Unsplash/Pablo Merchan Montes
Unsplash/Pablo Merchan Montes
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

5 απλοί τρόποι να μειώσεις την επιθυμία σου για υδατάνθρακες χωρίς να στερηθείς τίποτα


Υδατάνθρακες. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην διατροφή μας.

Οι περισσότεροι λατρεύουμε τις μακαρονάδες και τις πίτσες. Είναι λαχταριστά, εύκολα και καθημερινά πιάτα που μπορούμε να απολαύσουμε με καλή παρέα.

Ξέρουμε όμως ότι αν θέλουμε να χάσουμε βάρος πρέπει να μειώσουμε αυτά τα φαγητά και να αντικαταστήσουμε τους υδατάνθρακες με άλλα θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν όμως τρόποι να μειώσουμε και να ελέγξουμε την επιθυμία μας για κατανάλωση υδατανθράκων χωρίς να μας φανεί βουνό;

Κι όμως, υπάρχουν 5 στρατηγικές, απλές και αποτελεσματικές, που μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τους υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε σε νορμάλ επίπεδα, μειώνοντας το στρες, το φούσκωμα και την αύξηση λίπους και βάρους που προκαλούν στον οργανισμό μας, σύμφωνα με το Mydomaine.

1. Εκτίμησε τους υδατάνθρακες που λαμβάνεις

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Καλό είναι να κόψεις τους επεξεργασμένους, «λευκούς» υδατάνθρακες. «Αυτοί οι άδειοι υδατάνθρακες είναι κενοί από θρεπτικά συστατικά και προκαλούν έκρηξη σακχάρου στο αίμα», αναφέρει η διατροφολόγος Amy Shapiro του Real Nutrition. «Αυτοί είναι τα αναψυκτικά, τα ζαχαρωτά, τα μάφιν, τα μπέιγκελς και οι τηγανητές πατάτες». Αυτή η «έκρηξη» σακχάρου στο αίμα προκαλεί την ενοχλητική επιθυμία. Επιστήμονες βρήκαν ότι μετά από ένα γεύμα βαρύ σε υδατάνθρακες, τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται, κάτι που οδηγεί σε λαχτάρα για περισσότερους υδατάνθρακες. 

Shutterstock
Shutterstock

2. Αντικατέστησε με κάτι υγιεινό

Βρες έξυπνα υποκατάστατα. Ρύζι με κουνουπίδι και μαύρα ζυμαρικά με φασόλια προτείνει η Maria Bella του Top Balance Nutrition. «Ξεκίνα το γεύμα σου με μια σαλάτα, λαχανικά με χούμους αντί για πιτάκια, φρούτα αντί για γλυκά, ξηρούς καρπούς αντί για αλμυρά», προσθέτει. 

Shutterstock
Shutterstock

3. Κόψε τα αναψυκτικά

Προτίμησε ανθρακούχο νερό, κάτι με φυσικά γλυκαντικά και φυσικά άφθονο νερό. «Μείνε ενυδατωμένος καθώς ο εγκέφαλος μπερδεύει την πείνα με την δίψα», προσθέτει.

Shutterstock
Shutterstock

4. Κόψε το αλκοόλ

Το αλκοόλ κάνει κακό στην υγεία μας. Αν θες να πιεις κάτι, διάλεξε κάτι με λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες.

Shutterstock
Shutterstock

5. Ξεκίνα τη μέρα σου δυναμικά

Έρευνα έδειξε ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό σε βοηθά να μειώσεις την επιθυμία και την υπερφαγία αργότερα μέσα στην μέρα. «Λαχταράμε υδατάνθρακες όταν πεινάμε ή όταν δεν έχουμε λάβει αρκετή πρωτεΐνη», αναφέρει. «Η πρωτεΐνη καταστέλλει την ορμόνη της πείνας, την γκρελίνη. Ψάρι, κινόα, αυγά είναι ασφαλείς επιλογές».

Shutterstock
Shutterstock