Unsplash
Unsplash
07|05|2018 15:00
SHARE
ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ

Πώς οι Σουηδοί καταφέρνουν να κάνουν κάθε μικρό διαμέρισμα να δείχνει μεγαλύτερο


Ενα σπίτι μπορεί να χωρέσει πολλά «θέλω», να ικανοποιήσει πολλές ανάγκες, να δημιουργήσει πολλές, όμορφες αναμνήσεις.

Ολα αυτά μπορούν να συμβούν ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά του. Το ιδανικό σπίτι για τον καθένα από εμάς, «χτίζεται» με διαφορετικά κριτήρια.

Ενα μικρό σπίτι συνεχώς δίνει την ευκαιρία για δημιουργικές αναζητήσεις.

Το να αξιοποιείς στο μέγιστο έναν χώρο λίγων τετραγωνικών, μπορεί να γίνει μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ενα μεγάλο σπίτι δεν είναι απαραίτητα καλόγουστο και ένα μικρό σπίτι δεν είναι αισθητικά καταδικασμένο.

Ευρυματικότητα, μινιμαλισμός, ισορροπία: με αυτά διακοσμούν τους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων τους οι Σουηδοί.

Η σουηδική φιλοσοφία στη διακόσμηση έχει μια απίστευτη ευχέρεια να δίνει λύση σε κάθε αδιέξοδο που μπορεί να φέρουν τα λίγα τετραγωνικά. Σε ένα μεγάλο σπίτι, η ακαταστασία με κάποιο τρόπο «καμουφλάρεται». Αυτό δεν μπορεί να συμβεί εύκολα σε ένα μικρό σπίτι όπου όλα είναι εκτεθειμένα και διεκδικούν συνεχώς χώρο. Οι Σουηδοί ξέρουν καλά ότι πάντα υπάρχει ο «άλλος δρόμος».

Οι διακοσμητικές λύσεις που προτείνουν μπορούν να σε βγάλουν από την δύσκολη θέση αν ζεις σε ένα μικρό διαμέρισμα. Είναι οι μάστερ του μινιμαλισμού και του πρακτικού πνεύματος. Σε πολλά μικρά στούντιο και διαμερίσματα στη Σουηδία ακολουθούνται κανόνες διακόσμησης που μπορούν να σε βοηθήσουν.

alisonkandler_interiordesign/ Instagram
alisonkandler_interiordesign/ Instagram

1) «Κρυμμένοι» αποθηκευτικοί χώροι: Το τραπέζι στο σαλόνι σας, το κρεβάτι, το έπιπλο εισόδου, η τραπεζαρία. Υπάρχουν έπιπλα στο σπίτι που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα έξτρα αποθηκευτικού χώρου. Ενα μικρό σπίτι χρειάζεται έπιπλα που βάζουν σε τάξη τα δωμάτιά του και δίνουν τη δυνατότητα αποθήκευσης.

2) Οργάνωση, όχι απλά «τακτοποίηση»: Το να έχετε κρυμμένα (ή για την ακρίβεια, καταχωνιασμένα) οικιακά είδη και αντικείμενα σε οποίο σημείο του σπιτιού βρήκατε διαθέσιμο, δεν σημαίνει ότι τα έχετε τακτοποιημένα.

Αντιθέτως αυτό μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση γιατί εύκολα μπορεί να ξεχάσετε πού έχετε βάλει τι. Eχετε σκεφτεί να φτιάξετε έναν κατάλογο ή χάρτη στον οποίο θα έχετε καταγράψει τα σημεία αποθήκευσης του σπιτιού και να ανατρέχετε σε αυτό; Μην αφήνετε την ακαταστασία να συσσωρεύεται. Οντας οργανωτικοί, γλιτώνετε πολύ χρόνο.

designcourtyard/ Instagram
designcourtyard/ Instagram

3) Απαλλαγείτε από ό,τι δεν χρησιμοποιείτε συχνά, από αντικείμενα που δεν έχουν πλέον αξία ή χρησιμότητα. Μην κρατάτε τίποτα δεν χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας. Θα δείτε ότι το σπίτι σας θα ανασάνει.

4) Ενα καθαρό σπίτι, είναι ένα χαρούμενο σπίτι: Ενα μικρό σπίτι που μυρίζει καθαριότητα και έχει ευχάριστο ατμόσφαιρα είναι μακράν προτιμότερο από ένα μεγάλο σπίτι ακατάστατο και σκονισμένο. Ενα μικρό πεντακάθαρο σπίτι δείχνει πάντα μεγαλύτερο.

unsplash
unsplash

5) Less is more: Τα μικρά διακοσμητικά μπορεί κάποιες φορές να φαίνονται χαριτωμένα. Ομως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο και να δημιουργούν «φασαρία». Επίσης, πείτε όχι στα ογκώδη έπιπλα. Πχ. Ένα πολύ μικρό coffee table -που μπορεί να διακοσμηθεί υπέροχα και παράλληλα να έχει αποθηκευτικό χώρο- είναι αυτό που χρειάζεται ένα σαλόνι ενός μικρού διαμερίσματος.

Unsplash
Unsplash

6) Πείτε «ναι» στα απαλά παστέλ και γήινα χρώματα και όχι στους θορυβώδεις χρωματικούς συνδυασμούς: Αμέσως ξεκουράζουν το μάτι και κάνουν τον χώρο να δείχνει μεγαλύτερος.

7) Επιπλα πολλαπλών χρήσεων: Kαναπές-κρεβάτι, κομοδίνο-ντουλάπι, και άλλα πολλά έπιπλα μπορούν να εξοικονομήσουν πολύτιμο χώρο.

byklipklapliving/ Instagram
byklipklapliving/ Instagram