Μια γυναίκα μόνη αγναντεύει, Φωτογραφία: Shutterstock/By macondo
Μια γυναίκα μόνη αγναντεύει, Φωτογραφία: Shutterstock/By macondo
ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Ερευνητές βρήκαν τον λόγο που μπορεί να αισθάνεσαι μοναξιά -Συμβαίνει σε πολλούς


Η μοναξιά είναι μια κατάσταση που εξαντλεί συναισθηματικά και ψυχολογικά το άτομο που την βιώνει. Δυστυχώς συμβαίνει σε πολλούς. 

Η μοναξιά οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα και μας οδηγεί να κλειστούμε ακόμα περισσότερο στον εαυτό μας και τις βασανιστικές σκέψεις μας.

Οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι, συχνά παλεύουν με τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη. 

Ερευνες τονίζουν ότι η μοναξιά ολοένα και αυξάνεται στον κόσμο με κάποιους μάλιστα να σημειώνουν ότι οι άνθρωποι υποφέρουν από επιδημία μοναξιάς. 

Τι συμβαίνει όμως και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μόνοι; Και το χειρότερο είναι πως πολλοί μοναχικοί άνθρωποι συχνά υποφέρουν σιωπηρά και σε αρκετές περιπτώσεις κρύβουν την μοναξιά τους πίσω από ένα πρόσωπο φυσιολογικό.  

Οι αιτίες της μοναξιάς είναι ποικίλες και πολυδιάστατες. Νέα έρευνα βρήκε μια πιθανή αιτία που ίσως πολλοί άνθρωποι βιώνουν μοναξιά. 

Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Reader's Digest, η χρήση των social media μπορεί να μοιάζει ιδανική για παρέα όταν κάποιος θέλει να χαλαρώσει στο σπίτι του, αλλά δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για τους μοναχικούς ανθρώπους από το να βλέπουν πόσο καλά περνούν οι άλλοι.

Shutterstock
Shutterstock

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Preventive Medicine» έδειξε ότι η χρήση των social media προκαλούν κοινωνική απομόνωση. 

Όσες περισσότερες ώρες περνάει κανείς στο Facebook και στο Instagram, τόσο πιθανότερο είναι στο τέλος να νιώσει κοινωνικά απομονωμένος.

Δεν είναι κακό να διατηρούμε μια επαφή με κάποιους φίλους και συγγενείς μέσω Facebook, Twitter κ.λπ. Ωστόσο δεν πρέπει να μπαίνουμε στον πειρασμό να ελέγχουμε τι κάνουν οι άλλοι.

Οχι μόνο δεν πρέπει να είμαστε παρατηρητές της ζωής των άλλων, αλλά δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας με αυτή των διαδικτυακών φίλων μας.

Αυτή η σύγκριση προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και μπορεί να πυροδοτήσει το στρες και τα αισθήματα κατωτερότητας. 

Η έρευνα έδειξε ότι η σύγκριση με τα άκρως εξιδανικευμένα προφίλ αρκετών χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει τους άλλους να νιώθουν ότι ζουν μια μίζερη ζωή.

Η λύση που δίνουν οι ειδικοί είναι να αντιστέκεστε στον πειρασμό να παρατηρείτε τις ζωές των άλλων. Απλά εστιάστε στη δική σας ζωή και να είστε ευγνώμονες για όσα καταφέρνετε μέρα με τη μέρα.

Σταματήστε να σπαταλάτε τόσο πολύ χρόνο συγκρίνοντας τη ζωή σας με τους άλλους. 

Διαβάστε επίσης: Η μοναξιά βοηθάει τη δίαιτα -Οι ερευνητές αποκαλύπτουν πώς θα χάσεις κιλά

5 τρόποι για να πολεμήσεις τη μοναξιά....

Γιατί οι ευφυείς είναι πιο ευτυχισμένοι με τη μοναξιά τους