Ρυτίδες προσώπου, Φωτογραφία: Shutterstock/By Rido
Ρυτίδες προσώπου, Φωτογραφία: Shutterstock/By Rido
ΡΥΤΙΔΕΣ

Τι θέλουν να πουν οι ρυτίδες που έχεις στο μέτωπο, στα μάτια και γύρω από το στόμα


Μπορεί στους άνδρες να βλέπουμε τις ρυτίδες ως σημάδι εμπειρίας, ωριμότητας και γοητείας, αλλά όταν πρόκειται για τις γυναίκες τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Οι γυναίκες πολύ δύσκολα συμφιλιώνονται με τις ρυτίδες. 

Αν τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας, τότε σίγουρα οι ρυτίδες είναι ο εχθρός της.

Πράγματι, στην ευαίσθητη και λεπτεπίλεπτη περιοχή γύρω από τα μάτια, αποτυπώνονται τόσο οι χαρές, όσο και οι λύπες μας, καθώς και η καθημερινή φθορά από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Οι εκφράσεις του προσώπου μας αφήνουν επίσης τα σημάδια τους στο πρόσωπό μας και στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Οι λεγόμενες ρυτίδες έκφρασης.

Καθιστική ζωή, αυπνία, υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα, στρες, ασθένεια, ξαφνική απώλεια βάρους και κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνισή τους. 

Ρύτιδες στο μέτωπο, στα μάτια και γύρω από το στόμα. Πρέπει να ξέρεις, όμως, ότι οι ρυτίδες «λένε» πολλά και την υγεία σου.

Shutterstock
Shutterstock

Ρυτίδες στο μέτωπο

Οι ρυτίδες στο μέτωπο μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα του πεπτικού συστήματος και καρδιοπάθειας. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα με πιο πολλές και βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο ενδεχομένως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Μάλιστα, λένε ότι η αξιολόγηση των ρυτίδων αυτών θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος εντοπισμού των ανθρώπων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης ρυτίδες που σχηματίζονται στο μέτωπο αποτελούν πρώιμη ένδειξη για την αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη σκλήρυνση των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης λιπαρών και άλλων ουσιών στο εσωτερικό τοίχωμά τους.

Ρυτίδες γύρω από τα μάτια

Οσοι έχουν πολλές ρυτίδες στο πρόσωπό τους, περισσότερες απ’ ό,τι συνηθίζεται για την ηλικία τους, τείνουν να ακολουθούν έναν όχι και τόσο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι τρώνε ανθυγιεινά, δεν γυμνάζονται συχνά και εκτίθενται πολύ στον ήλιο. Τέτοιου είδους συνήθειες συνδέονται και με σοβαρές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Επιπλέον οι ρυτίδες είναι ένα σημάδι για αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Οι πολύ βαθιές ρυτίδες είναι δείγμα χαμηλής οστικής πυκνότητας. Οσο για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, αν κοιμάστε σωστά τότε μπορεί να είναι σημάδι δυσανεξίας σε κάποια τροφή.

shutterstock
shutterstock

Ρυτίδες γύρω από το στόμα

Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι γυναίκες που έχουν ρυτίδες γύρω από το στόμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης. Μελέτη σε δείγμα γυναικών υπέδειξε ότι όσες είχαν λιγότερη χαλάρωση στην επιδερμίδα του προσώπου τους και ιδίως γύρω από το στόμα είχαν και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε επίσης: Διώξε τις ρυτίδες με 5 προϊόντα που έχεις στην κουζίνα σου

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προλάβεις τις λεπτές ρυτίδες και διαρκεί μόλις 16 δευτερόλεπτα