Στο Salty Pig στην Ιπποκράτους θα φας brisket, ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα στον κόσμο | 0 bovary.gr
Στο Salty Pig στην Ιπποκράτους θα φας brisket, ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα στον κόσμο | 0 bovary.gr
16|12|2017 12:32
SHARE
SALTY PIG

Στο Salty Pig στην Ιπποκράτους θα φας brisket, ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα στον κόσμο


Salty Pig. Ένα μοναδικό Αμερικάνικο Smokehouse BBQ, όπου θα δοκιμάσετε αυθεντικό Street food από την Αμερικανική ήπειρο, άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην Ιπποκράτους.

Οι ιδιοκτήτες του, ο Δημήτρης Παντελεάκης, ο Φίλιππος Δημόπουλος (από το Da Vinci) και ο Βασίλης Ακριβός, ήταν αρκετά χρόνια φίλοι: «Είδαμε το κενό που υπήρχε στην αγορά στο θέμα των αμερικάνικων γεύσεων, οπότε θέλαμε να σας συστήσουμε το αυθεντικό αμερικάνικο burger. Οι εθνικές συνταγές που σερβίρονται συνήθως είναι κακέκτυπα.

Για παράδειγμα, η πίτσα ναπολιτάνα τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία σχέση με την Νάπολη», μου εξηγεί ο Δημήτρης, που πηγαινοέρχεται από δώδεκα χρόνων στην Αμερική, καθώς η μισή του οικογένεια βρίσκεται εκεί, όποτε έχει γνώση του θέματος.

Tο μαγαζί στηρίζεται στη λογική του take away και του delivery. Αν, όμως  θέλετε μπορείτε να καθίσετε έξω - θα βρείτε είκοσι έξι καθίσματα που ζεσταίνονται με σόμπες. Η κουζίνα είναι τελείως ανοιχτή, οπότε μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παρασκευής του φαγητού. Τα μεσημέρια θα δείτε πολλούς επαγγελματίες από τη γύρω περιοχή, που κάνουν το διάλειμμά τους, δοκιμάζοντας μια κουζίνα διαφορετική από τις άλλες.

Φυσικά στον κατάλογο πρωταγωνιστεί το Dinner burger, όπως σερβίρεται στα παλιά dinners, που αποτελείται από μια χούφτα κιμά (120γρ), ψημμένο στη σχάρα, ψωμάκι από αλεύρι πατάτας (potato roll) όπως το φτιάχνουν στο Μέμφις, κρεμμύδι καραμελωμένο, χειροποίητη κέτσαπ, όπως και όλες οι σάλτσες στο μαγαζί, και πίκλες.  

Δοκιμάστε επίσης και τα ζεστά hot dogs, μιας και τα λουκάνικα φτιάχνονται με σπιτική συνταγή, όπως άλλωστε όλα τα προϊόντα και οι σαλάτες, εκτός από τα ψωμάκια που τα προμηθεύονται από το Lio’s bakery. Ακόμα και τορτίγιες από μπλε καλαμποκάλευρο φτιάχνει η δυνατή ομάδα του Salty Pig!

Μια από τις δυσεύρετες γεύσεις του καταστήματος είναι το brisket, ένα βοδινό που έχει την τιμητική του στο Τέξας. Είναι ένα πολύ ζουμερό και τραγανό κομμάτι, που καπνίζεται  για έξι ή οχτώ ώρες ανάλογα με το μέγεθος. Τα παιδιά έχουν δικό τους καπνιστήριο στο μαγαζί  και επιμελούνται οι ίδιοι τη διαδικασία. Το κάπνισμα ξεκινάει από τους 107 βαθμούς και αυτό που κάνουν είναι να «σιδερώνουν» σε ξύλο το κρέας  για να βγουν τα υγρά του προς τα έξω. Γύρω στο πεντάωρο χρειάζεται προσοχή για να διατηρηθεί το κρέας σε σταθερή θερμοκρασία και να μην σκληρύνει, όποτε όπως καταλαβαίνετε η γεύση είναι το κάτι άλλο.

Τα παιδιά δεν αγοράζουν κρέατα από Αμερική, αλλά από την ελληνική αγορά: θα βρείτε χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλο. H πρόθεσή τους είναι να συστήσουν στο ελληνικό κοινό μια παναμερικανική κουζίνα - τη δεκαετία του ‘ 90 ονομαζόταν Νew World Cuisine-  η οποία μάλιστα έχει αποκτήσει πολλά αστέρια Michelin. Η κουζίνα αυτή έχει πολλές επιρροές τόσο στα ψησίματα και στα μαρινάρισματα όσο και στις συνταγές από διάφορες περιοχές και χώρες, όπως ακριβώς και η Αμερική που είναι  ένα μωσαϊκό πολιτισμών. 

Σύντομα, όμως, θα προστεθούν και ελληνικά πιάτα, όπως μου εκμυστηρεύεται ο Δημήτρης.

Στην κατηγορία πίτες θα βρείτε ένα ειδικό έδεσμα που μοιάζει με τη γνωστή σε όλους μας πίτσα, η οποία ψήνεται σε φούρνο πίτσας, μόνο που το ζυμάρι της δεν έχει σταθερό σχήμα, ενώ τα  toppings της, συνεχώς ανανεώνονται.

Δοκιμάστε τη γεύση Big Mac και θα ενθουσιαστείτε. Εξαιρετικά είναι και τα bagels, που ακολουθούν την νεοϋορκέζικη συνταγή σε τέσσερις γεύσεις: απλή, με κρεμμύδι, με λιαστή ντομάτα ή παπαρουνόσπορο. Το παραδοσιακό καναδέζικο πούτιν είναι ακόμα μια από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, που ίσως μπορεί να μοιάζει με την ελληνική τυροβολιά, όπως μου εξηγεί ο Δημήτρης.

Φτιάχνεται από πατάτες τηγανιτές, με βοδινή σως γκρέιβι και chesse curds, και  μπορείτε να το συνδυάσετε με υλικά της αρεσκείας σας. Από κρέατα στη σχάρα μπορείτε να βρείτε σπαλομπριζόλες, ribey, μπριζόλες μεγάλες με μπόλικο πάχος, τις parilla που η καταγωγή τους είναι από την Αργεντινή, κοτόπουλο, αλλά και λουκάνικα (χοιρινά και βοδινά). Όλα τα κρέατα μπορείτε να τα συνοδεύσετε με σαλάτα, ή πατάτες.

Η λογική, όμως, του μαγαζιού ξεκίνησε ως σαντουιτσάδικο, γι’ αυτό εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία. Από τα ζεστά, αυτό με το παστράμι και το ψιλοκομμένο βοδινό είναι από τα πιο δημοφιλή, ενώ από τα κρύα ξεχωρίζει αυτό με την καπνιστή γαλοπούλα σε υπερογκώδες ψωμί του τοστ. Αξίζει, όμως, να δοκιμάσετε και την μουφουλέτα που  φτιάχτηκε στην Νέα Ορλεάνη το1926.  

Πρόκειται για ιταλο-γαλλο-αμερικάνικο σάντουιτς, όπου ένα άδειο από ψίχα καρβέλι ψωμί γεμίζεται με αλλαντικά και τυριά (σοπρέσα, μορταδέλα, μιλανέζε σαλάμι, ζαμπόν, και προβολόνε), συμπιέζεται και μένει για μια νύχτα στο ψυγείο, για να καταναλωθεί την επομένη.  Υπάρχουν μικρά καρβέλια που κόβονται στη μέση, οπότε μπορείτε να παραγγείλετε με το μέτρο. Εξαιρετικές, όμως,  είναι και οι σπεσιαλιτέ από την ροτισερί του μαγαζιού. 

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην πορκέτα, που είναι γουρουνάκι ξεκοκαλισμένο, το οποίο τυλίγεται σε ρολό και μπαίνει στη σούβλα, το κοτόπουλο ψητό,  ή το ροσμπηφ. Και τα τρία ψήνονται μόνο με αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά, οπότε είναι ιδανικά για δίαιτα.

Παρόλο που πρόκειται για ένα Smokehouse, το Salty Pirg προσφέρει επιλογές και για χορτοφάγους: δοκιμάστε τις μπριζόλες λαχανικών, το burger μαύρων φασολιών με μαγιονέζα, πράσινη κέτσαπ και τυρί τσένταρ, ή  το κεμπάπ μανιταριών με μπασμάτι, βούτυρο, γιαούρτι και σαφράν. Αν θέλετε και επιδόρπιο, θα βρείτε ντόνατς και cinnamon buns σε πολύ καλή ποιότητα και αρκετές γεύσεις, που τα παρασκευάζει προς το παρόν ο Βίκτωρ Μιχαηλίδης, αλλά αργότερα θα αρχίσουν να παρασκευάζουν και στο μαγαζί.

 Σίγουρα, πάντως, την πρώτη φορά που θα βρεθείτε στο Salty Pig, θα θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να έρθετε με μεγάλη παρέα για να μοιραστείτε πολλά πιάτα και να γνωρίσετε τις υπέροχες μοναδικές συνταγές του! 

Οι τιμές του είναι πολύ καλές ( τίποτα δεν ξεπερνάει τα δώδεκα ευρώ) και οι μερίδες του γενναίες!

Ιπποκράτους 36, 2103647445 ( για online παραγγελίες: thesaltypig.gr)

TAGS