Φωτογραφία: Γιώργος Μαλεκάκης
Φωτογραφία: Γιώργος Μαλεκάκης
21|09|2018 18:00
SHARE
ΒUNUEL UNTEMPO BISTRO

Buñuel Uptempo Bistro: Σ' αυτό το bar-bistrot θα πιεις το ποτό σου όπως ο Λουίς Μπουνιουέλ


Ο μεγάλος σκηνοθέτης και σουρεαλιστής, Λουίς Μπουνιουέλ, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον bartender, Σταμάτη Σταματιάδη, οπότε όταν αποφάσισε να δημιουργήσει τον δικό του χώρο, δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ για να βρει το κατάλληλο όνομα.

Έτσι, η καινούργια άφιξη στην πόλη βαφτίστηκε «Buñuel» και σας περιμένει για ένα υπερρεαλιστικό ταξίδι.  Σε έναν μικρό κι ατμοσφαιρικό χώρο στο Κολωνάκι, που αν βρισκόταν στο Παρίσι της δεκαετίας του  ’30 θα συγκέντρωνε όλη την ιντελιγκέντσια της εποχής, θα απολαύσετε κλασικά κοκτέιλς με ιδιαίτερα twists, υπό τους ήχους ρετρό μουσικής αλλά κι ενδιαφέροντα πιάτα με την υπογραφή του Αντώνη Σταματιάδη, αδερφού του ιδιοκτήτη. 

Άλλωστε ο Σταμάτης ήθελε να κάνει έναν χώρο που θα μπορούσε να είναι το σαλόνι του σκηνοθέτη, όπως μας εξομολογείται, γι' αυτό κι όλα τα αντικείμενα είναι επιλεγμένα με προσοχή και γούστο.  

Στον κεντρικό τοίχο πρωταγωνιστεί η διάσημη σκηνή του «Ανδαλουσιανού Σκύλου», της πρώτης ταινίας που γύρισε ο σκηνοθέτης, σε συνεργασία με τον Σαλβαντόρ Νταλί, το 1929, ενώ σε διάφορες γωνίες στον χώρο είναι αφιερωμένες στον δημιουργό.

Η κεντρική σκαλιστή vintage μπάρα ταιριάζει απόλυτα με τις αριστοκρατικές αποχρώσεις του μπλε στις οποίες είναι βαμμένο το μαγαζί, ενώ η vintage αισθητική που θα σας ταξιδέψει στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, είναι δημιουργία του γνωστού αρχιτέκτονα Αλέξη Πετράκη («Noel», «Upupa Epops»). 

Μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας ακουμπώντας στα ξύλινα stools, ή να καθίσετε με την παρέα σας σε ένα μαρμάρινο τραπεζάκι σε σχήμα μαργαρίτας, και να αφεθείτε στην κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας, ενώ απ’ τα ηχεία θα ακούτε μουσικές του μεσοπολέμου και κουβανέζικα τραγούδια, στη σωστή ένταση για να απολαύσετε ταυτόχρονα και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

«Θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο που το πρωί να λειτουργεί ως καφέ και το βράδυ να αλλάζει εντελώς χαρακτήρα, όπως η «Ωραία της ημέρας», μας λέει ο Σταμάτης, εξηγώντας μας τη φιλοσοφία του «Buñuel» που αν κι έχει ανοίξει πριν από λίγες ημέρες, έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον. 

Ο κατάλογος, αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αποτελείται από κλασικά κοκτέιλ της εποχής του 1920-1939 με κάποιες μικρές παρεμβάσεις του Σταμάτη- όμως δεν θα αλλάζουν την συνταγή.

Για παράδειγμα, το Negroni σερβίρεται στην πιο κλασική και απλή εκδοχή του (το ποτήρι, όμως, έχει καπνιστεί από ελιά). Εξαιρετικό το Bloody Mary με βότκα -έχει αρωματιστεί με καβούρι-, ενώ για να μπείτε τελείως στο κλίμα δοκιμάστε το Dry Martini Buñuel, που ήταν και η μεγάλη αδυναμία του σκηνοθέτη. 

Ο Σταμάτης το σερβίρει με μερικές σταγόνες angostura bitters, που ανεβάζουν την ένταση. 

Αν πάλι επιλέξετε το Dirty Martini, σας περιμένει μια μικρή έκπληξη, καθώς στο τέλος θα σας αφήσει μια θαλασσινή γεύση, ενώ πολύ δυνατό είναι και το Daiquiri, που περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό in-house blend ρουμιών και ζάχαρης από κοκοφοίνικα.

Εκτός από τα κοκτέιλ όμως, το μενού περιλαμβάνει μια ενημερωμένη λίστα spirits και δώδεκα επιλεγμένες ετικέτες κρασιού από ελληνικούς κι διεθνείς αμπελώνες που σερβίρονται οι περισσότερες και σε ποτήρι.

Το Buñuel ανοίγει από το πρωί και θα σερβίρει (μέχρι τις 12:00) πρωινό και καφέ σε ποικιλίες του τρίτου κύματος από την Area 51 ενώ δεν θα λείπουν κάποιες γλυκές αλλά και αλμυρές προτάσεις κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα γλυκά, μάλιστα, που θα αλλάζουν μέρα παρά μέρα, τα προμηθεύονται από το Choco rock.

Αν πάλι πεινάτε ή απλώς θέλετε να συνοδεύσετε το ποτό σας, θα βρείτε μια μικρή κάρτα κλασικών πιάτων που σύντομα θα επεκταθεί και θα εμπλουτιστεί.

Η λογική του Σταμάτη είναι τα περισσότερα πιάτα να κινούνται σε ωμοφαγικές τάσεις, γι’ αυτό και σερβίρει και επιλέγει με προσοχή τις πρώτες ύλες, ώστε να προσφέρει στους πελάτες του μια  απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. 

Αυτή τη στιγμή θα βρείτε ένα καρπάτσιο μοσχαριού, από γαλλικό μοσχάρι δωδεκάμηνης ωρίμανσης που ετοιμάζεται μπροστά στον πελάτη, ενώ σύντομα θα μπορείτε να παραγγείλετε και καρπάτσιο ψαριού. 

Φωτογραφία: Γιώργος Μαλεκάκης
Φωτογραφία: Γιώργος Μαλεκάκης

Δοκιμάστε, επίσης, τις μπρουσκέτες -εξαιρετική επιλογή αυτή με το duxelle μανιταριών και παστράμι γαλοπούλας- ή μια ποικιλία από εκλεκτά τυριά κι αλλαντικά, ενώ τα Σαββατοκύριακα το κατάστημα θα σερβίρει γευστικά brunches, με ιδιαίτερες προτάσεις που δεν συναντούμε συχνά. 

Πολλές Κυριακές, μάλιστα, θα σερβίρονται θαλασσινά, που θα συνοδεύονται από αφρώδη κρασιά.

Πατριάρχου Ιωακείμ 60, Κολωνάκι, 2111132626