαίδρα /Lopert Pictures Corporation

Για την τηλεόραση δημιούργησε τα σκηνικά και τα κοστούμια της σειράς «Ακυβέρνητες πολιτείες» της ΕΡΤ, βασισμένη στην ομώνυμη τριλογία του Στρατή Τσίρκα, σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη.

Με την Μελίνα σύχναζαν στο καφέ «Βυζάντιον» στην πλατεία Κολωνακίου, μαζί με άλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς, που οραματίζονταν μια νέα Ελλάδα.

AP
AP

Για την Βαχλιώτη, το κοστούμι δεν ήταν απλώς ένα ωραίο περιτύλιγμα, αλλά σημαντική σημειολογική προέκταση του χαρακτήρα ενός έργου.

AP
AP

Αδελφός της ήταν ο σκηνοθέτης Χρήστος Βαχλιώτης και εξαδέλφη της η βραβευμένη με Όσκαρ σκηνογράφος και ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ. Ανιψιές της είναι η ενδυματολόγος Ντένη Βαχλιώτη, που ακολουθεί τα βήματά της, και η σκηνοθέτις Ειρήνη Βαχλιώτη.

Η Ντένη Βαχλιώτη
Η Ντένη Βαχλιώτη

Η Ντένη Βαχλιώτη έφυγε από τη ζωή στις 18 Νοεμβρίου 2014 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».