Υπάρχει λόγος που όταν ξυπνάς το πρωί νιώθεις σαν να μην έχεις κοιμηθεί καθόλου | 0 bovary.gr
Υπάρχει λόγος που όταν ξυπνάς το πρωί νιώθεις σαν να μην έχεις κοιμηθεί καθόλου | 0 bovary.gr
ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Υπάρχει λόγος που όταν ξυπνάς το πρωί νιώθεις σαν να μην έχεις κοιμηθεί καθόλου


Πολλές φορές όταν ξυπνάμε το πρωί, νιώθουμε ακόμη κουρασμένοι και δεν θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Είτε ξυπνάμε νωρίς είτε όχι, μπορεί να θέλουμε κι άλλο ύπνο για να ξεκουραστούμε.

Τι συμβαίνει όμως όταν νιώθουμε λες και δεν έχουμε κοιμηθεί καθόλου;

Η sleep coach Elina Winnel παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή ποιότητα ύπνου και εξαρτώνται από τον κάθε άνθρωπο.

Αν λοιπόν, παρά το ότι έχεις συμπληρώσει 8 ώρες ύπνου, συνεχίζεις να ξυπνάς κουρασμένος, σκέψου αν ισχύουν τα παρακάτω.

Ξυπνάς με ξυπνητήρι

Τις καθημερινές συνήθως βάζουμε ξυπνητήρι για να μην αργήσουμε στη δουλειά. «Αν ξυπνάς κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, νιώθεις ζαλισμένος για πολύ ώρα μετά», αναφέρει. Αυτό συμβαίνει όταν δεν έχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μπορείς να βάλεις έναν ήχο στο ξυπνητήρι που θα σε ξυπνά πιο απαλά, χωρίς να... πετάγιεσαι. 

Βλέπεις εφιάλτες

Τα άσχημα όνειρα μπορεί να μας κάνουν να έχουμε ανήσυχο ύπνο ενώ παράγουν στρεσογόνες ορμόνες όταν κοιμόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνάμε λιγότερο ανανεωμένοι από ότι θα έπρεπε. Αυτό όμως μπορεί να συμβαίνει χωρίς να το καταλάβουμε και χωρίς να το θυμόμαστε μετά. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, ώστε να απελευθερωθούν από το σώμα.

Ροχαλίζεις

Μπορεί να μην το ξέρεις καν και να στο έχουν πει οι άλλοι. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για smartphone που μετρούν αν και πόσο ροχαλίζουμε. 

Έχεις υπνική άπνοια

Αν ξυπνάς μέσα στη νύχτα και προσπαθείς να αναπνεύσεις, πρέπει να δεις κάποιον ειδικό. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου.

shutterstock
shutterstock

Ξυπνάς για τουαλέτα

Κανονικά δεν θα έπρεπε να ξυπνάς μέσα στη νύχτα για να πας τουαλέτα. Αλλά έχει συμβεί σε όλους. Αυτό προκαλείται πολλές φορές από άγχος και αποδιοργανώνει την ποιότητα του ύπνου.

'Εφαγες πριν κοιμηθείς 

Όταν κοιμόμαστε, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση και τις διαδικασίες πέψης. Αν τρώμε λοιπόν λίγο πριν κοιμηθούμε, το σώμα επικεντρώνεται στην πέψη και όχι στο στοιχείο του ύπνου που μας κάνει να νιώθουμε καλά την επόμενη μέρα αναζωογονώντας σώμα και νου. Αυτό συμβαίνει όταν τρώμε βαριά φαγητά. Γι΄ αυτό είναι καλύτερο να τρώμε 2 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. 

Ήπιες αλκοόλ

Το αλκοόλ αλλάζει τη δομή του ύπνου και δεν αισθανόμαστε καλά την επομένη. Επίσης αυξάνει το ροχαλητό. Καλό είναι να μην πίνουμε πολύ, ώστε να μην έχουμε hangover την άλλη μέρα.

Κοιμάσαι ελαφριά

Λόγω υποχρεώσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον δεν κάνουν βαθύ ύπνο και δεν παίρνουν την ξεκούραση που χρειάζονται. «Ο βαθύς ύπνος ελευθερώνει την ορμόνη που μας κρατά νέους και υγιείς. Είναι καλύτερος από οποιαδήποτε κρέμα προσώπου», αναφέρει η ειδικός. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να μην σκέφτεσαι τι έχεις να κάνεις και θα κοιμηθείς σαν πουλάκι.

Παίρνεις φάρμακα

Τα φάρμακα μπορούν να καταστρέψουν τον ύπνο σου και τις λειτουργίες του. Ακόμα και τα υπνωτικά χάπια, καθώς δεν κάνεις έναν βαθύ κανονικό ύπνο. Καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, αν τα χάπια δεν σε αφήνουν να κάνεις τον ύπνο που χρειάζεσαι και να πάρεις δυνάμεις.

Shutterstock
Shutterstock