Οδηγός χαλιών: Το σωστό μέγεθος για κάθε χώρο, πότε πρέπει να πατάνε επάνω τα έπιπλα | 0 bovary.gr
Οδηγός χαλιών: Το σωστό μέγεθος για κάθε χώρο, πότε πρέπει να πατάνε επάνω τα έπιπλα | 0 bovary.gr
08|11|2016 12:25
SHARE
ΓΙΑ ΟΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ

Οδηγός χαλιών: Το σωστό μέγεθος για κάθε χώρο, πότε πρέπει να πατάνε επάνω τα έπιπλα


Μαζί με τα κρύα έρχεται και η ώρα του χαλιού. 

Διασκεδαστικό, ζεστό, αλλά και διακοσμητικό. Κάτι που πολλές φορές δεν υπολογίζουμε με αποτέλεσμα, αν και έχουμε προσπαθήσει πολύ για να διακοσμήσουμε το χώρο μας, να τον χαλάμε με τη λάθος επιλογή χαλιού. 

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή χαλιού ανάλογα με το χώρο για τον οποίο προορίζεται. 

Tip: Ο υπ' αριθμόν έναν κανόνας είναι ότι σε κάθε περίπτωση τα χαλιά δεν θα πρέπει να πηγαίνουν από τοίχο σε τοίχο, αλλά, αντίθετα, να υπάρχει ένα μεγάλο περιθώριο (από το τέλος του χαλιού ώς τον τοίχο) της τάξης των 45 εκατοστών αν μιλάμε για μεγάλα δωμάτια, ή των 20 εκατοστών αν μιλάμε για μικρότερα. 

Σαλόνι

  • Ολα επάνω 

Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χαλί. Δεν μιλάμε για χαλί που πιάνει από άκρη σε άκρη το δωμάτιο. Μιλάμε για ένα χαλί που αφήνει περιθώριο να φαίνεται το πάτωμα, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο μεγάλο ώστε να μπορείτε να βάλετε επάνω του όλα τα έπιπλα. 

Η επιλογή αυτή δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας στο χώρο.

  • Ολα κάτω 

Δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για μικρά δωμάτια, αλλά αποτελεί ωραία ιδέα για τα μεγαλύτερα και σε χώρους που έχουμε layering χαλιών. 

Ουσιαστικά το χαλί γίνεται το κέντρο του δωματίου και τα πόδια των επίπλων βρίσκονται λίγα χιλιοστά από εκεί που τελειώνει. 

 

  • Να πατάνε τα πόδια 

Η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη επιλογή είναι ότι εδώ τα πόδια πατάνε πάνω στο χαλί. Δίνει στο χώρο την αίσθηση ότι είναι ανοιχτός αλλά ταυτόχρονα απόλυτα καθορισμένος. 

Τραπεζαρία 

Στην τραπεζαρία δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές. Ή θα βρίσκεται σε μια γωνιά και δεν θα βάλετε τίποτα από κάτω, θα αφήσετε το δάπεδο γυμνό, ή θα την βάλετε να πατήσει ολόκληρη πάνω σε ένα χαλί. Ιδίως αν βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου. 

Το χαλί εν προκειμένω επιλέγεται με βάση τις διαστάσεις του τραπεζιού. Φυσικά, πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό (πρέπει να αφήνει περιθώριο 60 πόντων περιμετρικά του τραπεζιού) για να μπορούν να τραβιούνται έξω οι  καρέκλες και να κάθεται κάποιος χωρίς τα πίσω πόδια της καρέκλας να βγαίνουν έξω από το χαλί. 


Κρεβατοκάμαρα 

  • Ολα πάνω 

Ολα πάνω σημαίνει αυτό που καταλαβαίνετε, δηλαδή κρεβάτι και κομοδίνα να πατάνε πάνω στο χαλί. Το χαλί πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και να εξέχει τουλάχιστον 30 εκατοστά από το κρεβάτι για να μην δείχνει «φτωχό». 

  • Το μισό κρεβάτι... 

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει αρκετά μεγάλο περιθώριο από εκεί που τελειώνει το κρεβάτι, έτσι ώστε να φαίνεται το χαλί. Στο χαλί πατάνε μόνο τα δύο μπροστινά πόδια του κρεβατιού και φθάνει μέχρι τη μέση περίπου, έτσι ώστε όταν ξυπνάει κάποιος να μην πατάει κατευθείαν στο πάτωμα. 

 

  • Διάδρομοι

Διαδεδομένη λύση, οι διάδρομοι βολεύουν ιδιαίτερα αφού καλύπτουν μόνο τους χώρους που φαίνονται και πατιούνται. Ωστόσο, μικραίνουν αρκετά το δωμάτιο.