Γυναίκα κρατάει τριαντάφυλλο, Φωτογραφία: Ian Schneider on Unsplash
Γυναίκα κρατάει τριαντάφυλλο, Φωτογραφία: Ian Schneider on Unsplash
ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Η λέξη που υπονομεύει την εικόνα μας -Tην χρησιμοποιούμε 8 φορές την ημέρα, καιρός να την σταματήσουμε


Ερευνες διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια λέξη που υπονομεύει την εικόνα μας όσο τίποτα άλλο.

Μια λέξη που οι γυναίκες την χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους περισσότερο από τους άνδρες. Και μάλιστα, χωρίς να υπάρχει λόγος. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη λέξη 8 φορές την ημέρα και αυτό δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Εσείς, πόσες φορές την ημέρα ακούτε τον εαυτό σας να ζητά «συγγνώμη» ή να λέει «σόρρυ» χωρίς να χρειάζεται;

Ερευνες δείχνουν πως οι γυναίκες απολογούνται περισσότερο από τους άνδρες και πολύ συχνά για απολύτως ανούσια πράγματα, όπως το να ρωτήσουν κάτι ή να πουν την άποψή τους. 

Αν η αυξημένη σας απολογητική διάθεση έγκειται στο να κάνετε κάποιον να αισθανθεί καλύτερα ή να φανείτε ευγενική και όχι επειδή πραγματικά νιώθετε πως θέλετε να απολογηθείτε, καλύτερα να περιορίσετε τη συγκεκριμένη λέξη από το καθημερινό σας λεξιλόγιο.

Σας κάνει να φαίνεστε αδύναμη και με έλλειψη αυτοπεποίθησης. 

 Abigail Keenan on Unsplash
Abigail Keenan on Unsplash

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένη την ικανότητα του συμβιβασμού σε σχέση με τους άνδρες και έχουν την τάση να απολογούνται περισσότερο. 

Συνήθως γίνεται αυθόρμητα, καλοπροαίρετα και για λόγους ευγένειας. Το να χρησιμοποιούμε όμως την λέξη «συγγνώμη» χωρίς να υπάρχει λόγος απολογίας, τότε υπονομεύουμε την δημόσια εικόνα μας, σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Maja Jovanovic.

 «Συγγνώμη, μπορώ να μπω;», «συγγνώμη, μπορώ να μιλήσω;», «συγγνώμη, μπορώ να καθίσω;» κλπ.  

Pexels
Pexels

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο σωστός τρόπος για να διακόψουν μια συζήτηση, ειδικά στη δουλειά, είναι να απολογηθούν. Βρίσκουν πιο ευγενικό να πουν μια «συγγνώμη», κάτι που όμως μειώνει το status τους.

Τόσο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες λένε «συγγνώμη» πολλές φορές μέσα στην ημέρα για ασήμαντους λόγους. Μπορεί, όμως, αυτό να φανεί ως ένδειξη αδυναμίας.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις το κουμπί «delete» που βρίσκεται στον εγκέφαλό σου -Κάνε reset και γίνε ευτυχισμένη

7 τρόποι για να κάνετε τη σχέση σας πιο ισχυρή -Έτσι θα χτίσετε γερά θεμέλια