Shutterstock
Shutterstock
SKIMMED MILK

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αποβουτυρωμένο γάλα -Οι λόγοι που πρέπει να το αποφύγεις


Το γάλα είναι ένα ρόφημα που μας συνοδεύει σε μεγάλο μέρος της ζωής μας.

Όταν ήμασταν παιδιά το πίναμε σκέτο ή με κακάο πριν το σχολείο ενώ μεγαλώνοντας ξεκινήσαμε να το βάζουμε στον καφέ μας.

Το γάλα έχει πολλές χρήσεις τόσο στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική όσο και άλλες, οικιακές.

Το γάλα είναι υγιεινό, ωστόσο, πολλές φορές το αντικαθιστούμε με χαμηλότερα λιπαρά (light) και άλλες παραλλαγές που υπόσχονται λιγότερες θερμίδες.

Ένα από αυτά είναι το αποβουτυρωμένο γάλα. Ωστόσο, από ότι φαίνεται δεν μας κάνει κάποιο ιδιαίτερο καλό και δεν αξίζει να αφήσεις το πλήρες γάλα γι’ αυτό.

Και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι:

Shutterstock
Shutterstock

1. Δεν είναι τόσο υγιεινό όσο πιστεύουμε

Δεν οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους ή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Ακόμη, όταν μειώνεις δραματικά την πρόσληψη λιπαρών, σου δημιουργεί μεγαλύτερη επιθυμία για γλυκά και υδατάνθρακες, κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη.

2. Τα λιπαρά είναι καλά

Σε έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Circulation, βρήκαν ότι όσοι καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών από γαλακτοκομικά, είχαν 46% λιγότερο ρίσκο για εμφάνιση διαβήτη. Το πλήρες γάλα δεν είναι τόσο λιπαρό όσο νομίζεις, καθώς περιέχει περίπου 3.25% λιπαρά. Ένα σερβίρισμα σου δίνει το 12% της ημερήσιας αξίας που θα σε κρατήσει χορτασμένο για περισσότερο.

shutterstock
shutterstock

3. Έχει γεύση νερού

Τα λιπαρά σημαίνουν καλύτερη γεύση, πώς να το κάνουμε! Αν κόψεις τους υδατάνθρακες, ξεφορτώνεσαι και την ωραία γεύση. Στην περίπτωση των δημητριακών μπορεί να μην το καταλάβεις, αν θες να πιεις ένα ποτήρι όμως δεν θα σου αρέσει.

4. Δεν είναι καλό για το μαγείρεμα

Αν η συνταγή ενός φαγητού δεν απαιτεί χαμηλά λιπαρά, συνήθως προτιμούμε το πλήρες και όχι το αποβουτυρωμένο γάλα. Για παράδειγμα, στη μπεσαμέλ που το γάλα είναι το κύριο συστατικό, το πλήρες γάλα είναι καλύτερο για τη δημιουργία καλού φαγητού και καλύτερη γεύση. Αν βάλεις αποβουτυρωμένο γάλα, μπορεί να χρειαστείς περισσότερο αλάτι ή βούτυρο για να δώσεις νοστιμάδα.

shutterstock
shutterstock

5. Δεν κάνει για την ζαχαροπλαστική

Στα γλυκά, τα λιπαρά προσθέτουν υγρασία και βοηθάει στο να είναι αφράτα. Με 0% λιπαρά, μπορεί να στεγνώσει και να σκληρύνει το γλυκό γρηγορότερα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να πίνεις τον καφέ σου με ζάχαρη και γάλα

Πώς μπορείς να κόψεις το τσιγάρο -Πώς βοηθούν τζίντζερ και γάλα